Hjelp mot Dehli belly

Turistdiareen kan ta knekken på ferien, og det frister å prøve medisiner for å sikre seg. Men virker det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Min kraft er uttømt som vann, alle mine ben har løsnet. Mitt hjerte er blitt som voks, det har smeltet i mitt bryst. Min strupe er tørr som et potteskår."

Dette er neppe stedet du ønsker å tilbringe mesteparten av ferien på.
Dette er neppe stedet du ønsker å tilbringe mesteparten av ferien på. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den malende beskrivelsen av en plage de fleste reisende har blitt utsatt for, stammer fra bibelske skrifter i Salmenes bok. Denne uvelkomne reisefølgen har mange navn: Montezumas hevn (om du for eksempel er i Mexico), Dehli belly (med inspirasjon fra India), Rangoon runs (hentet fra Myanmar/Burma) eller Cairo Quickstep (egyptisk versjon). Vi snakker altså om turistdiaré, som rammer opp til halvparten av de som reiser til de mest utsatte landene i tropiske eller subtropiske strøk. De fleste som blir syke merker vanligvis plagene i slutten av første uke eller i løpet av oppholdets andre uke. Det betyr for de fleste at de må endre ferieplanene, og flere blir sengeliggende i dagevis. Finnes det råd mot denne plagsomme følgen av å reise?

Koleravaksine med effekt

Turistdiaré spres gjennom mat og vann. Omkring halvparten av tilfellene skyldes bakterien ETEC (enterotoksinproduserende E.coli). Mot denne finnes en vaksine, Dukoral, som skal gi mellom 60 og 70 prosent beskyttelse i tre måneder etter at du har tatt vaksinen. Altså vil du redusere risikoen for turistdiaré med omkring 30-40 prosent ved å ta vaksinen. Dukoral er egentlig mot kolera, og gir beskyttelse mot denne sykdommen i to år.

Jogrim Aabakken tok Dukoral før sitt Afrika-besøk.
Jogrim Aabakken tok Dukoral før sitt Afrika-besøk. Vis mer

- Jeg tok vaksinen før et to-ukers besøk i Sør-Afrika og Botswana, og ble ikke syk selv om jeg spiste absolutt all mulig mat vi ble servert, forteller journalist i DinSide, Jogrim Aabakken. Han bodde og spiste på velansette steder, og vet selvsagt ikke om det er tilfeldigheter eller vaksinen som har hjulpet, men er uansett fornøyd med å ha holdt seg frisk under oppholdet ved Okavango-deltaet.

Hjelper ikke mot alt

Diarévaksinen har ingen viktige bivirkninger, men er altså ingen 100-prosent vaksine. Du er ikke helt sikret mot turistdiaré, bare mot visse typer av denne plagen. Salmonella, Shigella, Yersina, Campylobacter, Giardia, amøber, spolorm, piskeorm, bendelorm og diverse virusarter. Alle disse mer eller mindre kjente navnene kan alle påføre deg diaré, og er ikke mulige å vaksinere seg mot. Det er disse som forårsaker den andre halvdelen av turistdiaré-tilfellene.

Du kan bli smittet med turistdiaré både gjennom drikke og mat, for eksempel rå fisk.
Du kan bli smittet med turistdiaré både gjennom drikke og mat, for eksempel rå fisk. Vis mer

 • Selv om du tar vaksinen, er det altså mulig å bli syk. Derfor bør du følge noen gode huskeregler for hvilken mat og drikke du tar inn.
 • Diarévaksinen drikker du. En dose koster omkring 190 kroner. Tar du den for første gang, eller det er mer enn fem år siden sist, trenger du to doser. Da er prisen omkring 350-400 kroner. Den kan ikke brukes av barn under to år, men er ikke problematisk for gravide. Vaksinen kan du få på helsestasjoner og vaksinasjonsklinikker.

  Reiseruten avgjør

  Når trenger du så diarévaksine? Reiser du i Europa er det knappest nødvendig med vaksine, selv om mange opplever litt plager i Middelhavslandene. USA, Australia, Japan og Singapore regnes også som trygge, mens Mexico, Egypt og India er av de landene der flest turister opplever diaré underveis. Utviklingslandene i Asia, Sør- og Mellom-Amerika og Afrika er høyrisikoområder. I strøk med store temperaturforskjeller mellom årstidene, er sommeren tiden for flest tilfeller av turistdiaré. Hvordan du reiser er også av stor betydning. Det er velkjent at typiske ryggsekkreisende er mer utsatt på grunn av at de som regel oppholder seg i billigere strøk med vanligvis lavere hygienestandard.

 • Flere råd om helse på reisen finner du her.
 • Flere råd mot magesjau, og hva du kan gjøre om du likevel blir rammet.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.