I Taiwan, Japan og Sverige ønskes det nå at flere skal sitte når de urinerer.  Foto: Colourbox
I Taiwan, Japan og Sverige ønskes det nå at flere skal sitte når de urinerer. Foto: ColourboxVis mer

Her vil de at menn skal sitte når de urinerer

Ønsker at menn skal bli mer renslige på toalettet.

Menn har ofte en fordel når de urinerer: De kan stå. Nå er det imidlertid flere som ønsker at menn skal sitte på toalettet. Dette for å slippe alt sølet, og fordi det sies at urinblæren tømmes bedre da.

Har du ofte lurt på hvor du kan finne nærmeste toalett? Denne appen kan hjelpe deg!

Ingen tvang, men mer renslig

I Taiwan går miljøvernminister Stephen Sten i front for å få menn til å sitte når de urinerer. Bakgrunnen for ønsket er renslighet - og at det på sikt skal bli bedre for de som skal bruke toalettet ved en senere anledning.

Det er flest urinaler i Taiwan, men de lokale myndighetene i landet har likevel bedt om at det blir satt opp beskjeder på fellesområdene. Disse beskjedene oppfordrer alle til å gjøre som kvinnene; sett deg ned på toalettet.

Visste du at dametoalettet er en bakteriebombe?

– Vi ønsker å lære av Japan og Sverige

Direktør for miljøhygiene og vedlikehold av giftige stoffer i EPA, Yuan Shaw-Jing , sier til BBC at landet ønsker å lære av Japan – OG Sverige! Han forteller også at han har hørt at det i Japan er 30 prosent av mennene som sitter.

I Sverige vil Vänstrepartiet i Sörmland få alle menn som er ansatt i Landstinget til å sitte når de urinerer. Partiet baserer lovforslaget sitt på to ting. Det ene er at de vil unngå at folk tråkker i urin som stående før har sølt. Det andre er at de hevder å ha vitenskapelig dokumentasjon som viser at urinblæren tømmes bedre om du sitter, og at det er bra for helsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder i Norsk Urologisk forening, Stein Egil Øverby, sier til Dagens Medisin at han er kritisk til dette på grunn av for lite dokumentasjon på området.

Ikke mer helsebringende å sitte

Temaet om hva som er mest helsebringende, av å sitte eller stå på toalettet, har urolog ved St. Olavs Hospital, Per Lundemo tatt opp hos NRK. Kort gjenfortalt mener eksperten at om menn velger å sitte, er det ikke dermed sagt at de enklere unngår sykdom, selv om noen kan ha helsefordeler av å få tømt blæren ordentlig i sittestilling.

Hygiene på fly: Du bør beholde skoene på når du går på toalettet