Her finner du julenissen

Ikke alle er enige i at julenissen kommer fra Nordpolen. Vi har funnet noen av landene som hevder å ha "copyright" på den smålubne mannen med det kritthvite skjegget.

Teoriene er mange om hvor selveste julenissen kommer fra. Mange mener at julenissen stammer fra St. Nikolas, som trolig var biskop i Myra (nå en del av Tyrkia) på 300-tallet, berømt for å hjelpe mennesker, spesielt barn.

 • Klikk her for å vite mer om St. Niklas (ekstern lenke).

  St. Niklas så nok ganske annerledes ut enn dagens mest populære nissefigur, som har hvitt skjegg og rød drakt. Denne nissefiguren skryter Coca-Cola av å stå bak. Nissemannen slik vi kjenner ham i dag dukket nemlig opp i Cola-reklamer i magasiner for ganske nøyaktig 75 år siden.

 • Les mer om Cola-nissen her (ekstern lenke).

  Nissen er en pengemaskin i Finland. For drøye 350 kroner får du et nissedeksel til mobilen din. Foto: Santatelevision.com
  Nissen er en pengemaskin i Finland. For drøye 350 kroner får du et nissedeksel til mobilen din. Foto: Santatelevision.com Vis mer


  Nissens hus på webkamera

  De nordiske landene er ivrige etter å erklære nissen som sin egen. Finnene, for eksempel, er helt sikre på at det er Finland som er hjemlandet til julenissen. I følge våre naboer bor nissen i Lappland, nord i Finland, og her kan du besøke ham hver eneste dag i året. Før jul i fjor var det faktisk så mange britiske reisende som ville treffe den finske nissen, at det ble kaos og forsinkelser i luftrommet over Norge.

  For julenissen har sin egen lille landsby ved byen Rovaniemi, der han snakker med folk fra hele verden, og hører på hva unger ønsker seg til jul.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Og ingen skal si at nissen i Finland er umoderne! På hans egen nettside finner du både internett-TV (Santatelevision) og webkamera fra hans hjem i Lappland. I tillegg finnes det en internettbutikk hvor du kan få kjøpt alt fra nissedokumentar på DVD til mobildeksler (til Nokia-telefoner, selvsagt).

  Eksterne lenker:

 • Finlands-nissen web-TV
 • Finlands-nissens web-kamera
 • Finlands-nissens DVD-dokumentar, DVD-postkort og annet stæsj.

  >> Se bilder fra nissens finske hjemland

  Tomtefamilien samlet til kveldsmat i Tomteland. Foto: Tomteland.se
  Tomtefamilien samlet til kveldsmat i Tomteland. Foto: Tomteland.se Vis mer


  Tomteland i Sverige, Grønlandsnissen i Danmark

  Sverige vil ikke være noe dårligere enn sine naboer i øst, og har slått på stortromma når det gjelder nissekommersialisering. For over 20 år siden ble nissenes svar på Disneyland åpnet. "Tomteland", eller "Santaworld" som det kalles for engelskspråklige turister, er en stor nissepark i Dalarna i Midt-Sverige.

  Der kan julebesatte turister bake pepperkaker, kjøre hest og slede, besøke nisseverkstedet og finne på massevis av andre nisserelaterte oppspinn. I tillegg kan nisselandet tilby troll, prinsesser og andre elementer fra eventyrenes verden.

  Ekstern lenke:

 • Tomteland i Sverige

  Også Danmark vil ta del i debatten om hvor nissen egentlig kommer fra. Kanskje ikke så rart, siden mange hevder at gubben med pakkesekken kommer fra Grønland (som er en del av det danske riksfellesskapet). Det danske postkontoret får visstnok inn 75.000 brev adressert til julenissen på Grønland hver jul.

  Ekstern lenke:

 • Grønlandsnissens nettside

  Nissen observert i Drøbak

  Norge er heller ikke nissefritt. Den mest profilerte nissebyen i landet er Drøbak. Der finnes det et eget julehus og nissens postkontor - der haugevis med ønskelister strømmer inn hvert eneste år.

  Drøbak har også sitt eget nisseskilt - et rødt og hvitt fareskilt med nissemotiv - som nok er en mye fotografert turistattraksjon i byen. Så Drøbak har tatt godt til seg julen, og har erklært seg selv som en "juleby".

  Ekstern lenke:

 • Julehuset i Drøbak

  Se opp for julenissen i Drøbak. På denne tiden av året blir det mye farting! Foto: Julehus.no
  Se opp for julenissen i Drøbak. På denne tiden av året blir det mye farting! Foto: Julehus.no Vis mer


  Bare tull?

  Mens de nordiske landene krangler om hvor nissen egentlig er fra, er det noen som bare fnyser av hele diskusjonen. Det går nemlig rykter om at nissen ikke finnes! Faktisk, så har det amerikanske patentkontoret gått så langt som å offisielt gå ut med at nissen bare er noe oppspinn. Men nå er det vel sånn at de som ikke tror på nissen, ikke får noen gaver heller...