Her skjer det

Sankt Hans er egentlig en betegnelse for Johannes Døperen, som har minnedag 24. juni. Kvelden i forveien, altså 23. juni, kalles sankthansaften, og det er denne vi feirer her hjemme. I Sverige feirer man den nærmeste helgen til midtsommerdagen, som i år blir 24. til 26. juni. Her finner du noen av de største feiringene:Stockholm

Stockholms skjærgård er et populært utfluktssted for midtsommerfeiring, og størsteparten av stockholmerne setter kursen mot øyene eller ut på landet. Det går rutebåter ut til øyene, og du kan reise med Waxholmsbolaget (klikk her for selskapets nettside) og Strömma (klikk her for selskapets nettside).

Midtsommerfeiring på Skansen i Stockholm.Foto: Marie Andersson, Skansen.se Foto: Marie Andersson, Skansen
Midtsommerfeiring på Skansen i Stockholm.
Foto: Marie Andersson, Skansen.se Foto: Marie Andersson, Skansen Vis mer


Vil du feire midtsommer i byen, er det også flere mulige arrangementer rundt omkring i Stockholm. Friluftsmuseet Skansen har en stor midtsommerfeiring som strekker seg tre dager til ende, fra fredag 24. til søndag 26. juni. Her er det folkedans til folkemusikk, ringdanser, dans rundt maistangen, folkedrakter og mye annet. Sjekk Skansens nettside for mer informasjon. (Klikk her for Skansens nettside.)

Dalarna

Listen over midtsommerarrangement i Dalarna er uendelig, og det vil være umulig å gjengi denne her. Klikk deg inn på oversikten hos turistinformasjonen i Dalarna som du finner her, og sikt deg inn mot det reisemålet som du finner tiltalende. Det er garantert en midtsommerfeiring der som du kan delta i. Det er gjerne arrangerte festligheter på gårder, gammelgårder, parker o.l. Mange starter med blomsterplukking til maistangpynting, og avslutter med musikk og dans rundt maistangen inn i de tidlige timer.

Öland og Gotland

Öland og Gotland er populære steder for midtsommerfeiring. Du kommer deg til Öland via fergen mellom Byxelkrok og Oskarshamn, eller kjører over Ölandsbron fra Kalmar. Det er midtsommerarrangementer flere steder på øya.

Velger du Gotland som midtsommerdestinasjon, kan du samtidig få med deg Visby, som er notert på Unescos verdensarvliste. Byen har den best bevarte bymuren i Nord-Europa. Det er midtsommerfeiring flere steder på øya; Paviljongsplan i Visby, Katthammarsvik, Warfsholm i Klintehamn, Sudersand på Fårö og flere plasser på Gotland. Du kan ta Gotlandsfergen fra Nynäshamn eller Oskarshamn på fastlandet.

>> BILDESPESIAL: Sild, sang og maistang - det er svensk midtsommer!