Billig ferie 2017

Her får du mest ferie for minst penger

Få reiseekspertenes knallgode budsjettips.

PORTUGAL: Hvis du vil få mye for pengene i sommerferien, er det ikke dumt å legge turen til for eksempel Portugal, tipser ekspertene. Mannen på bildet slikker sol på stranden Praia da Luz. Foto: NTB Scanpix.
PORTUGAL: Hvis du vil få mye for pengene i sommerferien, er det ikke dumt å legge turen til for eksempel Portugal, tipser ekspertene. Mannen på bildet slikker sol på stranden Praia da Luz. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minusgrader, snø, sludd og nordavind – ikke rart du drømmer deg bort til varmere strøk. Kanskje har du begynt å planlegge sommerferien allerede nå?

Det er ikke så dumt, spesielt dersom du har et litt stramt budsjett og ønsker at ferien skal bli så rimelig som mulig.

Kan bli 25 prosent dyrere

Det er nemlig en myte at ferien blir så mye billigere dersom man venter lengst mulig med å bestille den, og heller benytter deg av en hopp på-tur.

I alle fall hvis vi skal tro Beatriz Rivera, PR-og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo Reiser:

BESTILL TIDLIG: Det anbefaler Beatriz Rivera, PR-og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo Reise. Foto: Apollo.
BESTILL TIDLIG: Det anbefaler Beatriz Rivera, PR-og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo Reise. Foto: Apollo. Vis mer

– Det er en myte at reiser blir rimeligere jo nærmere avreisedato du kommer, uavhengig av om det er pakkereise eller kun flybillett man er ute etter. Venter man for lenge kan man faktisk risikere at reisen i skoleferien fort kan øke så mye som 20-25 prosent, hevder Rivera.

– De beste hotellene, mest populære reisemålene og beste flytidene selges alltid ut først, så sjansen for at du får drømmeferien rimeligere enn nå, er minimal. Mest sannsynlig vil hotellet være fullbooket innen sommerferien er i gang, mener Rivera.

Reis utenom fellesferien

Om du planlegger en rimelig sommerutflukt nå, har Rivera et annet nøkkeltips som vil gjøre ferien vesentlig billigere:

Reis utenom fellesferien.

– Noen ganger hjelper det mye å bare sørge for å reise et par dager før eller etter fellesferien.

Har man mulighet til å ta ut sommerferien i juni eller sent i august, kan man spare masse, tipser hun. Pris på reise følger alltid etterspørsel, og siden «hele» Norge skal på ferie da, blir det også dyrere.

BILLIGERE FERIE: - Det er mye å spare på å reise utenom fellesferien, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea.
BILLIGERE FERIE: - Det er mye å spare på å reise utenom fellesferien, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea. Vis mer

Dette er også rådet fra Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea.

Det er mye å spare på å reise utenom fellesferien. Mange er avhengig av å reise i fellesferien, men har du mulighet til å legge ferien utenom denne perioden får du en langt billigere ferie og mer for pengene, sier Reitan.

Tenk alternative reisemål

Gunnar Garfors er en reisevant blogger, hans erfaring er at jo mer originalt reisemål man velger, jo billigere blir ferien.

REISEVANT: Gunnar Garfors satte Guiness rekord da han i 2012 besøkte fem verdensdeler på ett døgn. Foto: Linda Cartridge.           
REISEVANT: Gunnar Garfors satte Guiness rekord da han i 2012 besøkte fem verdensdeler på ett døgn. Foto: Linda Cartridge.            Vis mer

– Reis mot strømmen, ikke reis dit alle andre vil dra, det betyr svært høye priser. Til sommeren er det stort sett sol som gjelder, men ikke glem at det kan bli i overkant varmt mange steder sør i Europa. Det er da vinter i Sør-Afrika og Australia, men fremdeles like kurante temperaturer for oss nordmenn, mener Garfors.

Reisebloggeren understreker at det alltid er mye billigere i Øst-Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika enn i Sør-Europa, Vest-Europa og Nord-Amerika.

– Det er relativt kort vei og relativt få reiser til Øst-Europa. Montenegro, Albania, Romania, Baltikum og Ukraina leverer virkelig, sier han.

Garfors syns også at Israel, Jordan, Egypt, Marokko, Tunis, Georgia eller Libanon er gode alternativer.

Ni budsjettips for ferien

For å få ferien så rimelig som mulig, har Reitan følgende tips:

  1. Feriebudsjett: Å regne ut hva ferien faktisk koster deg, og hva lommeboken tåler av daglig forbruk, gir deg god oversikt og et verktøy å styre etter i ferien. Du reduserer sjansene for at du kommer tilbake fra ferien og møter en økonomisk blåmandag.
  2. Benytt deg av delingsøkonomien: Delingsøkonomien har åpnet opp for at du kan bo billig – og ikke minst bra. Er du skeptisk, utforsk mulighetene som finnes. Via plattformer som for eksempel Airbnb, kan du bo både billig og bra. Les anmeldelser og spør potensielle verter om tilleggsinformasjon før du bestiller.
  3. Vær bevisst kronekursen: Den svake kronekursen gjør det ikke like billig å feriere i utlandet. Tenk over dine kjøp og være bevisst på hva varene du faktisk kjøper koster i norske kroner før du legger de i handlekurven.
  4. Kutt restaurantbesøk: Dette gjelder uansett om du ferierer i Norge eller utlandet. Utgifter til restaurantbesøk tar en stor jafs av feriebudsjettet, og her kan du spare på å forberede deg godt og for eksempel sørge for at frokost og lunsj ikke inntas på restaurant. Bestill gjerne bosted hvor du kan lage frokost og lunsj der du bor. Så tenk smart når du bestiller bosted.
  5. Betal alltid i lokal valuta: Betal alltid i lokal valuta. Betaler du i norske kroner er det utsalgsstedet selv som setter kursen, og denne er ofte dårligere enn det som tilbys gjennom Visa/Mastercard. Noen utsalgssteder legger også på et gebyr i tillegg, som gjør handelen unødvendig kostbar.
  6. Bruk kredittkort: Det kan være lurt å benytte seg av kredittkort i utlandet, foruten når du tar ut penger i minibank. Skulle du bli svindlet får ikke kjeltringene direkte tilgang til din lønnskonto. Husk også å ta med deg to kort på reisen, så har du ett i bakhånd om noe uforutsett skulle skje. Bruk kredittkortet når du bestiller ferieturen. Da får du gjerne reiseforsikring med på kjøpet.
  7. Krev momsen tilbake: Husk å kreve momsen på det du handler i utlandet tilbake. Du kan spare på mye dette. Du må be om et tollskjema i butikken du handler varene. På flyplassen, der du ferierer, må du fylle ut noen papirer, før du får tilbakebetalt tollen. Da Norge står utenfor EU kan vi handle taxfree i nesten samtlige europeiske land utenom Norden.
  8. Hytteferie: Du kan spare mye på å dra hytta i ferien. Selv om Norgesferie ikke er billig, blir det fort billigere enn sydenferien om du har tilgang til en hytte eller kan bo hos venner eller familie.
  9. Sjekk reiseforsikringene dine: Husk å sjekke gyldigheten på reiseforsikringen din og hva den dekker, slik at du unngår å gå på en økonomisk smell om ulykken skulle være ute.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!