Her finner du monsterbølgene

VIDERE TIL NESTE: Mavericks, California

Jaws, Hawaii

Foto:Wanasurf.com Vis mer


Jaws, som betyr kraftige kjever, er det rette tilnavnet på den kanskje mest kjente av alle de famøse surfebølgene. Du finner den på nordvestkysten av Maui, hvor den brekker med utenomjordiske krefter over stein- og korallrev. Stedet ble først surfet tidlig på 90-tallet av surfelegenden og tow-in guruen Laird Hamilton.

VIDERE TIL NESTE: Teahupoo, Thaiti

Mavericks, California

Foto: Frank Quriarte Vis mer


Mavericks heter stjernen på listen over store surfebølger i den nordlige delen av Stillehavet. Her er vannet kaldt og mørkt, noe som ofte fører til at surferene ikke vet hva som er opp og ned etter en skikkelig rundtur i vaskemaskinen hvis de faller. Bølgen er også kjent for å ha en overhengende bratt vinkel der du må ta av for å klare å surfe den.
Mavericks var nesten uberørt av surfere mellom 60- og 70-tallet, før den i begynnelsen av 90-tallet ble kjent som en av verdens tøffeste bølger. Flere berømte surfere har møtt drukningsdøden eller steinene utenfor Pillar Point i Half Moon Bay.

VIDERE TIL NESTE: Shipstern Bluff, Tasmania

Foto:Wanasurf.com Vis mer


Teahupoo, Thaiti


Teahupoo betyr "i enden av veien" på polynesisk, noe den også har blitt for flere surfere siden den ble oppdaget av surfeverden i 1997. Inntil da hadde bare lokale polynesiske surfere utfordret skjebnen her på dager med mindre bølger. I dag er Teahupoo kjent som verdens farligste bølge. Med bare noen få meters dybde der nedslagspunktet av bølgens "leppe" møter vannet, er den kjent for å ha kilovis med kjøtt sittende i de skarpe korallene under overflaten.

VIDERE TIL NESTE: Waimea Bay, Hawaii

Shipstern Bluff, Tasmania

Foto:Wanasurf.com Vis mer


Australias farligste bølge er ikke noe for deg med mindre du har et kløende dødsønske eller er en supermann på surfebrettet. Med steiner i lastebilstørrelse rett foran bølgen, og et godt stykke til nærmeste legestue, hjelper det ikke med flotte omgivelser. Den relativt korte turen har så mye kraft bak seg at den flere ganger har blitt kåret til verdens tyngste bølge. Den ble først kjent i 2001.

VIDERE TIL NESTE: Dungeons, Sør-Afrika

Waimea Bay, Hawaii

Foto:Wanasurf.com Vis mer


Waimea er den opprinnelige kjempebølgen som satte big wave surfing på verdenskartet. Bølgen ligger på den mest kjente kystlinjen, med den høyeste konsentrasjonen av store bølger i verden. Oahu er øyen, og North Shore heter kyststrekningen. Hit valfarter surfere fra verden over for å vise hva de er laget av, samtidig som flere har lagt igjen brettet sitt på stranden når de omsider har kommet på land igjen.

VIDERE TIL NESTE: Belharrarevet, Frankrike

Dungeons, Sør-Afrika

Foto: Redbull.com Vis mer


Dette er monsteret som sover under Sentinels klipper ved Cape-halvøyen, og som kan våkne og lage Afrikas største bølger. Steinrevet ved Dungeons er den første landmassen de kraftige bølgene skapt av Sør-Stillehavets stormer, treffer. Vannet er i tilegg kaldt og fullt av hvithai, som har vondt for å se om du tilhører den lokale selkolonien eller bare er en smakløs mann på et glassfiberbrett.

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKELEN

Belharrarevet, Frankrike

Foto:Wanasurf.com Vis mer


Revet ligger 2 kilometer fra munningen av St. Jean de Luz i det franske Baskerland. Få steder har skapt like stor oppstand i surfeverden som akkurat dette stedet da det først ble surfet av tre franske surfere i 2002. Det var første gangen bølger av denne monsterdimensjonen ble surfet i Europa. Det er ennå ingen som har gått under med en Belharra-bølge og som kan fortelle om hvordan det er der nede i det franske dypet.

>> Tilbake til hovedartikkelen