Himmel for lekkermunner

Vellyst for øyne og gane. Konditoriene i kjeden Relais Desserts International representerer det ypperste av konditorkunst, med lekkerier kun basert på de beste råvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Pascal Dupuy åpnet konditoriet Pascal i 1995, og er eneste norske konditor i Relais Desserts International.
Foto: Relais-desserts-inernational.com Foto: relais desserts international
Pascal Dupuy åpnet konditoriet Pascal i 1995, og er eneste norske konditor i Relais Desserts International.
Foto: Relais-desserts-inernational.com Foto: relais desserts international Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Relais Desserts International er en sammenslutning bestående av 85 konditorier i 14 land over hele verden; fra Norge til Indonesia og Japan. Det stilles strenge krav til konditorene for å bli innlemmet i denne kjeden, og i hele Skandinavia er det kun to som er funnet verdig. Pascal i Oslo er en av disse, og det eneste av sitt slag i Norge.

Eneste i Norge

- Jeg åpnet en forretning i Tollbugata 11 i juni 1995, og åpnet butikk nummer to i april ’98, i Drammensveien. Vi ble med i Relais Desserts International høsten 1998, forteller Pascal Dupuy, konditoren bak Pascal i Oslo.

Pascal er det eneste konditoriet i denne opprinnelige franske kjeden, i Norge. Ifølge Pascal er dette på ingen måte underlig.

- Det er ganske forståelig i Norge. Relais Desserts International stiller krav til at konditoren lager produktene fra A-Å, uten hjelpemidler som pulver og slikt, og det er få som gjør dette i Norge i dag. Det finnes enkle midler – som pulver – til å lage for eksempel kaker. Enkelte konditorer tror at det er lettere å tjene mer penger, og bruke mindre arbeidskraft på denne måten. Det de i realiteten har gjort, er å ødelegge seg selv og sine kunnskaper. Vi har økt fra 1 til 40 ansatte på fire år på grunn av kvalitet, sier Pascal Dupuy.

Strenge krav

Relais Desserts International har 20-års jubileum i år, og ble stiftet for å samle de beste konditorene. Det stilles svært strenge krav til de som ønsker å komme inn i dette fellesskapet av konditorer.

- Man må ha topp kvalitet på produktene, man må ha flott interiør, topp kjøkken som tilfredsstiller alle krav, og man må bruke råvarer av beste kvalitet. Det vil si at man ikke kan bruke margarin eller dårlig sjokolade – men kun det beste, forteller Pascal Dupuy.

Først må man selvsagt søke om å bli tatt inn i Relais Desserts International. Deretter blir man kontrollert av to medlemmer i kjeden, og man må bli godkjent av disse. Deretter må man komme til den franske skolen og lage en skulptur i sjokolade – et ”showpiece” - samt en kake. Dette blir så vurdert, og dersom det er godkjent, er du inne. Men selv om du er tatt inn i varmen, betyr det ikke at du kan slappe av og ta i bruk lettvinte løsninger.

- Alle blir kontrollert av og til, og hvis man ikke oppfyller kravene, blir man ekskludert fra Relais Desserts, forteller Dupuy.

Hovedmålsettingen med Relais Desserts International er å fremme kvalitet og kunnskap om konditorfaget, for på denne måten å kunne tilby kunder produkter av topp kvalitet, laget fra bunnen av. Konditorene samles to ganger i året, for å utveksle ideer og oppskrifter, og for å utvikle egen kunnskap og ekspertise.

Forskjellige markeder

- Det finnes selvsagt også andre flinke konditorer, som ikke er medlem i Relais Desserts International, sier Dupuy. Dette kan være konditorer som ikke har søkt medlemskap, fordi de ikke ønsker seg inn i et slikt fellesskap – for eksempel fordi det medfører at medlemmene utveksler oppskrifter, sier Pascal Dupuy.

- Hvilke er de beste, mest kjente konditoriene i verden?

Franskmennene spiser 10-30 tonn konfekt per år, mens nordmenn kun spiser to tonn.
Foto: relais-desserts-international.com Foto: relais desserts international
Franskmennene spiser 10-30 tonn konfekt per år, mens nordmenn kun spiser to tonn.
Foto: relais-desserts-international.com Foto: relais desserts international Vis mer

- Oss, selvsagt, sier Dupuy og ler, før han fortsetter: Det er vanskelig å svare på, fordi de forskjellige landene har så forskjellige markeder. Hos oss i Norge spiser 85 prosent av kundene på stedet, mens i Frankrike tar 99 prosent av kundene med seg kaken hjem. Vi er en blanding av restaurant og konditori, mens i Frankrike har de mye mer forskjellige produkter, konfekt og innpakning som betyr mye, forteller Dupuy. I Norge spiser vi to tonn konfekt per år, mens de i Frankrike spiser 10-30 tonn konfekt; her i Norge spiser vi mest sjokolade. Men skal jeg nevne et kjent sted, så er Pierre Hermé i Paris veldig dyktig og kjent, sier Pascal Dupuy.

 • God sjokolade skal se ut og spises på en spesiell måte, for å få fullt utbytte av smaken. Hvordan dette skal gjøres kan du lese her.
 • Noen kjente

  Det finnes mange flotte konditorier, her er kun noen få av de kjente:

 • Norge:
  Konditor Pascal Dupuy
  Adresse: Pascal, Drammensveien 10 / Tollbugt. 11, Oslo
 • Sverige:
  Konditor Laurant Tassel
  Adresse: Gourmanise, Sockenvägen 477, Enskede / Hamngatan 37, Stockholm
 • Luxembourg:
  Konditor Pit Oberweis (hoffleverandør)
  Adresse: Oberweis, 19-21 Grand Rue / 1 rue Guillaume Kroll, Luxembourg
 • Frankrike:
  Konditor Pierre Herme
  Adresse: Pierre Hermé Paris, 185 rue de Vaugirard / 75 rue Bonaparte, Paris
 • England:
  Konditor: Michel et Alain Roux
  Adresse: The Waterside Inn, Ferry Road – Bray, Berkshire
 • Relais Desserts International har en guide til konditoriene i sin kjede. Denne guiden finner du på sammenslutningens hjemmeside..

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.