Trenger du tips til hvor ferien skal tilbringes? Spør vennene dine, da vel! Nå finnes det gratistjenester som lett lar det se hvor dine venner har vært på tur. Foto: Kim Jansson/Colourbox og Tripadvisor
Trenger du tips til hvor ferien skal tilbringes? Spør vennene dine, da vel! Nå finnes det gratistjenester som lett lar det se hvor dine venner har vært på tur. Foto: Kim Jansson/Colourbox og TripadvisorVis mer

Her har vennene dine reist

Tripadvisor og Facebook gir deg full oversikt.

Skal du på tur til det store utland, kan det være smart å få noen tips fra noen som faktisk har vært der. Enda bedre er det om du kjenner vedkommende, så du vet om dere har samme smak og liknende.

Et av verdens største reisenettsteder, Tripadvisor, har samarbeidet med Facebook om å lage en oversikt over hvor vennene dine har vært. Slik kan du enkelt vite hvem du skal spørre om råd, dersom du skal bestille tur til Spania, Tyrkia, USA - eller hvor du enn har lyst til å reise.

Er du innlogget på Facebook og besøker Tripadvisor.com, vil du få opp et kart som forteller deg hvor dine Facebook-bekjente har vært. Du kan velge et konkret reisemål, og se hvilke av dine venner som har vært der, eller så kan du velge enkelte venner, og se hvor disse personene har vært på tur.

Slik får de informasjonen

Det store spørsmålet er hvordan Tripadvisor vet hvor du har vært. Svaret er enkelt: Vennene dine har gitt nettstedet tilgang til denne informasjonen.

Gjennom Facebook-applikasjonen «Cities I've visited» har Facebook-brukere i lang tid plottettinn sin egen skryteliste over hvor de har vært på tur, hvor de har bodd og hvor de har lyst til å dra. Det er denne informasjonen Tripadvisor bruker for å kartlegge dine venners reiseerfaringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tjenesten er på ingen måte ny, Tripadvior benytte å samarbeide med Facebook allerede før fjoråret var omme. Men den er kanskje mer aktuell nå enn før, siden vi står midt inne i feriesesongen.

Hotellanmeldelser du kan stole på?

Tripadvisor lister også opp hotellanmeldelser som dine venner har lagt inn. Om du stoler på dine venner, er det kanskje disse anmeldelsene du bør la deg inspirere av.

Tjenester som Tripadvisor har lenge vært plaget av at hotellansatte later som de er gjester ved hotellene, og legger igjen i overkant positive anmeldelser.

Er hotellanmeldelsene til å stole på?

Det har også forekommet at de forskjellige hotellene har prøvd å sverte konkurrentene sine ved å skrive inn dårlig omtale på slike nettsteder.

Les mer: Tripadvisor advarer selv mot falske anmeldelser

Bør du fortelle hvor du er?

Det har blitt både enklere og vanligere å bruke sosiale medier til å skryte av hvor du ferierer. Facebook Places og Gowalla er tjenester som har gjort det superenkelt å fortelle vennene dine hvor du er.

Du bør likevel tenke deg om før du forteller omverdenen at du er på ferie.

– En statusoppdatering på Facebook eller Twitter om hvilke planer du har for ferien kan i prinsippet fungere som en invitasjon til tyver, uttalte Therese Lundberg hos lås- og sikkerhetsselskapet Dorma, før sommerferien.

Les mer saken her: Denne Facebook-oppdateringen kan du droppe