Her holder du tunga rett i munnen...

Legenden Maradona har blitt Argentinas landslagstrener. Vi dro på kamp for å oppleve ekte vare...

Publisert
Sist oppdatert

Diego Maradona, fotballspilleren over alle fotballspillere, har altså blitt landslagstrener for det argentinske fotballaget. I Argentina er fotball religion, og Maradona den største guden.
Bli med på fotballkamp i Buenos Aires.

Buenos Aires, Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, desember 2006:

- Puta Aguilar, puta Aguilar....vete a mierda

Den fråtsende massen av supportere peker mot VIP-tribunen og skriker så skummet bobler i munnvikene. Det er ikke er overfladisk sinne som koker etter at hjemmelaget River Plate ligger under 2-1 mot bunnlaget Nueva Chicago før pause.

Direktør i klubben, Jose Maria Aguilar, får sin del av skylden for den store fadesen. Spillerpolitikken hans har feilet og nå får han ikke bare det røde kortet av hjemmefansen, men blir med klartekst ønsket brent i helvete.

I det spillerne er på vei ut av banen, viser enda en av ekstremitetene i argentinsk fotball seg. En håndfull supportere som har klatret opp på gjerdet som skiller publikum fra banen, drar en levende kylling ut av en dyp frakkelomme.

Diego Maradona er tilbake i fotballen - som landslagstrener. Foto: Wikipedia
Diego Maradona er tilbake i fotballen - som landslagstrener. Foto: Wikipedia Vis mer


Se argentinske mannfolk sloss med hester...

Med et kjapt grep river en supporter hodet av fjærkreet og kaster den blodige kroppen ned mot hjemmespillerne. Hønen løper hodeløst rundt mens blodet spruter. Spillerene skrever over den og skynter seg vanntroe inn i garderoben.

- Ikke så uvanlig, men det skjer oftest på El Superclásico, forklarer Mendez, den lokale guiden vår.

Djevelske duskedamer

Mendez har mot noen hundrelapper tatt på seg ansvaret med å guide oss gjennom en kamp i verdens fotballhovedstad.

Tydelig uanfektet av slakteriet, ruller han tobakk av den tvilsomme typen samtidig som han holder "duskedamene" unna oss. Det vil si de som har den samme funksjonene som duskedamer. De heller røffe typene med ropert, trenger seg gjennom massene og setter albuen i folk som ikke synger med nok gusto og styrke.

Noe som åpenbart er obligatorisk når man befinner seg på hjemmebane i Argentina. Vi fikk advarsler allerede kvelden i forveien, da vi fortalte resepsjonisten i vårt lille hotell at vi hadde fått en lokal til å ta oss med på hjemmetribunene til River Plate.

- Ikke ta med dere noe dere er glad i, ikke ta på dere noe dere er redd for og for guds skyld ikke vær entusiastiske hvis motstanderen scorer...

Greit nok tenkte vi, uten å forvente noe i nærheten av det vi var på vei til å oppleve. Vi hadde hørt om galskapen, men uten større fotballinteresse var det vanskelig å forstå hvorfor fotball er viktigere enn vann og brød for mange argentinere.

Bli med til verdens høyeste vingård i argentinske Andes...

El Superclásico

El Superclásico er lokaloppgjøret mellom klubbene Boca Juniors og River Plates. Kampen blir regnet som den ultimate å overvære for å oppleve fotball på sitt mest intense. Ikke bare i Latin Amerika, men i hele verden. I 2004 lagde The Observer en liste over 50 idrettsseverdigheter du må oppleve før du dør - El Superclásico toppet listen. Tar man i betraktning at Boca har 40 prosent av hele supportermassen i Argentina, og River har 33 prosent - har kampen en energi av latinsk karakter man knapt finner på noe annet idrettsarrangement. Det neste Superclasíco finner sted den 15 april på Alberto J Armando Boca Juniors stadion.

Billetter er vanskelige å oppdrive, siden de ofte selges ut lang tid i forkant av kampen og ofte kjøpes opp av lagenes supporterklubber. Som resultat må de ofte kjøpes på det svarte markedet for rundt 400 kroner. Forhør deg på hoteller og sportsforretninger om de har biletter til salgs. Er du i byen og prøver deg på det svarte markedet, så vær forsiktig. Falske billetter selges og kriminaliteten rundt stadion er hyppig.


I en liga for seg selv

For ingen andre byer har så stor tetthet av fotballklubber som Buenos Aires. Byen som er kjent for sin fargefulle historie, smygende tango og langstrakte avenyer. En elegant hovedstad, nesten sofistikert nok til å være europeisk. Men når de ellers så vennlige porteños, som innbyggerne kalles mellom slagene, gjør seg kampklare - byttes kallenavnet deres ut.

De aller fleste porteños finner da sitt alterego i enten la doce eller los millionarios, supporternavnene til de to største klubbene i byen og landet - Boca Juniors og River Plate.

Den mest kjente i duoen er Boca Juniors supportergjeng, kalt la doce. Noe som betyr den tolvte spilleren. Navnet har sitt opphav i den slående effekten supporterne har på bortelaget ved hjelp av heller utradisjonelle heiametoder.

Det er særlig på hjemmebanen La Bombonera, som betyr konfektesken eller sjokoladeboksen på spansk. Stadion har navnet sitt etter den firkantede boksstrukturen, hvor du i høyden kan se klubbens store ikon Diego Maradona overvære hjemmekamper fra sin velfortjente VIP-boks.

Ser vi bort fra de sportslige bragdene, har de såkalte barra bravas- den tøffeste kjernen av tilhengerne i la doce, også en mengde obskure rekorder på listen. Kjent for å være de mest voldelige av alle supportere i Argentina og verden, er det ikke uvanlig å bruke kniver, balltre og skytevåpen for å støtte klubben i oppgang og motgang.

Ifølge den argentinske fotballavisen Olé, har lederne for den harde kjernen i barra bravas stor makt i fotballverden. De presser penger fra klubbene sine og offisielle personer, samtidig som de underviser i pøbelskoler for utenlandske hooligans.

Mot betaling kurser de blant annet colombianske og meksikanske supportere i hvordan de utnytter lagledelsen, bruker våpen og lager et generelt helvete på kamp. Ifølge Olé, er barra bravaen i Boca Juniors selveste "Harvard of hooligans" for ekstreme supportere verden rundt.

River fans
River fans Vis mer


Fotballmord og Maradonakirke

Få tar også laget sitt så seriøst som Boca-fansen. Mange ser det som en ære å få strødd asken sin over hjemmebanen etter sin død - noe som skapte så store problemer med gressveksten at klubben bygde en egen kirkegård for fansen i nærhet av La Bombonera. Ventelisten for en plass er lang.

I vente på døden i blågul drakt, er det mange som sverger til medlemskap i den offisielle Maradonakirken. Med mange tusen medlemmer, tilbes sjefen selv som en gud.

De siste 15 årene har over 60 mennesker blitt drept i fotballsammenheng i Argentina, og senest i februar 2007 ble det skutt en supporter på kamp i Buenos Aires. Det var imidlertid på River Plate stadion, og det var barra bravas fra det hvitkledde hjemmelaget som sto for ugjerningen.

Historisk sett har River Plate-fansen en "renere" samvittighet enn Boca-fansen. Noe som stammer tilbake i tid. Boca Juniors er en klubb fra det fattige havneområdet i Buenos Aires - med de fleste supportere fra arbeiderklassen. River hører til i et mer eksklusivt område av byen og representerer middelklassen i Buenos Aires. Derav navnet los millionarios.

Det betyr likevel ikke at de har eksemplarisk oppførsel når de befinner seg på stadion...

Er dette verdens vakreste vei?

Kampstart:

Advarselen fra resepsjonisten viser seg å være velplassert. For selv om tribunene ikke er totalt lovløse soner, er de heller ikke stedet hvor en gringo kan regne med å forlate moroa med lommebok og kamera i behold.

Syntes du klanen til Vålerenga er tuff stuff, vil du få dårlig hjerte av argentinsk entusiasme. Noe vi opplever fra det sekundet vi blir skohornet opp i høyden på en stadion som rommer 60.000 tilskuere.

Menneskehavet minner mer om tusen geværlag koordinert for å lage øredøvende lyd, detonere hjemmelagede eksplosiver og skape et fornøyelig helvete for seg selv og for andre.

Da hjemmelaget endelig entrer banen, regner et hav av pairlapper i rødt og hvitt over banen, før utsikten veksler fra nesten null til totalt mørke på noen sekunder. Det tar litt tid før vi forstår at det er bannere på størrelse med tennisbaner som blir dratt over hodene våre. Når avspark går forsvinner de fort, og vi får tilbake de få grønne kvadratmeterne med sikt vi har betalt for.

Men det tar ikke lang tid før vi forstår at vi neppe vil overvære fotball i verdensklasse. Selv om det er akkurat det som utspiller seg på det oppmerkede kvadratet under oss, ser vi stort sett armer, bein, bølger og blåveiser. Noe som gjør det hele til et spektakulært inferno mer egnet for folketitting.

Det hele topper seg da Nueva Chicago skorer vinnermålet rett før fløyta går. I stedet for å punktere hjemmepublikumet, er det som å helle bensin på et bål som allerede brenner ukontrollert. Det hjelper også lite at bortefansen synger hånende sanger av full hals.

Etter en og en halv time med tribunekarantene, har bortelagets fans forlatt banen for lenge siden når vi får lov å til å gå. Med såre ribbein fra den mennesklige flodbølgen som fulgte River scoringen, svetteperler piplende fra pannen og opprevede t-skjorter, forlater vi banen med et smil rundt munnen.

Mens vi passerer det 200 mannsterke opprørspolitiet som lager en mur mellom borte- og hjemmeutgangen, spør vi Mendez;

- Er det alltid like infernalsk på fotballkamp i Argentina?

Han ser på oss med et litt sløvt blikk.

- Dette var da ikke så ille. Kom tilbake på El Superclásico - da skal dere få oppleve argentinsk fotballblod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer