Hvor mye skal man gi i tips i Spania?

Her gjelder ikke 10 prosent i tips

Nordmenn tipser godt, og antakelig for mye, når de ferierer på Gran Canaria.

HVOR MYE SKAL MAN GI I TIPS? Mange tror man skal gi 10 prosent av det maten kostet, men slik er det ikke nødvendigvis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HVOR MYE SKAL MAN GI I TIPS? Mange tror man skal gi 10 prosent av det maten kostet, men slik er det ikke nødvendigvis. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor mye man skal legge igjen i tips etter en middag på restaurant, er det aldri helt lett å vite - ikke minst fordi dette varierer fra land til land.

Mange av oss har en formening om at man gir ti prosent av totalsummen - men dette er ikke vanlig i blant annet Spania, et av nordmenns mest populære feriemål.

Et par euro i tips, avhengig av servicen

- Nordmenn er de beste tipserne, bekrefter servitøren Suleika Serrano Álamo, som vi treffer i snackbaren på et av Gran Canarias All Inclusive-hotell.

1-2 EURO: Nordmenn er gode tipsere, og gir ofte langt mer enn de 1-2 euro som er normen i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
1-2 EURO: Nordmenn er gode tipsere, og gir ofte langt mer enn de 1-2 euro som er normen i Spania. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hun bekrefter at det er vanlig å tipse på restaurant i Spania, men langt nær så mye som det mange nordmenn antakelig tror.

Å legge igjen 1-2 euro er det normale, forteller hun. Er man veldig godt fornøyd med servicen om måltidet, tipser man gjerne litt mer.

- Men det er ikke forventet at man gir 10 prosent av regninga, sier hun.

Taxisjåfør Acoraida Alonso er enig.

- Man tipser etter hvor fornøyd man er, og det er vanlig å gi et par euro, bekrefter hun.

Hva med på all inclusive, skal man gi tips der? Ifølge Serrano Álamo er det ikke vanlig å tipse for mat og drikke man har inkludert, men mange tipser der man betaler ekstra for noe som eventuelt ikke er inkludert i totalprisen.

Hva med tipsing i taxien?

Bruker du taxi som transportmiddel på Gran Canaria eller i andre deler av Spania, trenger du ikke å være redd for å blakke deg på tips til sjåføren. Ifølge Ving er det ikke forventet at man tipser taxisjåføren.

Taxisjåfør Acoraida Alonso sier til Dinside at det vanligste er å runde beløpet opp til nærmeste euro, men at det utover dette ikke er forventet at man tipser for turen.

(Artikkelen ble første gang publisert 17. desember 2016)

LES OGSÅ:
Se om du kan drikke vann fra krana på Gran Canaria
Derfor får du ikke kjøpt peanøtter på taxfree

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!