Ifølge National Climatic Data Center i USA innehas verdens varmerekord av El Aziza i Libya, og har stått siden 13. september 1922. Varmeste dag noen sinne i Europa opplevde man i Sevilla i Spania 4. august 1881. Da steg kvikksølvet til 50 grader.
Skroll ned for mer om rekordvær i Norge og resten av verden.
Temperaturer
Det har vært en varm sommer, både her hjemme og i Europa. Månedstemperaturen i Norge i juli er den høyeste målt her til lands siden Meteorologisk institutt startet sine målinger i 1866. 38 målestasjoner satte ny rekord for månedstemperatur. Varmeste dagtemperatur i juli hadde Høylandet med 33°C. I den andre ytterligheten, med laveste dagtemperatur i juli, finner vi Røros med 0,6°C.
Det vi har opplevd her hjemme er imidlertid ingenting mot heten på kontinentale Europa i august:
- 10. august ble det satt varmerekord i Storbritannia, med 38,1°C. Rekordmålingen ble gjort i Kent.
- I Frankrike ble årets sommer erklært den varmeste siden 2. verdenskrig. Myndighetene anslår at 5.000 kan ha dødd som følge av heterelaterte sykdommer i august. Ifølge franske begravelsesbyråer har det vært så mange som 10.000 flere dødsfall enn normalt hittil denne måneden.
- Slovenia har ikke hatt høyere temperaturer de siste 100 årene.
- Heten i Europa har ført til alvorlig tørke i store områder. I Kroatia har man hatt den verste tørken på 50 år, og elven Sava har ikke hatt lavere vannstand de siste 160 år.
- Også i USA var det rekordvarmt i juli, med flere varmerekorder.
En het sommer, men nye verdensrekorder på temperaturfronten ble det ikke satt.
Nedbør
Juli måned var en ganske tørr affære i store deler av landet, men med store regionale forskjeller. I Tromsø og Selbu ble det faktisk satt nye månedsrekorder for døgnnedbør; Tromsø satte rekord med sine 38,3 millimeter, og Selbu med sine 45 millimeter.
Julirekorder, men det virker som småplukk sammenliknet med det regnfallet som åpnet seg over Møre og Trøndelag i midten av august. I løpet av 15. august ble det registrert 102,5 millimeter nedbør på Sunndalsøra og 102,3 millimeter i Ekset i Volda. Åndalsnes var heller ikke beskjeden med sine 84,6 millimeter i løpet av det samme døgnet.
Ifølge klimaforsker Hans Olav Hygen ved Klimaavdelingen hos Meteorologisk institutt begynner man å merke at det regner hvis det faller 3 til 4 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Regner det 25 millimeter i løpet av et døgn, er det skikkelig øse-pøseregn.
Men rekordnedbør i Norge er det ikke snakk om.
Lyn og torden
Det har vært en varm sommer, men også en sommer med hissig lynaktivitet. SINTEF Energiforskning og Statnett registrerer lynnedslag i hele Norge, og i løpet av juli ble det ifølge SINTEF Energiforsknings internettsider registrert over 170.000 lynnedslag over landet. Sammenliknet med i fjor er dette rimelig heftig; i juli 2002 ble det registrert rundt 57.000 lynnedslag, og i løpet av hele fjoråret ble det registrert cirka 140.000 nedslag.
Den verste uken med flest lynnedslag var uke 29, fra 14. til 20. juli. Da traff lynet Norge cirka 108.000 ganger. Det toppet seg torsdag 17. juli med 67.000 nedslag på én dag.
Kilder: Det norske meteorologiske institutt (nettsider her), SINTEF Energiforskning (nettsider her)og National Climatic Data Center (nettsider her).
Relaterte artikler
Ut å reise?
Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.