<b>HIT REISER VI:</b> Spania er landet flest nordmenn planlegger å reise til neste sommer.  Foto: Ruben Shito
HIT REISER VI: Spania er landet flest nordmenn planlegger å reise til neste sommer. Foto: Ruben ShitoVis mer

Hit reiser vi neste sommer

Vi drømmer om Thailand, planlegger å reise til Spania, men bestiller til Tyrkia.

Tre millioner nordmenn planlegger en utenlandsreise i løpet av 2011. To av tre planlegger å reise neste sommer, mens nesten like mange planlegger en utenlandsreise om vinteren.

Blant både sommer- pog vinterturistene er det Spania som er ferieland nummer én. Det er altså dit den største gruppen norske sommerturister planlegger å reise neste sommer. For de aller fleste av oss er sol og varme viktigst, når utenlandsferien skal planlegges.

Dette viser en undersøkelse som Respons har gjort for Star Tour.

- 1,1 millioner nordmenn reiser på charterferie i 2010. Med de erfaringer vi har og innbookinger hittil, tror vi det blir en marginell økning i 2011, til 1.150.000 nordmenn på charterferie. Jeg tror finanskrisen er 100 prosent avblåst for vår bransje, sier administrerende direktør Christian Lunde i Star Tour.

Hit planlegger vi å reise, ...

Ifølge undersøkelsen er det Spania, Hellas og Norden som blir vinnerne hos sommerturistene. 23,5 prosent planlegger å reise til Spania neste sommer, 21,2 prosent planlegger å reise til Hellas, og 17,8 prosent planlegger å legge en utenlandsferie til Norden neste sommer.

Din sommer 2011

Hvor vil du neste sommer? (Avsluttet)
Tyrkia(12%) 139
Gresk øy(11%) 124
Asia(11%) 124
USA(11%) 122
Spansk øy(8%) 94
Andre(6%) 63
Italia(5%) 60
Skal ikke til utlandet(4%) 51
Kreta(4%) 50
Andre Middelhavsland(4%) 49
Vet ikke(4%) 41
Afrika(4%) 40
Frankrike(3%) 38
Fastlandet Spania(3%) 37
Kypros(3%) 35
Norden(3%) 32
Kontinental-Europa(2%) 26
Fastlandet Hellas(1%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I forhold til tidligere år, taper Spania endel terreng, mens Hellas vinner litt terreng.

Blant de som planlegger en utenlandsferie i vinter, vil nesten 30 prosent til Spania, drøye 13 prosent planlegger en tur til Storbritannia og rundt 10 prosent planlegger en tur til Thailand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

... hit drømmer vi om å reise ...

Det er ikke alltid drømmene og planene går sammen, og det er i alle fall ikke alltid lommeboka greier å oppfylle drømmene. For 21 prosent av de spurte, er ferie til eksotiske reisemål som Mauritius og Thailand den ultimate drømmeferien. For 20 prosent er sol og varme kombinert med opplevelser den ultimate drømmeferien.

Et ganske langt hopp ned på stigen ligger cruiseferie i Karibia eller Middelhavet, det er 8 prosent som ser for seg dette som den ultimate drømmeferien.

... og hit bestiller vi reise

Mange har allerede sikret seg neste års sommerferie, dvs. den er allerede bestilt.

- For sommeren 2011 ser vi en vekst på innsalget på 30 prosent hittil i år, i forhold til på samme tid i fjor. Mange vil sikre seg bostedene som passer sitt behov best, sier Christian Lunde i Star Tour.

Alanya topper Star Tours lister over neste sommers mest populære reisemål, fulgt av Kreta og Kypros.

Kjentfolk

Har du noen gang truffet naboen eller andre kjentfolk på ferie, når det ikke var planlagt? (Avsluttet)
Ja(66%) 314
Nei(29%) 139
Husker ikke(3%) 13
Vet ikke(2%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her går du (sannsymligvis) klar av naboen

Tilbake til utgangspunktet: Vil du ikke treffe naboen på ferie? Det er selvsagt ingen garantier mot å treffe eller ikke treffe kjente, kjære eller uvenner på feriereisen, men du minsker i alle fall risikoen noe ved å velge noen av de mindre populære reisemålene (for nordmenn).

I motsatt ende av Spania, på listen over hvor nordmenn sier de planlegger å reise på sin neste utenlandsferie sommeren 2011, finner vi reisemålene som tydeligvis ikke fenger norske turister. Nederst finner vi Portugal, som på tross av sine forsøk på å gjøre hosene grønne hos det norske folk, sannelig sliter med å trekke turister. Kun 3 prosent sier de planlegger en reise dit sommeren 2011. Nest-dårligst er Nederland, kun 3,3 prosent planlegger en reise dit neste sommer, og Thailand er nummer tre på listen i den gale enden, kun 3,8 prosent sier de planlegger en reise dit sommeren 2011. Vi minner om at Thailand er atskillig mer populær vinterstid.

Vi gjør også oppmerksom på at dette er respons på en forhåndsdefinert liste. Det finnes altså land hvor det er atskillig lavere risiko for å treffe naboen, men som ikke er nevt som alternativ i denne undersøkelsen.