Her fylles det mest i Syden

Hit reiser du IKKE dersom du vil unngå fyll og fanteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titter du på flybilletten til tenåringen din som skal ut å reise, bør det virkelig blinke i varsellampene dersom destinasjonen er et av stedene nevnt i denne artikkelen.

Historiene er de samme hvert år. Norske ungdommer valfarter til sydlige strøk for å kose seg på stranda om dagen, og feste og dra på grisefylla om kvelden. Hver dag i to uker.

Slik kommer festløvene inn i en (ond) sirkel hvor det blir lite søvn, lite vann, lite mat, men til gjengjeld mye alkohol.

Se hvordan bildene andre tar av deg i stupfylla havner på nett

Sett på varsellampene

For mange unge er fyll synonymt med sydenferie. Foto: Martin Simonis
For mange unge er fyll synonymt med sydenferie. Foto: Martin Simonis Vis mer


Er du redd for hva tenåringen din finner på når han eller hun drar til syden, bør i hvert fall varsellampene dine begynne å blinke hvis Preben eller Pernille har en av disse destinasjonene på billetten sin:

 • Sunny Beach, Bulgaria
 • Aya Napa, Kypros
 • Alanya, Tyrkia
 • Playa del Ingles, Gran Canaria
 • Magaluf, Mallorca
 • Gouvia, Korfu
 • Rhodos by, Rhodos
 • Ios, Kykladene Hellas
 • Hersonissos, Kreta
 • Kos, Hellas
 • Alle stedene er typiske destinasjoner som charterselskapene anbefaler for sine unge reisende, og her har de hoteller som er spesielt beregnet på ungdommer. I beskrivelsene av hotellene står det gjerne at de har ungt miljø,
  og ikke er typiske familiehoteller.


  Strengere aldersgrense

  Helen Begby, informasjonssjef i Apollo, forteller at de tenker på å avvikle disse typiske ungdomssreisemålene. Destinasjonene vil bestå, men vil ikke markedsføres som reisemål for unge.

  - Vi tar problemet alvorlig, og når oppfatngen generelt er at vi er ansvarlig for det som skjer på turer i vår regi, må vi ta konsekvensene av det, forteller hun.

  Både Apollo og Star Tour har sett seg lei på kritikken reisebyråene får i media når ungdom havner i trøbbel på turene. En naturlig konsekvens av dette er at begge reiseselskapene nå vurderer å innføre 18 års aldersgrense for å reise på tur, uansett.

  - Det som kan bli en realitet er at det ikke lenger holder med skriftlig godkjenning fra foreldre, men at det må være en foresatt med på turen for at vi slipper mindreårige om bord på denne typen turer, sier Begby.

  Det samme forteller Elisabeth Vonstett-Larsen i Star Tour. Hun forteller at det i prinsippet er fritt frem for ungdommer helt ned i 12 års alderen til å reise på slike turer, ettersom dette er minstealderen for at barn kan reise alene på flyet. Dette er i henhold til internasjonale luftfartsregler.

  - Inntil nå har det vært slik at så lenge du har skriftlig godkjenning fra foreldre ved bestilling av turen samt ved innsjekking, kan i prinsippet hvem som helst helt ned til 12 års alderen reise på slike turer. Dette er noe vi nå skal se på for å muligens innføre en enda strengere 18 års grense, sier Vonstett-Larsen.

  Enorm gråsone

  Der det er mye fyll, er det også mer vold og uhell enn andre steder. Det finnes ingen god statistikk på hvor mange alkoholrelaterte skader norske turister pådrar seg på ferie. Antall forsikringssaker fra de typiske festestedene som er forbundet med fyll og utagerende oppførsel, er svært vanskelig å tallfeste.

  - Vi ser at gråsonen er stor og at mørketallene er store på skader som direkte kan lenkes opp til fyll, forteller Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet Europeiske.

  Forsikringsselskapet har et eget kontor på Kypros, hvor Aya Napa ligger. Tallene herfra viser at totalt ti prosent av forsikringssakene kan knyttes direkte opp til skader som skjer i beruset tilstand. Mest sannsynlig er tallet mye høyere, forteller Vennesland.

  - Det er slik at du nødig oppgir at du har skadet seg i beruset tilstand, ettersom dette kan få konsekvenser for forsikringen din. Dette vet også de lokale sykehusene, som ofte er behjelpelige med å dekke over at fyll har vært den direkte årsaken til at du har fått benbrudd. For sykehus og leger er det en langt enklere prosess når forsikringssakene går fort gjennom. Derfor er de ofte med på å dekke over det faktiske forholdet, sier hun.

  Bildet er tatt med mobilkamera i Aya Napa. En overstadig beruset person ligger slått ut på bakken.
  Bildet er tatt med mobilkamera i Aya Napa. En overstadig beruset person ligger slått ut på bakken. Vis mer


  Landene som har flest forsikringssaker er disse fem:
  1) Spania
  2) USA
  3) Thailand
  4) Frankrike
  5) Storbritannia

  - Disse tallene sier ingenting om hvilke skader som skjer, men vi ser at dette er de mest typiske feriedestinasjonene for den gjengse nordmann, og det er her flest drar. Naturligvis vil det være flest forsikringssaker på disse stedene, sier Vennesland.

  Ikke bare ungdomsfyll

  Paradoksalt nok forteller Vennesland at det absolutt ikke bare er ungdommer som havner opp i alkoholrelaterte forsikringssaker.

  - Vi ser også at det er ganske mange, om ikke like mange, middelaldrende nordmenn som går på en smell i alkoholrus på ferie. Men ikke verre enn at dette er noe man regner med. Jeg mener man skal få lov til å kose seg på ferie, og da må man også forvente at man nyter alkohol, forteller Vennesland.  Allerede vært på ferie?

  Dersom arvingen allerede har vært på ferie, og han eller hun kanskje har besøkt ett av de nevnte stedene over, kan du faktisk gjøre en liten sjekk selv på hva slags tur de har vært på.

  - Et signal på at det har vært mye utagerende festing, er at man kommer hjem med infeksjoner og er syk. Man fester rett og slett på seg sykdom der nede, som et resultat av lite søvn, lite væskeinntak annet enn alkohol, som jo er vanndrivende, forteller Emma-Elisabeth Vennesland.

  Vanlige skader er at man får heteslag, forgiftning av forskjellige former, og infeksjoner. Spesielt infeksjoner i øvre luftveier er veldig vanlig, og kommer stort sett som en følge av at det har vært utagerende festing. Det resulterer i den typiske ioshosten, som svært mange festglade turister pådrar seg på den greske ungdomsøya med samme navn.  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!