Utenriksminister Jonas Gahr Støre synes at reiseforsikring bør være første prioritering før du drar på tur. Foto: www.regjeringen.no
Utenriksminister Jonas Gahr Støre synes at reiseforsikring bør være første prioritering før du drar på tur. Foto: www.regjeringen.noVis mer

Her er Støres reisetips

Se hva utenriksminister Jonas Gahr Støre synes er viktigst.

Fredag 1. april la regjeringen frem en stortingsmelding om bistand til nordmenn i utlandet. I den forbindelse kom utenriksminister med et råd.

– Det viktigste rådet vi kan gi reisende nordmenn er at de aldri glemmer å tegne reiseforsikring. Får du problemer under reise og opphold i utlandet kan du ikke regne med at norske myndigheter ordner opp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i pressemeldingen.

Skimareritt: Denne ferien kan koste deg dyrt uten reiseforsikring

– Tenk gjennom ansvaret

Søre og regjeringen oppfordrer alle de reisende til å tenke gjennom ansvaret de selv har før de drar.

– Nordmenn er et reisende folk. Vi bosetter oss langt fra Norge, vi reiser lenger, til nye og i noen tilfeller farlige steder. Det er en prioritert oppgave for utenrikstjenesten å yte hjelp til nordmenn i vanskeligheter. Dette er et stadig voksende arbeidsområde som UD og alle utenriksstasjoner tar på alvor. Men vi oppfordrer alle reisende til å tenke gjennom det ansvaret de selv har, sier utenriksministeren.

Vet du egentlig hvor godt dekket du er? Dette dekker alle reiseforsikringene

Folk har for store forventninger

Stortingsmeldingen beskriver utviklingen av såkalte konsulære tjenester og hva som skal til for å få denne typen hjelp. Det handler om alle de praktiske og formelle utfordringene nordmenn kan oppleve under reise i utlandet.

Det viser seg at det er en kraftig økning i etterspørsel etter hjelp fra ambassader/konsulater i utlandet, og gapet mellom tilbudet og hva nordmenn forventer å få av hjelp øker også.

– Den vanligste hjelpen vi kan tilby er hjelp til selvhjelp, det vil si assistanse og veiledning til hvordan den reisende selv kan ordne opp, forklarer Støre.

Bør du bytte reiseforsikring? Sjekk her

Derfor bør du ha helårs reiseforsikring

Nordmenn reiste i alt 22,9 millioner turer med overnatting i 2010, ifølge Statistisk sentralbyrås reiseundersøkelse.

Selv om nordmenn er vant til å reise mye, viser det seg at en av ti ikke har reiseforsikring.

En helårs reiseforsikring er en smart investering selv om du ikke er den store globetrotteren. Den dekker ikke bare uhell dersom du er i utlandet, men også om du bare skal på hyttetur på fjellet, eller på besøk til svigers i Huttiheita.

Alt av verdier du har med deg i bagasjen kommer innunder reiseforsikringen. Så hvis du skulle være uheldig å bli frastjålet julegavene, eller flyselskapet roter dem bort, så får du også disse erstattet.

Men før du forter deg å tegne en ny forsikring bør du sjekke om du allerede har dekning gjennom noen av dine eksisterende avtaler.