Historisk herlighet

Vi spiser frokost i en gammel hestegård, under palmer som forlengst har passert pensjonsalderen. Britannia Hotel er med sine 105 år et av Trondheims eldste hoteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Britannia Hotel ligger rett ved byens gågate.
Britannia Hotel ligger rett ved byens gågate. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Palmehaven - frokostsal, kafé og restaurant.
Palmehaven - frokostsal, kafé og restaurant. Vis mer

Vi sitter i et hjørne av den ærverdige Palmehaven. Stillheten og roen blant palmer, planter og andre frokostgjester er herlig avslappende.

Opprinnelig var Palmehaven en bakgård, hvor hestene stod. Den ble bygget om til vinterhave med servering, som åpnet 17. mai 1918. Den eldste palmen under stjernehimmelen har vært med siden slutten av 1920-tallet. Her har kunstnere og kongelige spist, her har Sossen og Guy Krogh gjort sine senere berømte og storslagne entréer, og her har fru Flettfrid Andresen øst av sin sprudlende karakter. Og her har gjedda Jonathan blitt sjøsatt …

Jonathan

Studentene i Trondheim har alltid preget bybildet, og spesielt studentene ved det tidligere NTH visste å lage moro og spillopper. Slik kom de også til å merke Britannias historie, med den årlige sjøsettingen av gjedda Jonathan. Opprinnelsen var 1940, da studentene fant det viktig å holde fest, verdenssituasjonen tatt i betraktning. Gjedda – selvsagt en ny hvert år – ble fisket og brakt levende til Britannia Hotel, hvor den ble sjøsatt akkompagnert av trommer, i Palmehavens fontenebasseng. I dag er fontenen ute av drift, men det planlegges å sette den i stand igjen.

Gjedda Jonathan har gitt navn til restauranten Jonathan Mat & Vinkjeller. I tillegg til denne restauranten og Palmehaven finnes flere serveringsetablissementer under Britannias tak; Hjørnet Bar & Brasserie, Queens Pub og Pianobaren.

Celebre gjester

Med en 105 års historie mangler det ikke på celebriteter og kongelige på hotellets gjesteliste. Det finnes en duk som har innbrodert navnene på berømtheter som har spist ved hotellet gjennom tidene. Av kjente navn på duken finner vi Dronning Wilhelmina (1926), Kong Haakon 7 (1928), Kronprinsesse Märtha (1929) og Kong Harald, Dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise (1991). Duken er i dag i privat eie.

Andre kjente som har hvilt hode og kropp på Britannia, men som ikke har fått navnet sitt brodert på en duk, er Josip Tito, Vigdis Finnbogadottir – og flere kulturpersonligheter som blant annet Wenche Foss, Leif Juster og Per Aabel.

Kunst

Siden åpningen i 1897 har Britannia blitt utvidet flere ganger. I dag består hotellet av fem bygg, og utvidelsenes forskjellige tidsepoker har selvsagt satt sitt preg på rommene. Her finner du ikke 247 ensartede rom, men grupperinger av rom som er like – og andre som er helt unike.

I tillegg til suitene, som holdes i forskjellige stiler og størrelser, har hotellet spesielle kunstnerrom. Dette er forskjellige rom som er dedikert til en spesiell kunstners verker: for eksempel Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, Vebjørn Sand og Odd Nerdrum.

Kunsten er en del av kulturen til Britannia; som stedet der borgerskapet gikk for å spise og konversere etter teateret – og som stedet kunstnere tok inn på under besøk i byen. Siden 1992 har Palmehaven hatt sin egen kunstnervin, med etikett med trykk av kunstneren Håkon Bleken.

11 suiter

Britannia Hotel har i alt 11 suiter av forskjellig størrelse og innredning. Her er alt fra marine innredninger og kunstnersuiter, til stjernehimling og søte drømmer i brudesuitene. Den største og flotteste suiten er Privaten, som fikk et nytt løft i 1997. Her er interessant kunst og utsmykning, en gedigen seng i spansk kolonistil – foruten egen balkong med utsikt over byens tak.

Suitene er priset fra 3.200 til 5.500 kroner per natt.

  • Se bildene fra Britannia her.
  • Se flotte Oslo-suiter:

  • Hotel Opera: Hotell med opera-ambisjoner

  • Hotel Bastion: Hemmelig Oslo-perle

  • Vi tester luksusuitene
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Fergeruter og priser til og fra Norge finner du i fergeguiden.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.