Her kommer verdens raskeste tog!

BILDER: Det skal gjøre 360 km/t på skinner. Det betyr Trondheim-Oslo på knappe halvannen time ...

Det nye Fastech 360S.Foto: East Japan Railway/All Over Press Foto: East Japan Railway/All Over Press
Det nye Fastech 360S.
Foto: East Japan Railway/All Over Press Foto: East Japan Railway/All Over Press Vis mer

Her kommer verdens raskeste tog!

  1. BILDER: Verdens raskeste tog


... det er bare så synd at det er i Japan, og ikke i kongeriket Norge at det superraske toget kommer. Med en distanse på 496 kilometer, tilsvarende strekningen Trondheim-Oslo (ifølge ruteplanleggeren på Gule Sider), ville du kunne reise fra A til B på cirka 1 time og 23 minutter. Det hadde vel ikek vært å forakte her hjemme, heller - men da spørs det hvordan det hadde gått med lufttrafikken ...

Det superraske toget på bildene, er neste generasjons "Bullet train", som er høyhastighetstogene som kjøres i Japan. Modellen kalles Fastech 360S, og tar altså sikte på 360 kilometer i timen. Det skal kunne nå en teoretisk hastighet på 450 kilometer i timen, men marsjfart i kommersiell trafikk er satt noe lavere. Toget er utstyrt med "vinger" for luftmotstand, som kan brukes som bremser i tilfelle av jordskjelv eller annen nødsituasjon. Modellen er under testing i Japan, og selskapet tar sikte på å sette den nye modellen i trafikk i løpet av 2011.

>> BILDER: Verdens raskeste tog

Noen av de raskeste togene i kommersiell trafikk i dag er Sanyo Shinkansen som drives av West Japan Railway, TGV-togene i Frankrike og Eurostar som forbinder London, Brussels and Paris. Alle disse kan kjøre i opptil 300 kilometer i timen.

Relaterte artikler:

Verdens raskeste tog
Verdens høyesteliggende togstrekning
Verdens lengste taubane
Verdens beste togreiser