Het i toppen

Sommerdrømmen for mange er hete dager under solen. Men varmen kan være lumsk.

Artikkelen ble første gang publisert 31. juni 2001.

En avkjølende dukkert av og til er en god måte å holde heteslaget unna på.
Foto: Arild Wåge Foto: Arild Wåge
En avkjølende dukkert av og til er en god måte å holde heteslaget unna på.
Foto: Arild Wåge Foto: Arild Wåge Vis mer

- Heteslag er en forstyrrelse i væske- og saltbalansen på grunn av uvante forhold, sier Sissel Stormo, helsesøster ved Reisevaksiner Trondheim as.

Hvem rammes?

Heteslag kan ramme deg dersom du oppholder deg i varme og fuktige klima.

- Det er i tropiske klima det skjer, fordi vi ikke er vant med slik varme. Vi tåler også fuktig luft dårligere, forklarer Stormo. Heteslag oppstår på grunn av sviktende temperaturregulering i kroppen og stort salttap på grunn av svetting, fortsetter hun.

Heteslag kan også oppstå dersom du arbeider i rom som er varme og fuktige – og dette kommer i tillegg til fuktig klima. Det kan også oppstå dersom du er på varme og fuktige steder med mye folk, da menneskehavet produserer en del svette og fuktighet i tillegg. Små barn, eldre og personer med dårlig hjerte er mest utsatt for heteslag.

Symptomer

Symptomene på heteslag er mange; Hodepine, svimmelhet, økt puls, forvirring, appetittløshet, søvnighet og økt tørst. Mørk og sparsom urin er også en indikator på heteslag.

- Tørste er imidlertid ikke alltid en indikator på heteslag, så man bør ikke henge seg for mye opp i dette, sier Stormo.

Dersom man ikke får hjelp, kan heteslag føre til kramper og bevisstløshet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandling

Hva gjør du dersom noen du kjenner rammes av heteslag?

- Det er viktig å få vedkommende som rammes av heteslag til et kjølig sted. Der kan man kjøle vedkommende ned med vann, eller med isbiter i plastposer. Man heller vann over hele kroppen til vedkommende, alternativt kan man legge kalde håndduker over kroppen, forklarer Stormo.

Du bør også tilkalle kyndig legehjelp.

Dersom du opplever økt tørst, bør du naturlig nok drikke rikelig med vann. Selv om tørsten har gitt seg bør du fortsette å drikke; Stormo anbefaler å drikke minst 1 liter vann etter at tørsten har gitt seg.

Forholdsregler

Dersom du skal på reise til et sted med tropisk klima, kan det lønne seg å ta visse forholdsregler.

- Rikelig med væske og salt er viktige nøkkelord, sier Stormo.

Du kan salte maten ekstra godt, eller du kan benytte deg av salttabletter. Du bør også få i deg rikelig med drikke – men ikke all væske er god væske i varmen. Alkohol er vanndrivende, og bør inntas med forsiktighet i tropiske klima.
Regelmessig avkjølende bad eller dusj, samt litt tid i skyggen av og til er gode forholdsregler for å unngå heteslag.

Ut å reise?


Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
  • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
  • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
  • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
  • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.