Tør du satse på at flyet ditt går? Foto: Tom Murphy VII
Tør du satse på at flyet ditt går? Foto: Tom Murphy VIIVis mer

Hjelp, jeg skal ut og fly!

Se hvilke muligheter du har.

Er du en av mange som etter planen skal ut og reise de nærmeste dagene? Lurer du på hva du skal gjøre?

Her prøver vi å gi deg svar.

Får jeg igjen flybillettpengene hvis jeg ikke drar?

Det kommer an på. Flyselskapene opererer med forskjellige regler. Skal du fly med Norwegian til og med torsdag 22. april, kan du få refusjon eller booke om billetten. Det samme gjelder for SAS for reiser til og med fredag 23. april. Ryanair gir mulighet til å booke om billettene inntil fredag 30. april. Flyr du med Ryanair kan du imidlertid ikke få refundert billettpengene, med mindre flighten du skulle fly med faktisk ble kansellert. Skal du ut og fly med et annet flyselskap, så sjekk info på selskapets hjemmeside.

Jeg vil ikke reise, for hva skjer med hjemturen?

Dersom du skal ut og fly på datoer etter de overnevnte, men ikke har lyst fordi du ikke vil risikere å bli sittende fast og ikke komme hjem igjen, kan du ikke regne med å få igjen pengene eller booke om. Har du fleksible billetter kan du endre avgang, har du økonomibilletter kan du ikke det. (Husk at du har krav på å få igjen skatter avgifter hvis du ikke benytter billetten, uansett om du ikke får tilbakebetalt selve billettpengene.)

Får jeg igjen pengene jeg har forhåndsbetalt til hotellet?

Mest sannsynlig ikke. Må du forhåndsbetale, pleier reglene være at pengene ikke er refunderbare. Kontakt hotellet og hør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skjer hvis jeg blir sittende fast?

Si det. De fleste flyselskaper fraskriver seg ansvar når det er såkalte force majeure som er årsaken til kanselleringer. Men flere flyselskaper, deriblant SAS, informerer om at de tar vare på sine strandede passasjerer ihht. EU-regulativet EC 261/2004. Det betyr at du får dekket utgifter til mat og drikke, og hotellovernatting for inntil 200 euro per døgn, dersom dette er nødvendig.

EU-kommisjonens transportdirektirat sier at EU-regulativet EC 261/2004 også gjelder i tilfeller som dette. Merk at dette regulativet kun gjelder dersom du er strandet i et EU-land, eller flyselskapet er registrert i et EU-land. Les reglene her. Men Ryanairsjef Michael O'Leary sa til BBC at selskapet ikke ville dekke strandede passasjerers utgifter til mat og overnatting. Han mente det var absurd at Ryanair skulle betale tusenvis av euro på passasjerer som bare hadde betalt noen få euro for billetten. Han tar gjerne en rettsak på dette, sier han.

Vil reiseforsikringen min dekke utgifter jeg får hvis jeg blir strandet?

Storebrand og Europeiske vil ikke dekke slike kostnader for noen av sine kunder som reiser fra 20. april og fremover. Selskapene dekker heller ikke eventuelle avbestillingsgebyrer eller forhåndsbetalt overnatting/billettkjøp osv. TrygVesta gikk fra og med 21. april tilbake til sin "vanlige" dekning, noe som betyr at de heller ikke vil dekke kostnader dersom du blir strandet i utlandet. Gouda Reiseforsikring fortsetter sin ekstraordinære dekning for kunder som er strandet i utlandet. Har du et annet forsikringsselskap? Sjekk hvilke regler de har på nettsidene deres.

Hva skjer med pakketuren min?

Skal du ut på pakkereise, vil charterselskapet kontakte deg med info dersom det skjer endringer med flytid eller flyet blir kansellert. Dersom flighten du skal med blir kansellert, vil du få tilbake pengene du har betalt. Dersom du blir sittende fast på feriemålet og ikke kommer deg hjem igjen, vil charterselskapet sørge for overnatting og mat.

- I motsetning til ruteflyselskapene sørger vi på forpleining, overnatting og alternativ til hjemreise dersom man ikke får fløyet, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Kan jeg avbestille pakketuren?

Er du redd for å bli sittende fast og ikke komme deg hjem og tilbake på jobb som planlagt, kan du avbestille pakketuren, men da er det vanlige avbestillingsregler som gjelder. Det betyr altså at du må betale avbestillingsgebyr.

Hva skjer hvis jeg ikke kommer meg på jobb fordi jeg er strandet?

leit å si det, men for å få lønn må du stille på jobb. Kanksje har du en jobb du kan gjøre fra hvor som helst så lenge du har en pc og internettilgang. Har du ikke det, kan du forvente at arbeidsgiver enten trekker deg i lønn for de dagene du er borte, eller anser det som ekstra feriedager. Situasjonen er selvsagt annerledes dersom du er på jobbreise. Da får arbeidsgiver ta støyten.