Hetest i 2001

Frankrike holder stand som verdens mest populære turistland.

Frankrike er verdens mest populære turistland. Bildet er fra Place Rosetti i Nice.
Frankrike er verdens mest populære turistland. Bildet er fra Place Rosetti i Nice. Vis mer
Spania har rykket opp på andreplass, og skjøvet USA ned på tredje. Bildet er fra Barcelona.
Spania har rykket opp på andreplass, og skjøvet USA ned på tredje. Bildet er fra Barcelona. Vis mer

Tross hendelser i året som gikk, opplevde Frankrike vekst. Totalt sett gikk fikk turismen et tilbakeslag i 2001; Ifølge World Tourism Organization (WTO) er 2001 og 1982 de eneste årene i senere tid med negativ vekst i internasjonal turisme. Nedgangen for fjoråret havnet totalt sett på 1,3 prosent.

Vekst i Afrika, Asia og Øst-Europa

Uroligheter i verden førte til at turistene måtte velge nytt; De måtte velge nye reisemål, og nye reisemåter. Eksempelvis sank den innenlandske flytrafikken i Frankrike med 15 prosent, mens togtrafikken økte med 9 prosent. Turistene valgte også i større grad reisemål som var nærmere hjemlandet, slik at de kunne reise med tog eller bil. Den voldsomme økningen i internasjonal turisme til Øst-Europa er nok et resultat av dette, se bare på disse tallene:

Bulgaria økte med 14 prosent, Slovakia med 13 prosent, Tyrkia og Kroatia med 12 prosent, Slovenia med 11 prosent og Estonia med 9 prosent.

Europa totalt sett hadde en liten tilbakegang på 0,7 prosent, hvor Storbritannia var av de største taperne, med en tilbakegang på 6,6 prosent. Dette tilskrives munn- og klovsyken som herjet på De britiske øyene.

Av verdensdelene er det kun Afrika og Asia som kan skryte av å ha opplevd en vekst i turismen i 2001; Afrika hadde en økning på 3 prosent, og Øst-Asia/Stillehavslandene hadde en økning på 4 prosent. Midtøsten falt mest, med en nedgang på 9 prosent. Amerika falt med 7 prosent, og Sør-Asia med 6 prosent.

Mest populære

Frankrike holder stand på toppen, mens Spania skyter forbi USA og kaprer andreplassen. Her er de mest populære turistlandene i året som gikk:

Fem største turistland
LandMillioner internasjonale turistankomster 2001Markedsandel 2001Økning 2000-2001
Frankrike76,511,11,2
Spania49,57,23,4
USA44,56,5-12,6
Italia39,15,7-5,0
Kina33,24,86,2
Informasjonen er hentet fra World Tourism Organization (WTO).

Derfor gikk turismen tilbake

Årsakene til nedgangen i turisttrafikken i året som gikk er flere; Terroranslagene mot USA 11. september trekkes fram som en av årsakene. Men det var flere aspekter som påvirket turistenes valg i året som gikk; Munn- og klovsyken i Storbritannia, Irland og Nederland hadde selvsagt innvirkning på turistnæringen i disse landene. En sterkere dollar førte allerede før 11. september til en nedgang i internasjonal turisme til USA. Konflikten mellom Israel og Palestina hadde en negativ innvirkning på turismen i Midtøsten, og den økonomiske krisen i Argentina påvirket turismen til sørlige Sør-Amerika.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.