Her kan du feire vinhøsten

Sniff, drikk og gurgle deg gjennom Europa på tusenvis av vinfestivaler.

Vinhøst i Tyskland. Foto: DWI/Weber
Vinhøst i Tyskland. Foto: DWI/Weber Vis mer

Feir vinhøsten på vinfestival

  1. Her kan du feire vinhøsten


Frankrike

Verdens største vinprodusent har selvsagt et stort antall vinfestivaler nå i høst, og her er det en god del vinområder å velge i. Hos Frankrikes turistkontor på nett er det registrert et tyvetalls vinfestivaler av forskjellige slag, på forskjellige tider av året. De fleste arrangeres i august og september. Her er noen av vinhendelsene i Frankrike:

To ganger i året kan du se kappekledte franskmenn vandre gjennom Saint-Emilions gater; det er den tredje søndagen i juni for å feire våren, og så skjer det samme den tredje søndagen i september - men da er det for å feire vinhøsten. Starten på høstingen blir ærverdig proklamert av kappekledte menn fra toppen av "Tour du Roy", og utover kvelden blir det prosesjoner og banketter med muligheter til å smake på distriktets vin. Dato: 17. september.

Slippet av årets Beaujolais er en stor hendelse i Frankrike - og det markeres også flere andre steder i verden, fra USA til Sør-Korea, Russland, Spania, Italia - og Norge. Dette skjer på den tredje torsdagen i november hvert år, som i år faller på 16. november. Få dager før, vil 70 profesjonelle vinsmakere prøverulle 300 av årets nye viner i sine trenede ganer, og de mest vellykkede vinene vil bli belønnet med et spesielt merke på flasken. Vinslippet av årets Beaujolais vil bli markert på forskjellige måter i de fleste byene og landsbyene i distriktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sortering av druer.
Foto: Turistavdelingen, Spanias ambassade
Sortering av druer.
Foto: Turistavdelingen, Spanias ambassade Vis mer


Spania

Du kan ta del i vinfestivaler i Spania fra mai til desember, men de aller fleste finner sted fra august til oktober.

Den viktigste og største festivalen i Spania skjer i Logroño, hvor Rioja-druenes høsting feires i tiden 16. til 23. september. Festivalen kalles San Mateo Fiestas, og ble første gang arrangert i 1955. Her blir det musikk, dans, tyrekamper og mye annen moro - og et av høydepunktene er den tradisjonelle fottråkkingen av druene.

I september er det vinfestivaler i Olité (Navarra), Getaria (Guipúzcoa), La Palma del Condado (Huelva), Figueres (Gerona), Barcelona og Cigales (Valladiolid).

Ekstern lenke: Spanias turistinformasjon

Italia

Det er mange vindistrikter også i Italia, og nesten overalt finner man større eller mindre høstingsfester. De aller fleste avholdes naturlig nok i august, september og oktober, men besøker du Italia i mai kan du også få med deg en sjelden vinhendelse: En helg (lørdag og søndag) er det åpent hus mellom 10 og 18 i alle vinkjellere som er medlem i Movimento Turismo del Vino. "Cantine aperte" heter arrangementet, og i 2005 var det rundt 1,2 millioner vinturister som besøkte de rundt 1.000 medlemskjellerne.

Samme organisasjon som nevnt ovenfor, arrangerer også høstfestiviteter (Benvenuta Vendemmia) nest siste og/eller siste søndagen i september. Her får du et innblikk i høstingsarbeidet, noen steder får du muligheten til å ta del i høstingen selv, og det blir selvsagt muligheter for smaksprøver.

For øvrig kan vi nevne følgende større vinfestivaler: Greve i Chianti 8. til 10. september, Bardolino (Veneto) 28. september til 1. oktober og Alba i Piemonte-regionen 30. september til 1. oktober.

Ekstern lenke: Movimento Turismo del Vino

Vinfest blant rankene i Tyskland.
Foto: DWI/Dieth
Vinfest blant rankene i Tyskland.
Foto: DWI/Dieth Vis mer


Tyskland

Det kryr av vinfester - eller weinfeste - av forskjellige slag i Tyskland. I løpet av hele året arrangeres det over 1.000 vinfester i landet, og de fleste av disse går av stabelen om sommeren og høsten. Tyskland er det 13 vindistrikter, og nesten alle disse ligger sørvest i Tyskland, langs elvene Rhinen, Mosel, Main og Neckar. Tar du turen til for eksempel Rhinen eller Mosel, kan du faktisk drikke deg fra vinfestival til vinfestival oppover elvene. Det arrangeres vinfester i enhver by - liten som stor - men de som kanskje er mest kjent for slike festligheter her hjemme, er Rüdesheim, Deidesheim og selvsagt hele Moseldalen.

Det tyske vininstituttet i Mainz utgir hvert år brosjyren Deutsche Winzerfeste, med en oversikt over alle vinfestivalene.

Ekstern lenke: Det tyske vininstituttet.

Vinfestival på Madeira.
Foto: Madeiras turistkontor
Vinfestival på Madeira.
Foto: Madeiras turistkontor Vis mer


Portugal

Portugal er også blant de største vinproduserende landene, og også her har man vinfestivaler. Festivalen på Madeira er verdt å få med seg: I år går den av stabelen fra 1. til 5. september, og stedet er Estreito de Câmara de Lobos og hovedstaden Funchal. I Câmara de Lobos blir det drueplukking og parader med drueplukkerne, og i Funchal by blir det folkemusikk, vinsmaking, mat og andre folkloreopptredener.

Ekstern lenke: Madeiras turistinformasjon.

Tsjekkia

Det er flere vindistrikter i Tsjekkia; Moravia og Bohemia er de største, og det er i de to sørmoraviske byene Znojmo og Mikulov at du finner de største vinfestivalene. På vinfest i Tsjekkia får du smake vin og halvgjæret vin - som er en spesialitet i Tsjekkia - og det er underholdning, musikk, fyrverkeri, konkurranser, prosesjoner og andre evenementer.

Byen Mikulov er den av de to sørmoraviske byene som har vinfestival tidligst; Den kalles Pálavské vinfestival, og arrangeres 8. til 10. september. Her blir det tre dager med musikk, utstillinger, fest, middelaldermarked og prosesjoner. Et av høydepunktene er folkedraktprosesjonen, hvor rundt 200 innbyggere vil være dresset opp i moraviske drakter. Vinprodusentene i området åpner sine vinkjellere så besøkende kan få smake vin og også tradisjonelle moraviske retter laget etter originale oppskrifter.

Znojmo-festivalen går av stabelen 15. og 16. september. Festivalen starter med prosesjon og fyrverkeri med royalt innslag: Kong John av Luxembourg kaster glans over arrangementet, og det blir danseoppvisninger, musikk, middelaldermarked, fektekamper, ridderturnering mm.

Ekstern lenke: Det tsjekkiske turistkontoret.

Romania

Romania er faktisk verdens tolvte største vinprodusent, og også her arrangeres det vinfestivaler. Den største her er "Festivinum", som arrangeres i Bucharest, Constanta, Iasi og Cluj Napoca i mai.

Øvrige festivaler er "Aiudan" som arrangeres i Alba-distriktet i oktober, og vinfestivalen i Targu Mures i Mures-distriktet - også den i oktober.

I denne artikkelen nevner vi kun et utvalg av de festivalene som finnes. Her du et godt tips til en vinfestival du synes er verdt et besøk? Tips andre i diskusjonsforumet i hovedartikkelen!