Her ferierer du billigst!

Lei av å lese om andres ferieopplevelser? Her har du de eksotiske reisemålene som ikke knekker årsbudsjettet!

En eksakt liste over verdens ti billigste reisemål er umulig å lage. Vi har gjort et utvalg basert på kombinasjonen av flyreise, hotell- og restaurantpriser, samt øvrige utgifter. I tillegg har vi tatt i betraktning det faktum at noen reisemål er mer attraktive og mer tilgjengelige for turister enn andre.

Dagsbudsjettet vi har foreslått er beregnet for en person. Det skal dekke reiser innenlands, kost, losji samt utgifter til aktiviteter. Planlegger du kun å oppholde deg i større byer, kan kostnadene bli litt høyere.

Tyrkia, turistmagneten som holder seg rimelig

Vakre strender, mystiske byer og Europas første og enkleste møte med koranen og Allah finner du i Tyrkia. Landet har de siste årene nærmest eksplodert som turistmål, og i takt med de stadig økende strømmene av tilreisende bygges det hoteller, ressortsenter og alle mulig slags andre turistfasiliteter. Men Tyrkia holder seg billig og det holder seg bra.

Morgendis over minaretene i Istanbul.
Morgendis over minaretene i Istanbul. Vis mer

Kjenn på historiens sus i Istanbul, byen hvor øst møter vest og landets puls fortsatt befinner seg. Se Kappadokia, de underjordiske byene i øst hvor kristne gjemte seg fra sine arabiske forfølgere. Eller ta noen stille dager på stranden i Ayavalik og nyt av middelhavets gleder. I Tyrkia kan du kombinere, velge og vrake. Pass på den tyrkiske liraen, verdien synker konstant, så det kan lønne seg å veksle ofte.

 • Fly Oslo – Istanbul – Oslo: 3.297 kroner med KLM
 • Dagsbudsjett: 200 kroner
 • Hotell: 80 – 100 kroner
 • Middag på restaurant: 30 – 50 kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krakow, Polens perle

I grenselandet mellom to av Europas tradisjonelle maktregioner har Polen vært preget av politisk og økonomisk ustabilitet. Nå skal landet på bena og turistene tilbake. Myten om at Polen er et land preget av grå tungindustri og kommunistisk arkitektur, lar seg best avkrefte ved et besøk til landets tidligere hovedstad, Krakow. Denne pittoreske byen står side ved side med både Praha og Wien når Europas arkitektoniske perler summeres. Krakow er for øvrig også listet av UNESCO som en av verdens tolv viktigste historiske steder.

Selv om den polske valutaen, zloty, har gått opp og ned og blitt kvitt noen nuller i løpet av de siste årene, er fortsatt landet svært billig å reise i. Et besøk til en av Polens mest berømte restauranter, Wierzynek, kan virkelig gi deg følelsen av gamle storhetsdager - en fasanmiddag akkompagnert av hummersuppe og god vin koster her ikke mer enn rundt 150 kroner.

 • Fly Oslo – Krakow – Oslo: 2.818 kroner med SAS
 • Dagsbudsjett: 280 kroner
 • Hotell: 150 kroner per natt
 • Middag på restaurant: 70 – 80 kroner

Litauen – uoppdaget, billig og spennende

Etter at det gamle sovjetveldet takket for seg i 1991, har de baltiske stater opplevd en slags ny vår. En svært skakkjørt økonomi er i ferd med å bedres, og selvfølelse og identitet begynner igjen å ta form i østblokkens tidligere utposter – Litauen, Latvia og Estland.

Litauen er den sørligste av trekløveret, og om man skal skille dem – den vakreste. Hovedstaden Vilnius som engang var en av Øst-Europas største byer, har klart å holde på sjarm og sitt barokke preg. For en liten vri på strandferien bør du få med deg Nida og Palanga på den baltiske kysten. Her kan du kan leie jetski, drikke vodka og ta en dukkert i Østersjøen. Pass bare på å sjekke vannkvaliteten før du hopper i vannet, det er ikke alltid det er like sunt og rent. Godt vann finner du derimot i Druskininkai, hvor mineralvannskilden sies å være helsebringende. Både buss og tog er billige framkomstmidler i Litauen.

 • Fly Oslo – Vilnius – Oslo: 3.395 kroner med Finnair
 • Dagsbudsjett: 200 kroner
 • Hotell: 40 – 150 kroner per natt
 • Middag på restaurant: 40 – 100 kroner

Cesky Krumlov – Tsjekkia minus Praha

Da Praha for alvor begynte å ta imot turister i 1989 gikk også prisene i været. De fleste vil nok fortsatt kose seg i den historiske storbyen uten å bli skremt av prisnivået, men tar du turen utenfor Praha vil du oppdage at resten av landet er langt billigere. Fly til Praha og reis videre med tog. Tsjekkia har et svært godt jernbanenett, og du kan reise på tvers av landet for mindre enn 100 kroner.

Cesky Krumlov sett fra byborgen.
Cesky Krumlov sett fra byborgen. Vis mer

Et perfekt avbrekk fra storbyen finner du helt sør i landet, i byen Cesky Krumlov. Idyllisk plassert på bredden av elven Vlata kan det virke som tiden har stått stille her i noen hundrede år. Cesky Krumlov står også på UNESCOs liste over verdens historiske verneverdige steder. Tog fra Praha koster ikke mer enn 50 kroner.

 • Fly Oslo – Praha – Oslo: 2.799 kroner med Czech Airlines
 • Dagsbudsjett: 250 kroner
 • Hotell: 100 kroner per natt
 • Middag på restaurant: 30 – 40 kroner

Reis lenger - reis billigere!

Det er en slags ironisk sannhet i at jo lenger bort du reiser jo billigere blir det. Vi har lett fram de billigste og mest spennende feriemulighetene i verden, les hva vi fant i Afrika og Latin-Amerika og sansynligvis det billigste kontinentet du kan besøke som turist - Asia. For å holde deg oppdatert om billige tilgjengelige reiser kan du sjekke vår restplassoversikt. Har du reist steder som er verdt å tipse andre om, eller er du nysgjerrig på hva andre syns om forskjellige reisemål? Sjekk Reiseguiden for lesernes egne vurderinger. For flere tips om hvordan du kan gjøre reisen rimelig bør du sjekke vår oppdaterte Reis Billig skole.