Her ser du lysfontenene

Vi har funnet frem til noen av verdens lysfontener. Og disse skinner ikke bare for Ari.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har satt oss fore å plassere ukens heteste nyord geografisk. Og det betyr at vi må reise langt ut over pilegrimsveiene mot Nidaros; Vi har jaktet på klodens flotteste lysfontener.

 • Se bildene av noen av verdens lysfontener
 • Hva er en fontene?

  36 mål, 1200 individuelle vannstråler, 75 meter høye vannsøyler. En av verdens største fontener finner vi i Las Vegas.
  36 mål, 1200 individuelle vannstråler, 75 meter høye vannsøyler. En av verdens største fontener finner vi i Las Vegas. Vis mer

  Ifølge Caplex er en fontene et kunstnerisk utført springvann som kan være i store dimensjoner. De er gjerne rikt arkitektonisk og skulpturalt utsmykket. Og legger vi til lys, får vi selvsagt en lysfontene, noe som finnes over hele verden.

  Selv om den norske fontenesesongen får månedslange avbrudd vinterstid, har vi også lysfontener her i landet, også uten prinsessetittel. Dessuten får hovedstaden snart en ren lysfontene - en fontene kun av lys. Det er Aftenposten som melder at verdens første rene lysfontene er planlagt å pryde St. Olavs plass i Oslo. Det er arkitektkontoret Aspaas Cooper Kind som står bak nyskapningen.

  Show med lys

  Et av de flotteste lysfontene undertegnede har sett, befinner seg i Barcelona. Her kan du få med deg Font Màgicas fantastiske lyd-, vann- og lysshow i skumringstimene. Best utsikt får du fra terrassene nedenfor Palau Nacional på Montjuïc-åsen. Her faller vanner i gigantiske trappetrinn ned åsen, og i avenyen nedenfor ligger den magiske fontenen. Sommertid kan du få med deg showet torsdag og søndag kveld. Vinterstid er det musikk, lys og vannekstravagansa fredager og lørdager. Denne ingeniørbragden ble bygget til verdensutstillingen i 1929, av Carles Buigas.

  Vidunder med berømt utsikt

  En annen velkjent fontene finner vi i Paris. Trocadéro ligger tvers over Seinen for Eiffeltårnet, i Trocadéro-hagene opp mot Chaillot-åsen. Vannet i fontenene skrus av og på i regelmessige mønstre, og svære vannkanoner i enden avfyres i retning av Eiffeltårnet. Få med deg utsikten over fontenen fra Eiffeltårnet nattetid, da lyssettingen fremhever spillet i vannmassene.

  Amerikansk glam

  Alt er stort i USA, og en av verdens største fontener finner vi her. Med lys, selvsagt i Las Vegas. Hotellkomplekset Bellagios fontener skal ha kostet mer enn 50 millioner dollar å bygge, i underkant av 400 millioner kroner. Fontenen dekker mer enn 36 mål (!), og består av 1.200 individuelt kontrollerte vannstråler. De kan skyte vannet mer enn 75 meter opp i luften. Hver halvtime hele uken kan du se gratis show som består av vann, lys og kjente musikkstykker. Mandag til fredag mellom 15 og 20, og i helgene mellom 12 og 18. Etter showene går fontenene i gang hvert 15. minutt frem til midnatt.

  Dyrt hotell og spektakulær fontene på Burj Al Arab i Dubai.
  Dyrt hotell og spektakulær fontene på Burj Al Arab i Dubai. Vis mer

  Innendørs ekstravaganse

  Fargespill er ikke forbeholdt amerikanerne. Det er neppe mulig å besøke kaksestaten Dubai uten å finne lekre fontener belyst i all verdens farger. For eksempel har verdens mest stjernebehengte hotell, Burj Al Arab, en innendørs fontene som kalles Vulkanen. Farger, lys, ildkuler og vannsøyler danner sammen et koreografert show som du strengt tatt må være gjest på hotellet for å nyte.

  Vannlabyrint

  Verdens største vannlabyrint ligger på den lille engelske kanaløya Jersey. I Parc de la Mer i St. Helier åpnet Jersey Water Maze i 1997. Denne spesielle labyrinten er en stor hit blant barna, og kan nytes både dag og natt. 208 jetstråler danner variable vannvegger som til sammen danner stadig varierende ganger som utgjør labyrinten. Fontenen måler 19 meter i diameter, og kan variere labyrintgangene i 30 minutter uten å gjenta mønsteret. På kveldstid er fontenen opplyst med fiberoptikk.

  Berømt "nyskapning"

  I Roma ligger verdens kanskje mest berømte fontene, Fontana di Trevi. Det er lett å tenke seg at den har ligget der alltid, men i en by av en slik alder som Roma, er den relativt fersk. Den stod ferdig i 1762, utformet av Nicola Salvi. Sentrale figurer er Neptun som flankeres av to tritoner, som til sammen symboliserer havets forskjellige stemninger. Fontenen har fått sin berømmelse særlig på grunn av filmen La Dolce Vita der Anita Ekberg gjorde en fremtredende figur med nettopp denne berømte fontenen som fuktig motspiller. Selvsagt er den opplyst om natten for å fremheve dekor og vannspill.

 • Her er noen av verdens lysfontener
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer