Hit reiste vi… ikke

År 2000 ble en braksuksess for chartertrafikken. Vi reiser mer enn noensinne. Men det var ikke alt som slo like bra an.

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Ikke så mange nordmenn på tyrkiske strender som før. Foto: Dag
Ikke så mange nordmenn på tyrkiske strender som før. Foto: Dag Vis mer

Stadig flere vil til Syden. Det har blitt en dårlig klisjé, men det stemmer. Hvert år settes nye rekorder og 2000 har ikke vært noe unntak. Thailand, Hellas og Kanariøyene frister og lokker, vinter, vår og sommer. Bransjen snakker nødig om reisemålene som ikke slo til, men etter utallige telefoner fikk vi lirket ut noe.

Krig og elendighet

Skal du til Syden skal det være sikker sol og avslapning. Israel tegnet tidlig til å bli en av årets store suksesser, men så kom konflikten på Vestbredden og Gaza. Selv om turoperatørene gjorde sitt for å forsikre markedet om at badebyen Eilat lå langt fra konfliktsonene, strømmet avbestillingene inn. Flere av operatørene kommer nå til å kansellere turene sine til Israel fra januar.

Krig og elendighet spilte kanskje Tyrkia ett puss. Mange husker sikkert urolighetene i 1999, jordskjelvene og sykdomsutbrudd. Sånt henger igjen i folks bevissthet, og det var nok en av grunnene til at flere la ferien til Hellas i stedet. Mon tro hvor mange som husker de greske fergeulykkene, som kom på rad og rekke mot slutten av september, til neste år?

For langt eller for nytt?

Noen reisemål slår ikke an, uten at arrangørene helt forstår hvorfor. Både Ving, Saga og Star Tour trodde at Natal på Brasils nordøstkyst skulle friste værsyke nordmenn med fotball, samba og lange, hvite strender. Det tror de for så vidt ennå, men til nå har den store suksessen uteblitt. Kanskje er det for langt? Selv om det tar lengre tid til Thailand, som virker å stå på alles ønskeliste om dagen. Turoperatørene selv forklarer det med at Brasil ennå er for nytt for nordmenn, det tar tid å innarbeide en Sydensuksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For trangt?

Til slutt kan vi konkludere med at cruise heller ikke har funnet veien til nordmenns hjerter. Det er kanskje ikke så forbausende: Vi som er vant med turterreng og godt med boltreplass, har problemer med å finne oss til rette på noen hundre meter med båtdekk. Reisebransjen spekulerer nå på hvor vidt båtferier er mer egnet for tyskere og amerikanere.

Sjekk hvor vi reiste i utlandet og Norge.