Her finner du filmscenene

Sjekk ut innspillingsstedene for ti kjente filmer.

I Casablanca ble de hete filmscenene aldri spilt inn der scenen ga seg ut fra å være fra.

Casablanca i film og virkelighet

I klassiske Casablanca spilte Humphrey Bogart verdensvant og kynisk, men med en nødvendig dose idealisme og sentimentalitet innabords. Ingrid Bergman spiller alle heltinners mor, Ilsa Lund Laszlo. Skuespillet Everybody comes to Rick's ble skrevet av Joan Allison i 1940, men ble aldri satt opp før det i 1941 havnet hos Warner Bros og ble omdøpt til Casablanca. I 1942 skytes filmen, hovedsaklig i Warner Bros.`studio i Los Angeles. Flyplass-scenen i Casablanca blir laget i Metropolitan Airport i Van Nuys, California, langt fra den marokkanske byen. Mer om den klassiske filmen finner du her.

Her tok hun en dukkert, Anita Ekberg i La Dolce Vita.
Her tok hun en dukkert, Anita Ekberg i La Dolce Vita. Vis mer

Søtt liv i falske kulisser

Den italienske filmregissøren Federico Fellini lot det blonde bombenedslaget Anita Ekberg eksponere bena i Trevifontenen i Roma. Den berømte fontenen ble bygget i 1762, og sagnet sier at den som kaster en mynt i den, vil få vende tilbake til Roma. Men også i denne filmen, La Dolce Vita har regissøren bedrevet lureri. En av den evige stads store årer, Via Veneto, ble rekonstruert som kullisser i forkant av filminnspillingen, og det er dette vi faktisk ser i filmklassikeren fra 1959. La Dolce Vita fra 1960 beskriver aristokratiet og de intellektuelles dekadanse. I følge Encyclopædia Britannica, ble det engelske språket tilført et nytt ord, paparazzi, og filmkritikerne fikk tilført adjektivet fellinisk

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Empire Strikes Back på Finse

Scenen fra isplaneten i den andre - eller fjerde - Star Wars-filmen, The Empire Strikes Back ble av alle steder spilt inn på Finse i Norge. Nærmere bestemt Hardangerjøkulen. Lokalbefolkningen fra Bergen stilte villig opp som statister.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Jeg skulket skolen i tretten dager, forteller Bernard Steen.

- Hvis du ser godt etter, ser du oss løpe rundt i hvite gummistøvler med sølvspray.

Thelma and Louise på rømmen i USA

Hvem kan glemme Thelmas og Louises siste fluktrute? Den blå 66 Thunderbirden suser utfor fjellstupet i Gran Canyon i roadmoviens sluttscener, mens de øvrige scenene blir skutt i det sydvestlige USA; Bakersfield, Gorman, Shafter og Taft i California, og i Arches National Park og Canyonlands National Park i Utah. Den famøse hyrdestunden med Brad Pitt fra Oklahoma City motel hører slett ikke hjemme der hvor navnet skulle tilsi det gjorde: Vagabond Inn i Los Angeles dannet rammen rundt disse scenene. Film- og musikksnutter og mange interessante linker om Thelma and Louise, finner du her.

Le Grand Bleu i gresk øyparadis

Helten i The Big Blue var mer som en delfin enn et menneske i vannet.
Foto: Lars Brubæk
Helten i The Big Blue var mer som en delfin enn et menneske i vannet.
Foto: Lars Brubæk Vis mer

En kultfilm som enhver tilreisende til den greske øya Amorgos umulig kan ha unngått er Luc Bessons "Le Grand Bleu" – Det store blå. En dykkerfilm om Jacques, som er mer som en delfin enn et menneske i vann. Filmen ble innspilt på og rundt Amorgos. Hver lille by på denne øya har minst en bar eller restaurant oppkalt etter filmen, og du kan helt sikkert få sett filmen, som vises kontinuerlig på en av øyas restauranter. Amorgos ligger litt utenfor allfarvei i øygruppen Kykladene, nordøst for Santorini og øst for Naxos. Her finner du blant annet et spesielt kloster som nærmest henger oppe i fjellene. Fra Athens havneby Pireus tar fergen ca. 11 timer.

Nordnorske sommernetter med telegrafisten

Nordnorske sommernetter har vel sjelden vært så vakre som i filmen Telegrafisten fra 1993. Filmen baserer seg på Hamsuns roman Sværmere fra 1904. Du finner ikke Mack, Elise eller telegrafisten selv, Ove Rolandsen, men husene, de forblåste skjærene og de sommerlyse strendene fra filmen finner du på Kjerringøy.

Kjerringøy ligger fire mil nord for Bodø. Det gamle handelsstedet er nå gjort om til museum. I sommer er det åpent fra 10. juni til 26. august, alle dager fra kl 11 til 17, søndager fra 11 til 19. Grupper har vanligvis adgang til andre tider, men i år er handelsstedet stengt også for grupper mellom 21. mai og 9. juni. Årsaken er innspillingen av en ny storfilm, basert på Herbjørg Wassmos historier om Dina. Områdebillett koster 40 kroner for voksne, 20 for barn. Mer om Kjerringøy finner du her

Venice beach versus Verona

Dødelig kjærlighet, ære og klassiske replikker – det er Shakespeares Romeo & Juliet i et nøtteskall. Da Shakespeare skrev skuespillet rundt 1595, la han det til Verona i Italia. Innspillingen fra 1996 med regissør Steve Perani, ble lagt til Venice Beach i California. Her er det alltid en pågående filminnspilling. For en guide til det elskede parets nye camp-hjemby, Venice Beach, klikk her.

Dyr romantikk i Notting Hill

I den romantiske komedien med superstjernene Julia Roberts og Hugh Grant, forviller filmens superstjerne seg inn i bokhandelen til Grants heller anonyme figur. Bydelen Notting Hill i London gir både navn og kulisser til filmen. Dette er et populært bosted for mange store filmnavn, så den oppsikten som stjerne-Roberts vekker i filmen gir nok ikke et riktig bilde av hvordan virkelighetens Notting Hill tar i mot kjente fjes og store navn. Og tro bare ikke at lutfattige bokhandlere virkelig har økonomi til å eie toetasjers hus i dette nabolaget, slik Grants figur gjør i filmen. Bydelens viktigste gate er Portobello Road, med loppemarkedet i den ene enden og antikvitetsmarkedet i den andre.

Klassiske Romas gladiatorkamper

Dagens Colosseum - her er gulvet borte og du ser gangene og rommene under hvor dyr og gladiatorer ventet på sitt kanskje endelige møte med et blodtørstende publikum.
Dagens Colosseum - her er gulvet borte og du ser gangene og rommene under hvor dyr og gladiatorer ventet på sitt kanskje endelige møte med et blodtørstende publikum. Vis mer
På øyene ved Krabi løp stjernene i The Beach rundt i sanden.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
På øyene ved Krabi løp stjernene i The Beach rundt i sanden.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

- Let the games begin, sa de. Det er ikke Big Brother vi snakker om, men fjorårets storfilm, Gladiator. Filmen vant fem Oscar-statuetter, blant dem en for beste film. De som har sett den har fått et fantastisk innblikk i hvordan Romerrikets hovedstad så ut under Marcus Aurelius. Det er vel ingen bombe at reisen for filmfansen her bør gå til Roma, selv om byen ikke er filmkulisser i dette tilfellet. Etter å ha sett det fantastiske Colosseum på lerretet, skal du ikke se bort fra at å beundre de virkelige restene av dette byggverket gir et minst like sterkt inntrykk. Virkelighetens Cæsar Marcus Aurelius døde av pest i Wien i år 180, og er gravlagt i Hadrians Mausoleum (Castel Sant' Angelo). På tiden da filmens handling finner sted, fantes verken pave eller Vatikanstat med den fantastiske Peterskirken i den evige stad.

The Beach ligger i Thailand

I denne filmen som kom på kino i fjor, spiller yndlingen Leonardo DiCaprio en ung mann på leting etter et ubedervet paradis. Paradiset ble filmet ved Krabi, på øyene Koh Phi Phi og Phi Phi Leh. Maya Bay heter lagunen der stjernene boltrer seg mest. Mer om strandfilmen finner du her.