Her vanker Oslos lommetyver

I disse områdene bør du være ekstra på vakt.

Astrid Mannion er nå en erfaring rikere.  Foto: Thomas Aastad
Astrid Mannion er nå en erfaring rikere. Foto: Thomas AastadVis mer


DinSide har tidligere denne uken skrevet om ti byer der du bør være ekstra oppmerksom mot lommetyver.

Da Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske, kommenterte listen over ti verste byer for lommetyverier, fortalte hun at utbredelsen av lommetyverier har spredd seg oppover til oss.

- Jeg ville gjerne hatt Oslo med på listen, for det er like ille der som i hvilken som helst europeisk storby. Vi har fått spanske metoder på Karl Johan, sier Vennesland.

Se den frekke tyven! Dette tyveriet ble faktisk fanget på kamera.

Ble robbet på toget

Akkurat det fikk Astrid Mannion erfare tidligere i vår da hun skulle ta toget til Gardermoen. Hun tror tyveriet skjedde da hun ventet hun på togperrongen på Nationaltheatret.

– Idet jeg skulle på toget, var det en mann som ville hjelpe meg med å få inn trillekofferten. Selv om jeg sa at «det går bra, den er ikke så tung», løftet han den inn likevel, sier Mannion til DinSide.

Da hun var på toget, oppdaget hun at mannen som hjalp henne begynte å riste på kofferten hennes.

– Han tok håndtaket opp og ned flere ganger, og jeg måtte til slutt be ham om å la kofferten min være i fred og sette den fra seg. Det hele var veldig merkelig, forklarer Mannion, som i ettertid har skjønt at hun ble utsatt for en klassisk avledningsmanøver.

– Jeg la ikke merke til at pengeboka mi var borte før jeg skulle betale i taxfree-butikken på Gardermoen, forteller hun.

Så fort hun oppdaget det, var Mannion rask til å varsle både forsikringsselskap, bank og politiet. Heldigvis reiste hun sammen med venner og kunne låne penger underveis.

Selv synes hun det er litt ironisk at hun skulle bli utsatt for tyveri i Norge.

– At jeg skulle bli robbet i Oslo og ikke i London, hadde jeg ikke trodd, innrømmer Mannion, som har bodd 10 år i London.

Ta forholdsregler! Slik unngår du å bli et offer for tyveri

Her er det lommetyver

John Finsberg, fungerende stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, merker godt at lommetyvene har blitt «flinkere» til å stjele i hovedstaden.

– Steder hvor det er store ansamlinger og det skjer ting, vet vi at det finnes lommetyver, sier Finsberg til DinSide.

Utsatte steder kan være der det skjer arrangementer som tiltrekker seg folk, som for eksempel menneskelige statuer, koppespill og gatemusikanter.

Tyvene oppholder seg ofte i nærheten av minibanker eller bankterminaler, og er gjerne på plass på t-banen, toget, trikken eller bussen i rush-tiden.

– Det tradisjonelle er at de forstyrrer folk, slik at de får oppmerksomheten deres. Da stopper folk opp, og det blir lettere å snike seg inn på dem. Ofte samarbeider de.

Og selv om det blir kveld, betyr det ikke at lommetyvene er ferdig for dagen. Da er nemlig utesteder siste stopp.

– Lommetyvene følger ofte med når folk setter fra seg vesker for å danse, eller henger jakken over stolen i baren. De er flinke til å åpne vesker, forteller stasjonssjefen.

Er minibanken trygg? Eller bør du unngå å ta ut penger i minibanken?

Meld i fra til politiet

Finsberg råder alle som har opplevd lommetyveri å kontakte politiet, selv om det er vanskelig å etterforske.

– Da kan politiet få fokus på de områdene hvor tyveri skjer, og på den måten gjøre det vanskeligere for gjerningsmannen. Dersom vi får mange nok anmeldelser, kan vi samarbeide med for eksempel busselskap, tog og kjøpesentre, råder han.

– Men er det i det hele tatt en måte å unngå lommetyver på?

– Folk må bli flinkere til å passe på gjenstandene sine. Vær oppmerksom når du står i en skobutikk og legger fra deg vesken når du skal prøve. Da kan de som vil, lett få tak i den, advarer stasjonssjefen.

Har du blitt utsatt for lommetyveri? Delta i debatten under.