Her får du mest hotell for pengene

Warszawa er byen du får mest overnattingsluksus for pengene.

I Warszawa får du mest hotell for pengene, ifølge en undersøkelse utført av Hotels.com. Foto: PantherMedia / Przemyslaw Szablowski
I Warszawa får du mest hotell for pengene, ifølge en undersøkelse utført av Hotels.com. Foto: PantherMedia / Przemyslaw Szablowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan bo fem netter på femstjerners hotell i Warszawa for samme prisen som én natt på femstjerners hotell i New York.

Det viser en prisoversikt fra Hotels.com.

– Vår undersøkelse viser at nordmenn i gjennomsnitt betalte nærmere tre tusenlapper for 5-stjernes-hoteller i storbyer over Atlanteren. Samtidig kunne man finne tilsvarende hoteller for nesten fem ganger lavere pris i Øst-Europa. For å få mest for pengene, lønner det seg altså å gjøre litt research, før man bestemmer seg for et reisemål, lyder oppfordringen fra Yvonne Bonanati i Hotels.com.

Ulike bookingnettsider stjernemerker samme hoteller ulikt

Vi liker de dyre byene best!

New York seiler opp som en av nordmenns favoritter innen storbyreiser. Ifølge ferske tall fra Finn.no, er London, København, Barcelona og New York blant de aller heteste storbyfavorittene i høst.

Det er imidlertid ingen av disse storbyene som gir spesielt mye hotellvaluta for pengene. Som du kan se av prisoversikten nedenfor, befinner alle disse byene seg heller i øvre prissjikt når det kommer til valuta for hotellpengene (København er ikke med i undersøkelsen).

På toppen av 5-stjernerslisten ligger New York med 2.895 kroner natten, etterfulgt av Los Angeles med 2.731 og Tokyo på tredjeplass med 2.611 kroner per natt.

image: Her får du mest hotell for pengene
image: Her får du mest hotell for pengeneKlikk på bildet for stor versjon

Tabellen viser gjennomsnittsprisen for en hotellnatt betalt av norske turister første halvdel av 2013, innen alle stjernerangeringer i utvalgte storbyer verden over.

Men vet du egentlig hva du får? Et femstjerners hotell er ikke det samme overalt ...

Mest for pengene

Dersom du er prisbevisst, eller du bare synes det er ålreit å få mest mulig for pengene dine, bør du heller se til byer som Warszawa, Marrakech eller Budapest.

Gjennomsnittsprisen for en natt på et 5-stjerneshotell i Warszawa er som du kan se, 620 kroner. Marrakech er på andreplass med 958 kroner natten, mens Budapest er på tredjeplass med 1.023 kroner per natt.

Går du ned på stjernekravene og sjekker inn på firestjerners hotell, finner du billigste overnatting i Marrakech, med en døgnpris på 439 kroner.

Der kommer Warszawa på andreplass med 579 kroner natten, og Shanghai på tredjeplass med 658 kroner natten.

Her er Høstens rimeligste reisemål

Ingen stjernehoteller i Norge

I 2007 bestemte norske myndigheter at det skulle innføres stjernemerking på overnatting i Norge, og i mars 2012 startet ordningen opp, under navnet QualityMark Norway.

Det ble imidlertid et kortvarig stjernedryss: I september kom meldingen fra Næringsdepartementet og statsråd Trond Giske at systemet skrinlegges.

I løpet av de årene som er gått siden prosjektet ble lansert, har det kostet over ti millioner kroner.

Et økende antall land i Europa tar i bruk stjernemerkingsordninger. Men i hotellnæringen her til lands var interessen så liten at departementet har kommet frem til at ordningen ikke lar seg gjennomføre her.

– Det var i utgangspunktet aktører i bransjen selv som ønsket en stjernemerkingsordning, og vi har fulgt opp dette. Vi ser at flere land i Europa gjør det samme, men interessen hos hotellene har gått kraftig ned. Derfor legges ordningen på is, uttalte nærings- og handelsminister Trond Giske, i en pressemelding.

Tar du sjansen, får du luksushotell til lavpris

Ifølge Hotellmagasinet.no, har de fleste norske hotellene som faktisk var med i QualityMark-ordningen, flyttet sine interesser til Norsk Hotellklassifisering - som er en annen stjernemerkeordning i Norge.

Kritikken mot QualityMark Norway ved oppstart gikk mye på at dette var en stjernemerking som i for stor grad la vekt på tekniske forhold og mindre på service og gjesteopplevelse.

I Europa jobbes det med et felles stjernemerkingssystem, Hotelstars Union. 15 land er så langt med i ordningen, blant annet Danmark, Sverige, Hellas og flere.