Her florerer lommetyvene

Se i hvilke ti byer du bør passe ekstra godt på.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse presenterer ti verste europeiske byene for lommetyverier. Skal du reise til en av dem, bør du være oppmerksom på tjuvraddene.

Brukerrapporter

Det er Tripadvisor som har gått gjennom reiseanmeldelsene fra brukerne og ført statistikk på hvor mange som nevner lommetyverier. Undersøkelsen er altså ikke basert på ren kriminalstatistikk, men den kan uansett gi et bilde av hvilke byer som er mest populære blant lommetyver.

Ikke bra for Barcelona

Ifølge Tripadvisor er Barcelona den verste byen når det gjelder lommetyverier. På plassene bak kommer Roma og Paris.

Barcelona er kjent for å være en by der man bør passe godt på sakene sine. La Rambla er et kjent tilholdssted for notoriske lommetyver. Og de stjeler ikke bare lommeboken din. Neida, de tar gjerne hele kofferten din dersom de får anledning.

Det fikk et norsk par oppleve i fjor sommer - og selve tyveriet ble faktisk fanget på et feriefotografi som du kan se her.

Bunnlisten

I Barcelona blir mange robbet på La Rambla. Foto: Wikipedia
I Barcelona blir mange robbet på La Rambla. Foto: Wikipedia Vis mer


Andre byer på listen er Aten, Alicante og London. Tyveri-verstinglisten fra en til ti ser i sin helhet slik ut:

1. Barcelona
2. Roma
3. Paris
4. Madrid
5. Aten
6. Praha
7. Alicante (Costa Brava)
8. Lisboa
9. Tenerife
10. London

At alle de ti verste byene for lommetyverier er europeiske betyr ikke at disse er verst i verden. Det kan ha sammenheng med at europeiske storbyer er blant verdens mest populære å reise på ferie til, og dermed er disse overrepresentert i Tripadvisors brukeranmeldelser.

Stadig mer avanserte tyver

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske. Foto: Europeiske
Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske. Foto: Europeiske Vis mer


- Denne listen harmonerer godt med vårt inntrykk. Etter vår erfaring peker Barcelona seg spesielt ut, og det har byen gjort de siste årene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

- Jeg var litt overrasket over å se Aten på listen, men den økonomiske situasjonen i landet kan jo være en årsak til at flere tyr til tyverier. Generelt vil jeg si at det er blitt mye større forskjeller på fattig og rik nedover i Europa. Det er mange som er arbeidsledige.

Vennesland forteller at lommetyvene opererer på en stadig mer avansert måte.

- Det typiske er at de er to eller tre som opererer sammen på trange steder som på t-banen, bussen eller markedet. Du får et dytt av en, en annen stjeler lommeboken, og leverer den til en tredje person.

- Hva kan vi gjøre for å unngå å bli et offer for lommetyver?

- Det gjelder å være oppmerksomme, særlig når man befinner seg på folksomme og trange steder. Her er det drømmeforhold for lommetyver. Vær obs på avledningsmanøvre som dytt. Og det er ikke lurt å dra frem en tykk lommebok når man sitter ved kafébordet.

Vennesland anbefaler å ikke ta med alt av kort og penger ut, men låse inn det meste i safen på hotellrommet.

- Ha en liten pengepung med småpenger i, så kan du bruke den når du skal kjøpe deg en kaffe, sier hun.

Vennesland forteller også at det virker som om eldre personer med hvitt hår er ekstra utsatt.

- Det er noen lommetyver som har spesialisert seg på denne gruppen. Derfor bør de være ekstra påpasselige, sier hun.

Ta forholdsregler

Her er noen forholdsregler som gjør sjansen for å bli loppet for verdisaker mindre:

 • Ikke ta med alle penger og alle bankkort når du går rundt i byen. Det holder med ett kort og litt kontanter. La resten ligge i hotellsafen, hvis det er en slik på rommet.
 • Hvis du må ta med alt, ikke oppbevar alle kort/penger samme sted. Blir du ranet, vil tyven bare få med seg noe av verdiene dine.
 • Når du tar ut penger fra minibanken, så se etter skimmingutstyr. Det kan være vanskelig å oppdage, men du vil ofte se at kortinntaket står ut ift. resten av maskinen. Svindlerne setter på sitt skimmingutstyr utenpå minibankens kortinntak. (Flere tips? Er minibanken trygg?
 • Pass på at ingen står i nærheten og følger med på at du tar ut. Skjul koden du taster inn best mulig.
 • Aller helst bør du ha en skjult pengeveske eller et pengebelte du kan gjemme penger og bankkort i.
 • Ikke ha lommebok eller mobil i baklommen. Da er det tryggere å ha det i de dype lommene foran på buksen.
 • Går du med veske, sørg for at den har glidelåslukking (som du selvsagt også lukker), og at du bærer den skrått over skulderen hvis det går (ikke bare heng den over den ene skulderen).
 • Setter du deg ned på en kafé/restaurant, så plasser den lukkede vesken din mellom bena dine, og gjerne med den ene veskehanken viklet rundt benet. Ikke heng vesken på stolryggen.
 • Vær oppmerksom når du er på folksomme steder som i en travel gågate, på en togstasjon osv. Med en gang noen prøver å distrahere deg med spørsmål eller dult, så hold fast på eiendelene dine. Dette brukes ofte som avledningsmanøvre av tyver.
 • Hold et godt øye med bagasjen din. Ikke sett den fra deg noe sted. Husk at frekke tyver også tar seg inn i hotellresepsjonen og stjeler fra uoppmerksomme gjester som sjekker inn eller ut.
 • Ta godt vare på kamerautstyr og annen elektronikk. Igjen - ikke heng slikt på stolryggen eller legg det fra deg på restaurantbordet.