Her føler vi oss snytt

Smått og dyrt, men likevel handler vi som tulllinger.

Én milliard i året? En undersøkelse avdekker tall som kan tyde på at nordmenn handler som gale i minibaren.

- Det virker som om nordmenn på tur ikke klarer å holde seg unna minibarene, sier informasjonsdirektør Alison Couper hos Hotell.com.

Nettjenesten har gjennomført en undersøkelse i åtte europeiske land, og her avdekkes det at et mulig gjennomsnittlig forbruk i minibaren er 75 kroner for norske hotellgjester.

Om dette var representativt for alle norske hotellreisende, ville det tilsvare et forbruk på én milliard norske kroner i minibarer verden over. Men siden undersøkelsen kun omfatter 3000 respondenter fra åtte land, er den ikke representativ.

Les også: Hotellsvindel - ikke la deg lure

"Minibar-meddling"

Etter to centiliter med søt glede, kommer den sure regningen. Og skal vi tro resultatene fra denne undersøkelsen, sniker norske hotellgjester seg gjerne unna. (Tett bak på uærlighetslisten følger tyskerne og spanierne, mens de mest ærlige, i følge dem selv, er danskene.)

20 prosent av de norske deltakerne i undersøkelsen innrømmer at de har prøvde å snylte i minibaren (minibar-meddling). 16 prosent av de spurte har erstattet innhold i minibaren med billigee butikkjøpte varer (noe som er enklere sagt enn gjort: Produktene kommer gjerne i spesialstørrelser, og er av merker som ikke nødvendigvis føres hos butikken på hjørnet), og 4 prosent har prøvd å lure vektsensorene som enkelte hoteller benytter for registrering av forbruk i minibaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik finner du det beste hotellet

Feilfakturert?

I siste tilfelle bør du være på vakt: Har hotellrommet minibar med sensor, og du for eksempel tar ut hotellets varer for å kjøle ned egne varer, risikerer du å bli feilfakturert. Vektsensorene registrerer uttak, men merker ikke at du ikke forbruker varene.

En undersøkelse fra TripAdvisor i 2007, antyder at en av tre har opplevd å blitt feilfakturert for minibar-bruk.

Les også: Hotellregningen sprikte med 12.500 kroner

Verdens første

I følge The Guardian, ble verdens første minibar introdusert tidlig på 1960-tallet av det tyske firmaet Siegas. Og Hong Kong Hilton skal ha vært første hotell ut, med små kjølere på hvet rom inneholdende to drinker av hver type - gratis til gjestene! Hvorfor forsvant gratistilbudet? Jo, da en luring fant på en metode for å fakturere forbruket, noe som økte overskuddet for hotellet med fem prosent. Dermed ble foretaket kopiert av alle Hilton-hotellene, og etterhvert av de fleste internasjonale hotellkjeder.

Hvilket hotell skal du velge? Her finner du DinSides hotellanmeldelser

Kreativt

Og nå får du langt mer enn peanøtter og tonic i minibarene verden rundt. Noen legger inn kondomer og vibratorer. Andre tilbyr skreddersydd minibarinnhold med sjokoladepakker eller "get-it-on"-pakker ... Og atter andre følger en helseriktig stil og fyller kun vann i minibaren (ja, vi snakker selvsagt spa her). Og i Londonhotellet Jumeirah Lowndes, holder de happy hour med 30 prosent rabatt mellom 22 og 24 om kvelden.