Herlig og hellig feiring

Vil du oppleve en fargerik, katolsk påske i historiske omgivelser, så er byen Antigua i Guatemala stedet. Her tar man påsken svært alvorlig. Byen var hovedstad for store deler av Mellom-Amerika inntil et jordskjelv ødela den. Nå er byen valfartsmål for hele verdens globetrottere.

Klokka er syv på morgenen langfredag. Over hundre tusen mennesker er på gatene i den lille byen Antigua i Guatemala. De venter på en prosesjon med Jesus-statuen som går gjennom hele byen. Alle de omkringliggende husene er som hentet fra en annen tidsalder, over 200 år siden. Gatene er belagt med gammeldags brostein, men nå er det i tillegg laget fargerike tepper av farget sagmugg og blomster.

Tepper laget av farget sagmugg. Disse ødelegges av prosesjonene i det de passerer. Foto: Geir Andreas Wangsmo
Tepper laget av farget sagmugg. Disse ødelegges av prosesjonene i det de passerer. Foto: Geir Andreas Wangsmo Vis mer

Sørgmodig prosesjon

Teppene, såkalte ‘alfombras’, har tatt hele natta å lage, og blir ødelagt når prosesjonen passerer over dem. Du vil kjenne igjen detaljer fra påskeevangeliet i mønsteret på noen av teppene. De er fantastisk forseggjorte, og tar opptil åtte timer for en stor guatemalsk familie å lage.

Når prosesjonen kommer, fylles gatene med røkelse og sørgmodig orkestermusikk. Jesusstatuen blir båret på en flåte av massivt tre som veier flere tonn. 80 menn kledd i sorte kapper er bærere. I prosesjonene tidligere i påsken benytter de lilla kapper. Bak selve Jesus-flåten følger orkesteret og andre medlemmer av kirkens menighet, og en langt mindre statue av Jomfru Maria, båret av kvinner.

En by med historisk sus

Byen Antigua var opprinnelig hovedstad i Guatemala, og hadde myndighet over mesteparten av Mellom-Amerika. Byen hadde for over 200 år siden universitet, katedral, flere kirker, skoler og klostre, og eget trykkeri. Den er grunnlagt i 1543, men et stort jordskjelv i 1773 gjorde at hovedstaden ble flyttet dit den ligger i dag, Guatemala City. Dette skjedde så raskt at Antigua aldri ble oppbygd igjen, og det ligger masse ruiner i hele byen. Folketallet falt fra 80.000 til noen få tusen, og den dag i dag bor det kun 40.000 fastboende der.

Prosesjonenes høydepunkt er flåten med Jesus-figuren. Denne bæres av opptil 80 mann. Foto: Geir Andreas Wangsmo
Prosesjonenes høydepunkt er flåten med Jesus-figuren. Denne bæres av opptil 80 mann. Foto: Geir Andreas Wangsmo Vis mer

Språkturister

På grunn av sin spesielle historie, de apokalyptiske ruinene og et utall rimelige språkskoler, blir byen besøkt av tusenvis av turister. Det koster i overkant av tusen kroner uken på en god språkskole, med kost og losji hos en lokal familie inkludert. Det er mange museer og gallerier i byen, og utallige kafeer og restauranter.

Allerede i 1979 ble Antigua oppført på UNESCOs liste over verdens kulturminner, i likhet med for eksempel Røros. Dette betyr at det er strenge regler for hvordan husene skal se ut. Alle husene er lave murhus, malt i duse farger, med smijernsgitter på vinduskarnappene og massive tredører. Glorete reklameskilt med neonlys og moderne stil er ulovlig. Til og med Burger King har bare et diskret skilt hogd ut i stein, uten farger.

Bestige en vulkan?

Rundt byen ligger tre majestetiske vulkaner, den ene er fortsatt aktiv. Du kan klatre opp alle tre, men det lønner seg å være forsiktig. Det er vanlig å klatre opp om natta, for å få med seg soloppgangen fra toppen. Men i mørket er det vanskelig å se hvor du går, og det har skjedd at klatrere har falt, eller blitt ranet og til og med drept av desperate ranere. Turistkontoret anbefaler å ta med væpnede vakter på turen. Siden 1996 har byen hatt eget turistpoliti, som snakker engelsk og som skal forebygge ran og tyveri av turister.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Midt i byen, foran den tidligere katedralen, ligger en liten park med en fontene og benker. Mayaindianere selger tepper og klær på markeder rundt omkring i byen. Sammenlignet med andre latinamerikanske byer er det svært lite trafikk i gatene. Alt dette gjør at man lett kan tenke seg hvordan det var på 1700-tallet når de spanske conquistadorene regjerte her.