Hjelp, jeg skal til Thailand

Usikker på om du tør dra, om flyet går, hva som venter deg?

Skal du til Thailand nå? Her finner du ut hvordan du bør forholde deg. Foto: Per David Jonsson
Skal du til Thailand nå? Her finner du ut hvordan du bør forholde deg. Foto: Per David Jonsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bangkoks internasjonale flyplass har vært stengt siden tirsdag 25/11, da demonstranter okkuperte flytårnet og avgangshallen med krav om at statsminister Somchai Wongsawat må gå av.

Dermed har tusenvis av turister blitt rammet, og flere av dem er norske. Akkurat nå sitter 24 nordmenn som reiste ned til Thailand med Apollo fast i Bangkok.

- De skulle reist i går, med et rutefly med Thai Airways. Vi jobber nå med å se på andre løsninger, eventuelt å fly dem hjem fra andre flyplasser, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

- Det er en kjedelig situasjon å ikke få vite når man kommer hjem, sier hun.

Enn så lenge lider ikke de 24 nordmennene noen nød. De er innstallert på et hotell inne i Bangkok sentrum. Her merkes lite til situasjonen. Det er bare på flyplassen det demonstreres.

Begby forteller videre at to personer skulle ha reist til Bangkok onsdag 26/11, men disse har blitt tilbudt å endre datoer eller reisemål.

For Apollokunder som etter planen skal fly ned til Bangkok neste uke, er det bare å vente og se hvorvidt flyplassen åpnes igjen.

Tips til Thailand-ferien

Charterferie som normalt

Thailands charterdestinasjoner er ikke rammet av demonstrasjonene. Skal du på ferie til for eksempel Phuket eller Krabi har du ingenting å bekymre deg for.

- Jeg skal ned til Thailand selv denne uken. Det eneste jeg bekymrer meg for, er været, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsrådgiver i Star Tour.

Men hva med meg som flyr med rutefly?

Akkurat nå sitter det rundt 200 passasjerer som skulle reist hjem med SAS' fly til København. Kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide forteller at de har blitt installert på hotell for SAS' regning.

- Vi har også rundt 200 personer som venter i København. Disse har fått tilbud om å få billettpengene tilbake, eller å endre reisedato, sier Midteide.

Det samme tilbudet vil også andre passasjerer som ikke får reist fordi flyvningen til Bangkok er kansellert. Men skal du reise neste uke, må du vente og se. SAS håper, i likhet med alle andre, at situasjonen i Bangkok løser seg, så flytrafikken kan gå som normalt igjen.

Flyselskapet som er hardest rammet av at Bangkoks flyplass er stengt, er selvsagt Thai Airways. Hilde Hirai, daglig leder ved flyselskapets kontor i Norge, forteller at tusenvis av selskapets passasjerer er rammet - og mange av disse er skandinaver.

- Vi har også folk fra Australia som er her i Norge og ikke kommer seg hjem, sier Harai.

- Vi håper intenst at situasjonen løser seg snart.

Passasjerer som skal fly innen tirsdag i neste uke (2/12), kan få hevet kjøpet eller endre dato.

Oppsummering - reiser til Thailand

  • Demonstrasjonene merkes foreløpig bare ute på Bangkok flyplass. Ifølge ansatte ved den norske ambassaden i Bangkok, merkes det lite til situasjonen inne i byen, bortsett fra en del frustrerte turister som ikke kommer seg hjem, selvsagt. Likevel, UD oppfordrer nordmenn til å utvise aktsomhet, holde seg unna demonstrasjoner og større folkemengder, følge med i media og å lytte til råd fra lokale myndigheter.
  • Skal du til charterdestinasjoner som Phuket, Krabi el., og flyet ditt ikke lander i Bangkok, har du ingenting å bekymre deg for.
  • Skal du fly med rutefly til Bangkok ila. de nærmeste dagene, kontakt flyselskapet ditt, eller reiseselskapet som solgte deg billettene. Sjansen er stor for at du kan få billettpengene igjen, eller endre reisedato.
  • Skal du fly med rutefly til Bangkok, men ikke før et stykke uti neste uke, må du bare vente og se.