Her kan du være naken på ferie

Vil du slippe overvekt på flyet? Unngå bleke striper i huden? Syns vått badetøy er no dritt? Naturistferie er kanskje tingen for deg.

Har du et ønske om å kunne sole deg og bade deg uten tøy, er kanskje naturistferie din greie. Og da er det sannsynligvis en fordel å vite hvor det er greit å kaste fillene. Her hjemme og i resten av Europa er det godt med steder som er offisielt godkjente eller i alle fall regnet som sedvanegodkjente for den som vil nyte friluft uten tekstiler på.

I Norge og Sverige finnes det offisielle og uoffisielle nakenbad og fristrender, ofte er de skiltet. I Danmark er det langt friere, du bare innretter deg etter de som er i nærheten. Ellers finnes det godt med offisielt godkjente naturistsentre i Europa, samt et uttall fristrender og halvoffisielle naturiststrender.

Nudisme og naturisme er ikke helt det samme. Foto: Eatliver.com
Nudisme og naturisme er ikke helt det samme. Foto: Eatliver.com Vis mer


- Det er en god blanding av folk som reiser på naturistferie. Fra unge par, via småbarnsforeldre til godt voksne. Hovedtyngden av våre gjester er i alderen 40 pluss, og det er naturlig nok ikke vanlig at familier med tenåringer reiser på denne typen ferie, forteller Marit Vike, daglig leder av Vidyreiser, et selskap som har solgt naturistferier til norske reisende i 20 år.

Råd for førstegangsnaturisten

Naturisme i Norge

Det finnes omkring 20 fristrender i Norge, i tillegg til mange uoffisielle steder du trygt kan la fillene falle uten å plage noen. Visste du forresten at verdens nordligste naturiststrand finnes i Nordland? Her er guiden:

Tekstilfrie strender i Norge

Naturisme i Sverige

I Sverige er det omkring 75 nakenbad, strender der du kan bade uten klær. Merk at du i utgangspunktet ikke kan ta med hunder og katter på offisielle bad i Sverige, det gjelder også nakenbad.

Naturisme i Danmark

The Scandinavian Naturist Guide skriver på sine nettsider at man i Danmark ikke har noe formelt skille mellom nakenbad, fristrender og tekstilstrender. Du kan altså i praksis sole og bade deg som du vil, bare du innretter deg etter de som er i nærheten. Fire strender er imidlertid offisielle fribadestrender med skiltangivelse. Det er Bøtø-Strand på Falster, Albuen på Lolland, Houstrup Strand nord for Henenstrand og Sönderstrand ved Rømø.

Naturisme i Europa

Den mest kjente, og kanskje også mest beryktede, naturistdestinasjonen i Europa, er Cap d'Agde i på den franske Middelhavskysten. Dette er verdens største naturistby med tekstilfrie strender, såvel som kjøpesentre, supermarkeder og restauranter. Her dominerer tyskere, nederlendere og franskmenn, men også norske naturister har dette som fast sommerdestinasjon. Med så mange som 40.000 mennesker på ett sted, vil det også være mange som kommer for å se og bli sett, og det som mer nærgående er. Så Cap d'Agde kan nok bli litt vel voldsomt for den som syns naturisme kun skal handle om å være uten klær ute i naturen.

Kanskje du heller bør satse på mindre tettpakkede destinasjoner i land som Kroatia, Italia (for eksempel Sardinia), Hellas og Spania.

Fra Vidyreisers stand under årets reiselivsmesse på Lillestrøm.
Fra Vidyreisers stand under årets reiselivsmesse på Lillestrøm. Vis mer


- Jeg kan for eksempel anbefale Club Oasis på den franske Middelhavskysten, på grensen til Spania. Dette er et flott sted for alle, også for barnefamilier, med masse aktiviteter, spisesteder og lignende, forteller Marit Vike i Vidyreiser. Selskapet selger kun reiser til offisielt godkjente naturistsentre.


På Club Oasis kan du bo i leilighet en uke for 995 kroner i lavsesong (med to personer i leiligheten). I høysesong koster samme opphold 2.680 kroner per person. Flyreisen (til Montpellier) kommer i tillegg.

- Frankrike utenfor Rivieraen er faktisk godt priset, mens spanske naturistsentre i høysesong er relativt dyre, forteller Vike.

Vike anbefaler også Vritomartis sydvest på Kreta. Opphold i hotellrom med halvpensjon i høysesong koster 2.870 per person med to i rommet. Fly til Chania kommer i tillegg. Kroatia er også en populær naturistdestinasjon. Her anbefaler Vike nylig renoverte Koversada på Istria-halvøya. Her kan du velge hotellrom med halvpensjon for 2.930 i høysesong, eller leilighet uten pensjon for 3.190 kroner. Prisene gjelder per person når to bor i rommet. Flyreisen kommer i tillegg.

Råd for førstegangsnaturisten