Reiseråd fra UD

Her er stedene du bør unngå å reise til i sommer

Områder i Tyrkia, Thailand og Egypt er på lista over steder som bør unngås, ifølge UDs reiseråd. 

UDS REISERÅD: Områder i Egypt bør unngås, ifølge UDs reiseråd. Heller ikke svensk terrorekspert anbefaler å reise til Egypt. Foto: Dmitry Petrenko/Shutterstock/NTB scanpix
UDS REISERÅD: Områder i Egypt bør unngås, ifølge UDs reiseråd. Heller ikke svensk terrorekspert anbefaler å reise til Egypt. Foto: Dmitry Petrenko/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementets offisielle reiseråd blir gitt når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

Fredag ble det gitt et slikt reiseråd mot å reise til Venezuela i Sør-Amerika. Men også populære ferieland er å finne på UDs liste med reiseråd.

Unngå enkelte områder i Tyrkia og Egypt

Totalt 48 land er på lista over land UD fraråder nordmenn å reise til. I noen av tilfellene er det snakk om bestemte områder i det enkelte landet, ikke hele landet som sådan.

Blant populære ferieland finner vi både Thailand, Tyrkia og Egypt på lista over land det er utstedt reiseråd mot - men dette gjelder enkelte områder i landene. Og slett ikke alle unngår å reise til de populære feriemålene, ifølge Ap.no.

Da Dinside skrev om hvor terrorfaren er størst i mars i år, var turistområdene i Egypt, og en del av turistområdene i Tyrkia, områder Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen ved Forsvarshögskolan i Sverige, trakk frem som ekstra problematiske.

- Årsaken til dette, er at det er uroligheter i nærheten. Så her er det større sannsynlighet for at noe kan skje, uttalte han.

På UDs nettsider kan du lese mer om hvilke områder av Egypt, Tyrkia og Thailand det frarådes mot å reise til. Det er greit å være klar over at det er flere av de populære reisemålene blant nordmenn som det ikke advares konkret mot å reise til.

Generelt utsteder UD ikke reiseråd ved generell terrorfare. Eksempelvis er det ikke utstedt noe reiseråd mot London etter terroren for litt over en uke siden.

Hva er et reiseråd?

Ifølge UD gir de offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.

Ikke dekket av reiseforsikringen

Det er greit å være klar over at avbestillingsforsikringen normalt vil kreve at det er utstedt et offisielt reiseråd for å kunne avbestille en reise, dersom det skulle oppstå uroligheter på ditt planlagte reisemål.

Vær også obs på at du kan få problemer med reiseforsikringen dersom du velger å reise til et land hvor det er utstedt et reiseråd fra UD.

Eksempelvis vil helårsforsikringen fra Europeiske reiseforsikring, vil forsikringen ikke omfatte reiser til områder der Utenriksdepartementet enten har frarådet reiser til eller opphold i, eller har frarådet reiser som ikke er strengt nødvendige.

Hos de fleste forsikringsselskap er det samme praksis som hos Europeiske.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!