KKKKALDT: Ansiktsutrykket til Dathan Ritzenheim sier mer enn tusen ord ... Foto: YouTube
KKKKALDT: Ansiktsutrykket til Dathan Ritzenheim sier mer enn tusen ord ... Foto: YouTubeVis mer

Her kan du bade i minus 190

Et isbad er "varmt" i forhold til dette ...

Dersom du føler at Norges vinter ikke er kaldt nok for deg, kan du ta turen til den andre siden av jorden. Nærmere bestemt Australia.

Til tross for at det er sommer der, er det nemlig mulig å få en ganske kald opplevelse i Sydney nå. I hvert fall hvis du tar turen til Grace Hotel.

Her ble det nylig åpnet en klinikk for kryoterapi, som faktisk tilbyr gjestene sine frivillig kuldesjokk for en 500-lapp. Da kan du tilbringe tre minutter i et kammer som er frosset ned til 190 minusgrader, ifølge rejseliv.dk

>>> Her er det mye nakenhet

Fryser ikke organer

Karl Benn, mannen bak klinikken, sier at meningen med kryoterapi er å forbedre blodsirkulasjonen. Ekstrem kulde frigjør de hormonene som motvirker stress, i tillegg til endorfiner, som er kroppens lykkehormoner.

– De 30 siste sekundene er litt ubehagelig, men den kalde vinden kommer med 20 sekunders intervaller, slik at det gradvis blir kaldere og kroppen unngår å få sjokk, forteller Benn til theaustralian.com.au

Og hva er motivasjonen for å gjøre dette mot seg selv? Det skal visstnok være svært bra for immunsystemet, og bekjempe muskelskader hos idrettsutøvere.

– Det er kald luft som svever over huden. Vi fryser ikke organer og vev, forklarer Eric Rauscher, som jobber ved Millenium Ice i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettsutøver og maratonvinner Dathan Ritzenheim får prøve ut iskabinettet i videoklippet under.

– Det er som å stå kjempelenge i en fryser, innrømmer Ritzenheim.

Se hvordan det virker her:

>>> Her kan du bo i trærne

Kald luft gjør det mer "behagelig"

Ritzenheim har kun på seg undertøy, sokker og hansker, før han går inn i det lukkede kammeret. Gradvis senkes temperaturen, og termostaten stopper til slutt på 190 minusgrader. Brrr ...

For kroppen oppleves visstnok minus 15 grader og minus 190 grader like kaldt.

Ifølge det store norske leksikon er kryoterapi en kirurgisk teknikk som brukes til å fjerne vev eller celler. Her er prinsippet å fremkalle en frostskade i vevet, slik at cellene dør.

Denne teknikken er også mye brukt i vortebehandlinger.

>>> Sov i en iglo-landsby