Her finner du de største

Twin Towers var 415 og 417 meter, Eiffeltårnet er nesten 321 meter høyt, og verdens høyeste pariserhjul er per i dag 135 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Verdens største: London Eye

Jordbær-, pai- eller sushi-flight. Champagne- vin- eller øl-flight. Eller hva med å gifte deg 135 meter over London i en langsomt roterende pariserhjulsvogn? Mulighetene er mange for deg som leier din egen private vogn i London Eye – verdens største pariserhjul.

Milleniumshjulet i London stod ferdig i 1999, etter syv års planlegging og bygging. Det symboliserer turning of the century - eller århundreskiftet. Med sine 135 meter står det per i dag oppført som verdens høyeste pariserhjul i Guinness Rekordbok. Det er det fjerde største byggverket i London og det er 1/3 høyere enn Frihetsstatuen.

Pariserhjulet står på elven Thames’ bredd, og det påstås at du på en klar dag kan se 40 kilometer av gårde. Hjulet har 32 vogner som hver for seg tar 25 passasjerer – og som er utstyrt med varme for kalde dager og klimaanlegg for varme dager. Hele rundturen tar en halv time, men dersom du ønsker å ta en rundtur, bør du bestille plass på forhånd. Oppmøte er minst 30 minutter før avreise.

Japan

Japan har flere pariserhjul som underveis i pariserhjulets historie har kunnet pryde seg med tittelen verdens største pariserhjul.

Et av de største pariserhjulene på disse breddegrader, finner vi i Fukuoka by. Hjulet er 120 meter høyt, og kan by på 60 luftkondisjonerte vogner som blir dratt rundt med en hastighet på 0,3 meter per sekund. En runde tar cirka 20 minutter.

Rundt Tokyo er det flere pariserhjul, som alle er blant de største på disse kanter; Diamond & Flowers - eller Giant Ferris Wheel rager 117 meter over bakken, fra sin lokalitet i Rinkai Park. Dette stod ferdig i 2001.

Giant Sky Wheel - eller Odaiba Ferris Wheel - er 115 meter høyt, og var inntil London Eye ble åpnet, et av verdens høyeste pariserhjul. Hjulet ligger i Pallette Town i Odaiba utenfor Tokyo, og er et populært sted for romantiske rendezvous.

Cosmo Clock 21 skifter farge med årstidene.
Foto: Yokohama Cosmoworld.
Cosmo Clock 21 skifter farge med årstidene.
Foto: Yokohama Cosmoworld. Vis mer

Cosmo Clock 21 i Yokohama Cosmo World rager 112,5 meter over bakken, og var på et ørlite tidspunkt verdens største pariserhjul – sammen med et like stort hjul i Osaka. Pariserhjulet befinner seg i Yokohama, en by like vest for Tokyo. På kveldstid er det opplyst, og fargene skifter med årstidene; våren er lysegrønn, sommeren er blå, høsten er gullfarget og vinteren er rosa. Cosmo Clock 21 kan ta 480 passasjerer, fordelt på 60 vogner. Hjulet stod ferdig i 1999.

Et 112,5 meter høyt pariserhjul finner vi også i Tempozan Harbor Village, Osaka. Dette stod ferdig i 1997, og fikk altså noe lengre tid i glansen av tittelen verdens største, enn sin like store søster i Yokohama.

Spesielt i Japan

Om ikke et av de høyeste, så er kanskje pariserhjulet på toppen av et handlesenter i Osaka, et av de mest spesielle. Hjulet er altså festet på toppen av et 10-etasjers handlesenter, og du stiger på pariserhjulet i 7. etasje inne i handlesenteret. Selve senteret er 75 meter høyt, så når du er på toppen av pariserhjulet, er du 106 meter over bakken. Det roterende røde hjulet skal etter sigende se ut som en elektrisk sag som kutter seg ned gjennom bygningen.

Kina

Kina og Shanghai har nylig rullet i gang sitt største pariserhjul. Det er plassert i Jinjiang fornøyelsespark, som ligger sørvest i Shanghai. Hjulet tar deg opp til 108 meter over bakken, og på den 25 minutter lange rundturen har du flott utsikt over byen og omgivelsene. På en klar dag kan du se det kjente Oriental Pearl TV Tower i Pudong, som med sine 468 meter er en av verdens høyeste bygninger.

Hjulet har 63 luksusvogner, som hver kan ta inntil seks passasjerer. Etter åpningen av hjulet, har fornøyelsesparken utvidet sine åpningstider, slik at det er mulig å oppleve byens lys om kvelden.

Små i USA

Amerika har noen av verdens høyeste bygninger, men hva gjelder pariserhjul kan de ikke hevde seg i teten – i alle fall ikke riktig ennå. Flere hevder imidlertid at de har Amerikas største pariserhjul; blant annet Morey’s Pier i New Jersey og Dallas med sin ”Texas Star”. Hjulet på Morey’s Pier måler 43 meter, og Texas Star tar deg 65 meter over bakken. Ingen av disse er i nærheten av tittelen ”verdens største”, selv om Wonder Wheel på Coney Island hevder at det er akkurat det. Med sine 46 meter er det ennå langt igjen, men de kan skryte av å ha et av de eldste; hjulet ble bygget i 1920.

Ingen ”verdens største” ennå, men USA er på krigsstien: I Las Vegas legges det skumle planer.

Las Vegas

Las Vegas kan skryte av verdens største atrium og verdens største Coca Cola-flaske. Hovedgaten The Strip i Las Vegas har allerede sitt Eiffeltårn og Frihetsgudinne. Nå vil de stjele utmerkelsen ”verdens høyeste pariserhjul” fra London Eye. Voyager kalles det planlagte hjulet, som skal rage 158 meter i luften. Hver vogn vil bli utstyrt med bar og toalett, og med på turen kommer en ledsager som vil betjene baren, svare på spørsmål og bidra med underholdning. Hva denne underholdningen vil være, sies det imidlertid ingenting om.

Når dette hjulet står ferdig i løpet av året, blir det den andre høyeste konstruksjonen i Las Vegas, etter Stratosphere Tower. .

Moskva

Russerne sparer ikke på kruttet når de vil noe. Vognene i det planlagte pariserhjulet i Moskva skal utstyres med toalett og minibar, de er selvsagt utstyrt med varme, og skal etter planen fungere som en restaurant. Hjulet får to spesielle VIP-vogner; én som blir reservert for president Vladimir Putin, og en annen som bli reservert prosjektets gudfar og byens borgermester, Yury Luzhkov. Andre vogner igjen vil kunne benyttes til bryllup, bursdager og andre festlige anledninger.

Går det etter planene, får hjulet en diameter på 170 meter, og en høyde på 198 meter. Hjulet skal konstrueres av en fabrikk som tidligere har bygget superhemmelige våpen for det russiske militæret.

Beslutningen om byggingen av pariserhjulet er ikke mottatt med udelt glede av moskovittene, de kritiske røstene mener det vil skjemme byen og bli nok en stående vittighet. Byggingen av hjulet, ved navnet Rus-3000, er planlagt påbegynt mot slutten av året, og er ment å skulle stå ferdig i 2004. Den skal bygges på Sparrow-høyden i Moskva.

  • Her er de kalde fakta.

  • Tilbake til innledningsartikkelen.