Her er sommerens beste strender

Legger du badeturen til en strand med blått flagg, kan du være sikker på at her er det rent, ryddig og trygt å bade. I sommer kan du velge blant 2.092 slike strender i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Ser du dette flagget, er det bare å kaste klærne og hive seg uti rent vann.
Foto: blueflag.org Foto: Blue Flag
Ser du dette flagget, er det bare å kaste klærne og hive seg uti rent vann.
Foto: blueflag.org Foto: Blue Flag Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Lillesand har fått en strand inn på blått flagg-listen.
Foto: Robin Strand
Lillesand har fått en strand inn på blått flagg-listen.
Foto: Robin Strand Vis mer

Blått Flagg er en utmerkelse som hvert år gis til rene og miljøvennlige strender. Utmerkelsen gis av organisasjonen Foundation for Environmental Education (FEE). På strender med blått flagg skal det være god vannkvalitet, ryddig, miljøvennlig – og kanskje er det også utstyrt med sanitærfasiliteter. Dette er vurderingskriteriene i korte trekk.

 • Mer om kriteriene kan du lese her.
 • Norge øker

  Blå flagg har blitt utdelt siden 1987, men i fjor var første gang at Norge kom med på listen. Norges eneste strand som kunne pryde seg med dette flagget i fjor, var Bystranda i Kristiansand. Sørlandsperlen tilfredsstiller også i år flaggkravene, men får selskap av en annen sørlandsperle fra nabofylket; nemlig stranden på Skottevig Maritime Senter i Lillesand.

  423 i Spania, én i Litauen

  Med to strender på listen, er det imidlertid lang frem før Norge kommer på nivå med badeparadis som Hellas og Spania. Sistnevnte har hele 423 rene og ryddige strender å skryte av, mens Hellas har 354. Absolutt nederst på listen, med én strand, finner vi nykommeren Litauen.

  Landene med blått flagg-strender er:
  Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Portugal, Slovenia, Storbritannia, Spania, Sverige, Tyskland, Tyrkia – og Sør-Afrika.

 • Her kan du se hvor mange strender med blått flagg du finner i de forskjellige landene.
 • Landene må selv ta initiativ til å være med på ordningen, som også krever en del plikter av landene - så det er fullt mulig å oppleve flotte strender også andre steder enn de som finnes på disse listene.

  Våre nærmeste ferieland

  Sverige, Danmark og Finland er nære ferieland som brukes flittig av nordmenn på sommerferie. Alle disse landene kan skryte av mange flere blått flagg-strender enn vi nordmenn kan; Finland har 6, Sverige har 60 og Danmark har hele 200. Sammenliknet med 2001 har Danmark økt antall utmerkede strender med 12, mens både Svarige og Finland står på stedet hvil.

  Dersom du for eksempel har planlagt et Lisebergsbesøk i løpet av sommeren, har du hele fire blått flagg-strender å velge blant i Göteborg – og mange også på veien nedover Sverige.

  Hvor finner du alle disse flotte, rene og sunne strendene?

 • Sjekk oversikten på Blått Flaggs hjemmeside.
 • Relaterte artikler:

 • Finn den beste stranden

 • Bildespesial: Årets badedraktmote

 • Test deg selv: Er du en strandløve?
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.