Hittegods blir ikke hentet

To tredjedeler av det som glemmes på flyplassen, blir ikke hentet.

Dette er noe av det som er kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen i sommer. To tredjedeler av dette gidder vi ikke hente. Foto: Oslo Lufthavn Gardermoen
Dette er noe av det som er kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen i sommer. To tredjedeler av dette gidder vi ikke hente. Foto: Oslo Lufthavn Gardermoen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er høysesong for gjenglemte saker på flyplassene. På Gardermoen samlet de inn totalt rundt 44.000 gjenglemte artikler i hele fjor, og det er i sommermånedene folk glemmer mest.

- I mai, juni og juli har vi registrert nesten 10.000 innleverte gjenstander, forteller Giri Neelakandan ved AB Solutions, som styrer hittegodsavdelingen ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det er med andre ord ganske mange som glemmer saker og ting på reise, og så er det veldig mange av disse igjen som heller ikke henter tingene sine på hittegodsavdelingen.

Neelakandan forteller til DinSide at det kun er én tredjedel av tingene som blir hentet: To tredjedeler av tingene som de får levert inn på hittegods, blir aldri hentet.

Og i likhet med passasjerrekorder på flyplassen, slår også hittegodsavdelingen nye rekorder, år etter år: Vi glemmer stadig mer.

Men trodde du reiseforsikringen dekker gjenglemte ting? Da må du tro om igjen!

Dette glemmer vi

Hittegodsavdelingen på OSL får innlevert gjenglemte saker fra flyplassen, flyet eller fra flytoget, men ifølge Neelakandan er det i sikkerhetskontrollen og på flyene vi glemmer mest.

– Det er mest klær, PCer og reiseeffekter folk glemmer, sier Neelakandan til DinSide.

I perioden fra 1. juli til i dag, er det registret 106 gjenglemte iPad-er på Gardermoen, det er 489 gjenglemte bagger og 331 jakker - for å nevne noe.

Dersom hittegodsavdelingen kan finne ut hvem som eier tingene, tar de direkte kontakt med eier.

– Vi sjekker alltid om vi kan få info om eieren, for eksempel dersom vi finner lommebøker, så kan vi finne navnet på bankkort og liknende, og da tar vi kontakt med personen. Også om vi finner PCer som er åpne, da kan vi gå inn og prøve å finne ut hvem eieren er, forteller Neelakandan til DinSide.

Han oppfordrer alle som har mistet noe på reisen, til å ta kontakt:

– Når folk vet at de har mistet noe, kan det være greit å ta en sjekk hos oss, sier Neelakandan.

Vi sendte en koffert med kamera i, gjennom bagasjehånderingen på Gardermoen: Her kan du se video av hva som skjedde.

Her kan du sjekke selv

Du kan også selv søke gjennom hittegods-basen: Alle ting som kommer inn til hittegodsavdelingen på OSL, blir registrert i databasen missingx.com. Der kan du også finne gjenstander gjenglemt på flere andre flyplasser.

Dersom du har mistet noe på flyplassen, vil det imidlertid lønne seg å forhøre seg med hittegodsavdelingen ganske raskt: Alle gjenglemte gjenstander blir liggende på hittegodskontoret på Gardermoen i én måned. Deretter blir det flyttet til et eksternt lager, hvor det blir oppbevart i ytterligere to måneder - før det til slutt blir overlevert til politiet.

Du kan hente dine gjenglemte saker på hittegodskontoret, eller du kan få de tilsendt i postoppkrav.

Mobiltelefoner og iPad

Også Silje N. Thoresen, markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, forteller til DinSide at de opplever veldig stor økning i gjenglemte ting i sommermånedene.

– Vi opplever at folk glemmer mye, spesielt ser vi en økning av dette i høysesonger som juni og juli måned. På Moss lufthavn Rygge glemmer man tre ganger så mye i disse periodene sammenlignet med andre perioder i året, sier Thoresen.

Det ene av to hittegods-rom på Rygge, de har et eget for større ting. Og her har de netopp ryddet plass til august-varene. Foto: Moss Lufthavn Rygge
Det ene av to hittegods-rom på Rygge, de har et eget for større ting. Og her har de netopp ryddet plass til august-varene. Foto: Moss Lufthavn Rygge Vis mer


– Spesielt glemmer folk ting som man typisk har i hendene - solbriller, briller, mobiltelefoner, iPad-er, lommebøker, kosebamser. I juli har veldig mange glemt mobiltelefon og iPad, forteller hun videre.

Ved Rygge oppbevarer de hittegodset i inntil to måneder, og deretter blir det sortert.

– Det som ikke har "verdi" blir kastet og det som har "verdi", som for eksempel telefoner, PC og iPad, blir levert til politiet, forteller Thoresen.

Dersom du har glemt noe på Rygge, må du imidlertid hente sakene selv, for ifølge Thoresen sender de nemlig ikke hittegods. Andelen uavhentede saker er cirka det samme som på Gardermoen, det vil si to tredjedeler.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!