Her er underverkene

DinSides lesere har talt: her er Norges syv underverker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har ment mye, og leserne har stemt hardt for å kjempe om sine underverk. Det var ikke mange overraskelser på listen, men noen kommer kanskje til heve noen øyenbryn om et par av vinnerne.

De tre attraksjonene som fikk flest stemmer og som skilte seg helt klart ut var Nidarosdomen, Trollstigen og Atlanterhavsvegen. Disse tre var de eneste som fikk over tusen stemmer hver. Listen over Norges syv underverker i følge våre lesere er som følger:

>>Se bildespesialen av underverkene her.

 • Nidarosdomen (12% av stemmene)
  Kirken er Norges kroningskirke og ble påbegynt på slutten av 1100-tallet og er Nord-Europas største katedral.

  Trollstigen er en spektakulær vei for turister. Foto: Terje Rakke - Nordic Life AS/Fjord Norge AS
  Trollstigen er en spektakulær vei for turister. Foto: Terje Rakke - Nordic Life AS/Fjord Norge AS Vis mer


 • Trollstigen (11% av stemmene)
  Trollstigvegen (ofte kalt Trollstigen) er et veistykke på riksvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Veien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936 etter en åtte års anleggsperiode, og går i sikksakk fra Isterdalen opp til Stigrøra.

 • Atlanterhavsvegen (10% av stemmene)
  Atlanterhavsveien er et veistykke på riksvei 64 på Nordmøre i Møre og Romsdal. Veien er 8274 meter lang og går fra Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy og avløste 7. juli 1989 fergesambandet mellom Ørjavik og Tøvik i de to kommunene.

 • Fjellbanen i Gaustatoppen (10% av stemmene)
  Gaustabanen, en kombinert trikk- og pendelbane inne i Gaustatoppen, ble åpnet for prøvedrift 1. april 2004. 80 driftsdager senere har ca 7000 personer blitt fraktet til Gaustatoppen via den innvendige banen.


 • Vemork (8% av stemmene)
  Kraftstasjonen ligger ved Rjukan i Telemark. Stasjonen ble tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen og bygd av Norsk Hydro i 1911, og var på den tiden en av verdens største. I 1943 ble stasjonen ødelagt fordi tyskerne brukte den til å produsere tungtvann som var nødvendig i utviklingen av atombomben.

 • Vigelandsparken (6% av stemmene)
  Skulpturanlegget ligger i Frognerparken i Oslo, under tiden også (feilaktig) kalt Vigelandsparken. Skulptursamlingen har fått navn etter kunstneren som har modellert den, Gustav Vigeland.

  Trollplattformen på vei ut i Nordsjøen. Foto: Shell/Statoil
  Trollplattformen på vei ut i Nordsjøen. Foto: Shell/Statoil Vis mer


 • Trollplattformen (5% av stemmene)
  Gassen i Trollfeltet produseres fra Troll A-plattformen. Da den 472 m høye og 678 tusen tonn tunge plattformen ble slept ut til feltet i 1995, innebar det flytting av den største konstruksjon som noen gang er flyttet på.

  >>Se bildespesialen av underverkene her.

  Undersøkelsen reflekterer kun DinSides leseres egne meninger og er ikke på noen måte en offisiell undersøkelse om hva som er Norges underverker. Reaksjonene har vært mange på de kandidatene som er blitt tatt med og de som eventuelt er utelatt. Utvalget ble gjort av redaksjonen på bakgrunn av mange små detaljer som vi la til grunne, i forhold til den ene og mot den andre.  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!