Himmelsk idyll

Bak en dal, under et fjell, ved enden av en fjord finner du det – Hotel Union Øye. Hadde det vært et himmelrike på jord, måtte det være her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Mer enn 100 år gammel hotelltradisjon på Union i Øye.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk
Mer enn 100 år gammel hotelltradisjon på Union i Øye.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Veien er kanskje kronglete og støvete, men belønningen er desto større når du trer inn i den himmelske freden som omgir Hotel Union Øye. En engelsk turist som besøkte hotellet på 1890-tallet beskrev hotellet ganske treffende som ”et lite stykke paradis”.

100 år senere ble Union Øye plukket ut som et av verdens 12 mest spennende hoteller, i selskap med celebriteter som Marlon Brandos hotell på Tahiti, Orientekspressen og St. Michel i Firenze – som er et kloster tegnet av Michelangelo.

 • Her kan du se Hotel Union Øye i bilder
 • Omkranset av Sunnmørsalpene

  Hotellet ligger i det lille tettstedet Øye ved enden av Norangsfjorden, omkranset av Sunnmørsalpene. Rett bak hotellet ligger fjelltoppen Slogen, som i over hundre år har tiltrukket seg tinebestigere. Mange av de europeiske fjellklatrer-pionerene bodde på Union Øye mens de utforsket de omkringliggende Sunnmørsalpene. Kjente klatrenavn i gjesteboken fra slutten av 1800-tallet og utover på 1900-tallet, var britiske William C. Slingsby og C. W. Patchell.

  I dag kan enhver med tålelig bra fysikk bestige fjellene rundt Øye. Slogen er spesielt populær, og du finner mang en sliten tindebestiger i hagen på Hotel Union Øye etter endt dagsmarsj.

  Romantikk og gråstein

  Hagen med kurvstolgruppene, den sjarmerende verandaen hvor du kan sitte skjult bak plantene, bygningen og omgivelsene – alt er perfekt og innbyr til romantikk og sjelefred.

  Knirker det litt ekstra i trappene, er det kanskje spøkelset Linda som er ute på vandring?
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk
  Knirker det litt ekstra i trappene, er det kanskje spøkelset Linda som er ute på vandring?
  Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk Vis mer

  Du blir ikke skuffet når du trer inn i hotellet heller – her er tykke tepper, gulv som knirker, fantastiske møbler og så mange og interessante utsmykninger på gulv og vegg at du kan måpe i flere dager til ende. Innredningen er som på 1890-tallet.

  I hotellet finnes morsomme vitnemål på dets historie – som gråsteinen i tredje etasje. Det kan kanskje virke noe underlig å ha en stein innomhus, men den skriver seg fra 1940, da tyske bombefly kom ned Norangsdalen for å bombe en norsk tankbåt som lå i Norangsfjorden. En av bombene traff fjellet, og i det påfølgende raset braste steinen gjennom taket på Hotel Union Øye og ble liggende i tredje etasje – hvor den har ligget siden.

  Ingen av rommene er like, men uansett hvilket du får, lover eierne deg himmelseng.
Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin
  Ingen av rommene er like, men uansett hvilket du får, lover eierne deg himmelseng.
  Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Vis mer

  27 unike rom

  Hotellet har 27 rom, og alle er unikt innredet. Rommene har ikke romnummer, men navn – og alle har fått navn etter kjente gjester som har bodd der gjennom tidene, med unntak av ”Det blå rommet”. For eksempel har Dronning Wilhelmina og Karen Blixen egne rom. Nøkkelhankene er også i særklasse – her er det plysj, rysjer og tidsriktig dekor. Det er ikke den typen nøkkelhank du kan gjemme ubemerket i bukselomma.

  Middag – og spøkelser til kaffen

  I spisesalen serveres det frokost, lunsj og middag til hotellets gjester – og til andre som måtte ha ønske om å prøve det utsøkte kjøkkenet selv om de ikke bor der. Middagen er en fireretters meny som kokken bestemmer fra dag til dag – og maten vi fikk under vårt opphold var intet mindre enn nydelig.

  Etter middag inviteres alle gjestene inn i salongen for å høre hotellets historie. Her får du historiene om steinen som kom gjennom taket, om celebritetene som har besøkt hotellet gjennom tidene, om spøkelset på ”Det blå rommet”, og om hvordan to menn kjøpte det falleferdige hotellet av frikirken i Ørsta i 1989 – og restaurerte det til det praktfulle stedet det er i dag. Vi vil ikke garantere for sannhetsgehalten for alle deler av alle historiene, men fantastiske er de uansett.

  Kjente navn

  Hotellet ble bygget i 1891, og har fått mange kjente navn i gjesteboka i løpet av de 110 årene. Vi kan nevne Kong Oscar II, Kong Haakon, Dronning Maud, Dronning Wilhelmina av Nederland, Amundsen, Nansen, Ibsen, Grieg, Karen Blixen og Keiser Wilhelm av Tyskland. Sistnevnte besøkte Vestlandet hele 25 ganger, og søkte ofte til Hotel Union Øye.

  Trist historie

  Med Keiser Wilhelm følger det også en trist kjærlighetshistorie. En av hans venner – en tysk greve – forelsket seg i en lokal skjønnhet som arbeidet på hotellet. Historien endte med den ulykkelige døde som går igjen på ”Det blå rommet”. Dersom du skal overnatte der, får du utdelt en sølvskål med hvitløk for å sette på rommet dersom du vil sove i fred. Ønsker du besøk, setter du hvitløken utenfor døra, og da kan alt skje …

  Du kan lese mer om den tragiske kjærlighetshistorien og spøkelset på Det blå rommet i denne artikkelen.

 • Her kan du lese om den fantastiske Norangsdalen som er et naturlig utfluktsmål - samt hotellets priser og annen informasjon.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.