Her møter du ikke naboen på chartertur

Er du lei av å omringes nordmenn når du er på charterferie? Har du lyst til å oppleve et ferieland uten å finne norske ukeblader i nærbutikken? Da bør du lese videre. Av: Ingelin Haukali

Camyuva i Tyrkia er et tips til deg som vil ha fri fra skandinaviske horder. Foto: Ving
Camyuva i Tyrkia er et tips til deg som vil ha fri fra skandinaviske horder. Foto: Ving Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at serien Charterfeber kom på TV 3, har begrepet charterferie kanskje blitt et offer for stereotypiske oppfatninger. Her ser vi reisemål der drøssevis av nordmenn inntar det som en gang var en spansktalende fiskelandsby, der det nå er nærbutikker som selger Se og Hør og joikaboller. For mange er dette rammen om en perfekt ferieopplevelse. Men er du en av dem som gjerne kunne tenkt deg å reise på charterferie uten å støte på naboen?

50 år med charterturisme

Det finnes (u)kjente skatter

Solia er for tiden en av få norske reisearrangøren som flyr til de portugisiske øyene Madeira og Azorene. Til Madeira anslår administrerende direktør Gunder Moe, at det cirka er 8.000 norske gjester i året. På Azorene er det cirka 4.000 gjester, ettersom Solia kun flyr dit i sommersesongen.

– Når man ser 8.000 årlig besøkende til Madeira, er det vanskelig å vite om det er mye eller lite bare ved å se på tallet. Så derfor kan man sammenligne det med Kanariøyene, som har 350.000 årlige norske besøkende. 4.000 besøkende blir også ganske lite i forhold til Kreta, som har cirka 200.000 besøkende i løpet av sommeren, sier han.

– Det er ikke noe problem å reise på pakketur uten å møte nordmenn. Selv om Star Tour for eksempel ikke har konkrete reisemål med få nordmenn, har vi steder på reisemålene hvor det er få nordmenn, forklarer Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour, som nedenfor også anbefaler mål på Gran Canaria som kan friste med få skandinaviske besøkende.

Tips: Alene på charter uten å blakkes

Så hvor bør vi dra?

Albania har DinSide tidligere omtalt som et ukjent, framtidig populært reisemål. Men dette er absolutt ikke det eneste stedet du bør vurdere. Foruten tipsene fra Solia ovenfor, har vi fått forslag fra tre andre av Norges mest kjente turoperatører, til deg som vil vurdere en atypisk norsk charterferie.

Merk at det finnes langt flere operatører, som helt sikkert kan tipse deg om steder med få gjester. En telefon eller epost til selskapenes reisekonsulenter, bør kunne gi deg noen svar.

All inclusive er ikke det samme som fri flyt

Apollo anbefaler:

Pilion i Hellas blir presentert som en gresk feriefavoritt. Foto: Apollo
Pilion i Hellas blir presentert som en gresk feriefavoritt. Foto: Apollo Vis mer


- Pilion, Hellas
Pilion ligger på en frodig halvøy mellom Aten og Thessaloniki. Her er det ytterst få turister, og det er kanskje grunnen til at Pilion nettopp er en feriefavoritt blant grekere.

– Det er nesten garantert at du ikke møter mange nordmenn, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Halvøya er en blanding av fjell og hav, og du vil finne mange sjarmerende fiskelandsbyer, badebukter og strender, forteller Begby, som anbefaler å reise den korte turen over til Mamma Mia-øyene Skiathos og Skopelos fra Pilion, hvis man ønsker å kombinere med besøk til greske øyer. Apollo er til nå det eneste skandinaviske selskapet som har Pilion som destinasjon.

Rullestein har den fordelen at badevannet forblir klart. Dessuten er det relativt få turister på Amorgos. Foto: Apollo
Rullestein har den fordelen at badevannet forblir klart. Dessuten er det relativt få turister på Amorgos. Foto: Apollo Vis mer


- Amorgos, Hellas
Amorgos hevdes å ha Hellas klareste badevann. Det er en bitteliten øy, som ligger lengst øst i øygruppen Kykladene. Øya har ytterst få norske turister, og få turister generelt.

– Her råder stillheten, sier Begby.

Man flyr til Santorini, og må derfra ta båt et stykke for å kommer fram til Amorgos. Det kan være en av grunnene til at øya har få turister, mener Begby. – Det er litt reisevei, og mange orker kanskje ikke det. Man kan gjerne ta med seg barn til øya, men man må huske at det er en ganske lang båttur som skiller deg og Amorgos fra flyplassen i Santorini.

Begby forteller om uvirkelig fine strender, og et ekte grekerliv.

– Her opplever du det virkelige Hellas, mener hun.

Helen Begby anbefaler også Montenegro, samt de greske øyene Lesvos, Skiathos og Skopelos (se over).

Ving anbefaler:

La Gomera er populær blant turister som ønsker å gå tur i fjellene. Foto: Ving
La Gomera er populær blant turister som ønsker å gå tur i fjellene. Foto: Ving Vis mer


- La Gomera, Kanariøyene
Cirka 45 minutter med ferge fra Los Christianos på Tenerife, ligger den idylliske øya La Gomera. Det er den nest minste av de bebodde Kanariøyene.

– Landskapet er unikt med høye fjell, dype raviner, trolske skoger og grønne daler med terrasseplantasjer, sier Sophie Frisholm i Ving. Øya er ifølge Ving så fredelig og lite utbygd at det kan være vanskelig å tro at den faktisk tilhører Kanariøyene.

- Camyuva, Tyrkia
Beskrives som en lekker, liten ferielandsby rett ved havet, med cirka 3.000 innbyggere.

– Her nyter du ferielivet i vakre, fredelige omgivelser på det moderne fem-stjerners strandhotellet Barut Hotels Labada, som er et av Camyuvas beste hotell, sier Frisholm.
Om du ønsker å oppleve litt mer, er det kun én mil til den populære feriebyen Kemer og fem mil til Antalya.

Frisholm sier at fellesbetegnelsen på de to destinasjonene er at de er stille og rolige, og kanskje litt romantiske.

– Det passer nok best for par som ønsker å komme seg bort og bare nyte hverandre og naturen. Eller for barnfamilier med litt eldre barn som kan aktivere seg selv. Det finnes noe vannsport, og utforskningsmuligheter, sier hun.

Sophie Frisholm anbefaler også de greske øyene Thassos og Telendos, samt Ermones på Korfu.

Star Tour anbefaler:

Arucas skal by på ro og deilig mat. Foto: Star Tour
Arucas skal by på ro og deilig mat. Foto: Star Tour Vis mer


- Arucas, Gran Canaria
Gran Canaria er et av nordmenns favorittreisemål, spesielt i vinterhalvåret. Likevel finnes det områder som ikke blir mye besøkt fra det kalde nord.

– Du kan faktisk reise hit uten å treffe en eneste nordmann, svenske eller danske, sier Larsen-Vonstett.

For å få til det, bør du reise nordover, for eksempel til byen Arucas utenfor Las Palmas. Der anbefaler Star Tour at du bor på bananplantasjen La Hacienda del Buen Suceso.

– Et nydelig sted for å nyte total stillhet og nydelig mat, sier Larsen-Vonstett.

Larsen-Vonstett sier at grunnen til at disse stedene ikke får mange norske gjester, kan være enten plassmangel på hotellene, ettersom de pleier å være små, eller at nordmenn ikke vet om de forskjellige reisemålene.

Hun anbefaler også den greske øya Kefalonia, Troodosfjellene på Kypros og Villa Pitiana i Toscana, Italia. Vil du reise lenger avgårde, tipser selskapet også om Isla de Holbox i Mexico. Øya ligger nord for Yucatánhalvøya, og har cirka 1.000 innbyggere der flesteparten lever av fiske.

Øya ligger et par timer med bil unna Cancún, som er byen du flyr til for å komme deg til øya.

Isla de Holbox for deg som vil reise langt med charter. Foto: Star Tour
Isla de Holbox for deg som vil reise langt med charter. Foto: Star Tour Vis mer


– Det er veldig fint å reise til Mexico i sommersesongen. Jeg var der i juni fjor selv, sier Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour. På den lille paradisøya Holbox er Star Tour eneste reisearrangør.

– Her skal du være heldig om du treffer andre skandinaver, spesielt i sommerhalvåret, sier hun.

Kjenner du til andre perler, som blir lite besøkt av norske turister, må du gjerne tipse andre i debatten nedenfor. Om du ikke vil ha stedet HELT for deg selv ...

Trygg reise? Sjekk om turoperatøren er med i Reisegarantifondet

Nettsiden som skal gi svar på om hotellet virkelig ligger like ved stranda

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.