Her rekker feriebudsjettet langt

Se hvilke reisemål som er blitt billigere i løpet av 2009.

Det finnes flere land hvor du får mer for pengene i år enn i fjor. Foto: Colourbox
Det finnes flere land hvor du får mer for pengene i år enn i fjor. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilke reisemål er blitt betydelig billigere enn de var for ett år siden? Det er flere, og de bør vurderes som destinasjoner for din neste ferie.

Hva er det som har gjort enkelte land billigere for oss nordmenn? Finanskrisen.

I fjor høst slo den ned over hele verden, og mens vi i Norge har klart oss ganske bra, står det verre til andre steder.

Her er listen over landene der feriepengene dine rekker lenger enn for ett år siden:

Storbritannia

Pundet har svekket seg mot vår krone i løpet av året. For ett år siden kostet et pund 10,50 kroner. I dag koster det 9,40 kroner. Dermed har shoppingturen til London blitt mye billigere. Legger vi til at årets største salg drar i gang om noen få uker, er det vel bare å begynne å planlegge et besøk.

USA

New York-turen koster mindre nå enn for ett år siden. Foto: NYC Company
New York-turen koster mindre nå enn for ett år siden. Foto: NYC Company Vis mer
Mexicos karibiske kyst på Yucatanhalvøya er et strandparadis. Foto: Stine Okkelmo
Mexicos karibiske kyst på Yucatanhalvøya er et strandparadis. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hva med et besøk til Taj Mahal? Foto: Stine Okkelmo
Hva med et besøk til Taj Mahal? Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Island har blitt et rimeligere feriemål. her en av øyas største turistattraksjoner, Den blå lagune. Foto: Colourbox
Island har blitt et rimeligere feriemål. her en av øyas største turistattraksjoner, Den blå lagune. Foto: Colourbox Vis mer

Det var i USA finanskrisen først slo til i fjor høst, og den amerikanske økonomien er hardt rammet. Det betyr at dollaren har svekket seg kraftig i løpet av det siste året. I desember i fjor kostet en dollar rundt syv kroner, i dag koster den 5,75 kroner. Om dette får deg til å drømme om shopping i New York, familieferie i Florida, en bilferie på vestkysten eller kanskje en skiferie i The Rockies vet bare du. Et hett tips er forresten Las Vegas, for gamblingbyen sliter med å trekke turister i disse tider. Det betyr kjempesalg på hotellrom. Men du kan bruke penger her, fortsatt. Sjekk bare ut disse hotellrommene, som er byens dyreste.

Mexico

Mexicos viktigste turistgruppe er amerikanerne, og amerikanerne har ikke råd til å feriere slik de kunne før finanskrisen. Dermed sliter Mexicos strandparadiser med å fylle hotellsengene. Resultat - priskutt.

India

India er generelt et billig ferieland, selv om du kan velge å bo på grisedyre hoteller dersom det er det som frister. Men India er blitt enda billigere, fordi indiske rupi har blitt rimeligere i forhold til den norske kronen. I januar 2009 kostet 100 indiske rupi 14,50 kroner, mens i dag koster samme sum 12,30 kroner. Bli med til Det gylne triangel.

Sverige

Over kjølen er alt blitt billigere. Svenskene har merket finanskrisen mer enn oss, og den svenske kronen har blitt svakere i løpet av 2009. Nå koster 100 svenske kroner rundt 80 norske kroner, men for ett år siden var prisen 87 kroner. Svenskehandelen lønner seg dermed enda mer. Det gjør også at skiferien i Åre er blitt billigere, og en storbyferie til Stockholm gjør mindre innhogg i lommeboken enn før. Ikke kjent med Stockholm? ta en virituell spasertur før du reiser.

Island

Finanskrisen gikk hardt utover Island i fjor høst, og økonomien på sagaøya er fortsatt katastrofal. Det betyr at den islandske kronen har krasjet kraftig, og det som tidligere var et relativt dyrt reisemål, har blitt overkommelig. Ifølge Den islandske sentralbanken koster 100 iskalndske kroner i dag rundt 4,7 norske kroner. Før krisen inntraff i oktober 2008, kostet 100 islandske kroner cirka 6,50 norske kroner. Det er forøvrig ingen grunn til å vente til sommeren med å dra. Island er et like spennende reisemål vinterstid, og da får du oppleve badeferie i minusgrader.

Kursstatistikken er hentet hos Norges Bank. Den islandske kursen er hentet hos Den islandske sentralbanken, da Norges Bank ikke har oppgitt denne siden desember 2008.