Hester, hatter og champagne

FINT: Bestill hatt, innlosjer deg fornemt og følg de tradisjonsrike løpene. Skål, da! Men skynd deg for det begynner å bli fullt på tribunene.>>> BILDESPESIAL: Se festbildene her

Hester, hatter og champagne

  1. Tribunesirkus på Royal Ascot


150.000 flasker champagne, 7.500 hummere og 6 tonn jordbær går med når man steller i stand kalas under Royal Ascot-løpet. Slik blir det i år også i perioden 20. - 24. juni. Rundt 300.000 tilskuere er ventet.

Som alltid

Det var dronning Anne som i 1711 fant ut at hun ville arrangere hesteveddeløp. Like ved Windsdor Castle lå jordene som Anne fant utmerkede til dette formålet. 11. august det samme året løp de føste gampene av gårde i galopp. I dag er dronning Elisabeth formell eier av veddeløpsbanen og naturligvis har det alltid vært mange adelige tilskuere, spesielt under Queen Annes Stakes. Og tro nå ikke at dette er en folkefest: helt frem til 1813 var galoppfesten forbeholdt kongelige; så vedtok det britiske parlamentet at også alminnelige borgere skulle få adgang til banen. I dag kan vanlige borgere kjøpe seg billetter til tre av Ascots deler. Kongetribunene er forbeholdt de med kontakter i royale kretser: den eneste måten å slippe inn her er er å bli anbefalt av en som allerede har vært tilskuer der i minst fire år.

Se og bli sett-faktoren er himmelhøy under Royal Ascot.

Foto: Britainonview.co.uk Foto: Britainonview.com Vis mer


Mote

Arrangementet er også blitt en motebegivenhet, og det er naturligvis herfra Ascot-skjerfet har fått navnet sitt fra. Skjerfet er mer som et tørkle å regne. Dog: Pen dress for menn og en drakt og hatt for kvinner er påbudt. Å prøve seg på en rockedress fungerer ikke, selv om du er Rod Stewart eller en annen stjerne med en halv milliard på konto. Stewart ble nektet adgang til de kongelige enklavene fordi han stilte i lys blå sommerdress. Også en av BBCs fotografer stilte på jobb i T-skjorte og ble anmodet om å fjerne seg. Kanalen antyder i en reportasje at det var dronning Elisabeth selv som varslet en ansvarlig løpsfunksjonær.

- Våre ankerfolk var var perfekt antrukket. Noen av kamerafolkene var uformelt antrukket og vi ber om unnskyldning for denne fornærmelsen. Vi vil forsikre oss om at dette ikke skjer igjen, sier en talsmann for BBC.

Ladie's day er den perfekte dagen for virkelig å ta seg ut. I etterkant bruker internasjonal presse utallige sider på dekningen av alle de spektakulære hattene og dristige utringningene.

Reisefakta

Slik kommer du dit: Ascot ligger ved Windsor vel 50 minutters kjøring fra London. Det går jevnlig tog fra Paddington, Waterloo og Reading til Ascot.

Billettpris: Fra 54 pund, tilsvarende 631 kroner i henhold til DinSides valutakalkulator. Du kan bestille billetter her. Du bør imidlertid bestille nå, for billettene er i ferd med å bli utsolgt.

Bo: Vil du bo standmessig under ditt besøkt i Ascot, foreslår DinSide Cliveden House. Hotellets restaurant er premiert med en stjerne i Guide Michelin. Se hotellets nettpresentasjon.

Ekstern lenke:
Ascotløpets nettsted
Det britiske kongehuset

>>> BILDESPESIAL: Se festbildene her

Kilder: Britannica.com, Dagbladet og Ascot.co.uk