Her kan du røyke og ha lov til det. Fra sigarfestivalen Procigar, på Den dominikanske republikk. Foto: Procigar Festival
Her kan du røyke og ha lov til det. Fra sigarfestivalen Procigar, på Den dominikanske republikk. Foto: Procigar FestivalVis mer

Her er røyking tillatt

Det er ingen selvfølge at du kan ta deg en blås. Velg et av disse landene dersom du vil røyke i ferien.

Mens du for bare 20 år siden kunne røyke nær sagt overalt, er det i dag stadig flere land som innfører restriksjoner på røyking. Samtidig er det fortsatt 16 prosent av den voksne befolkningen i Norge som røyker daglig, i tillegg til ti prosent som røyker av og til, ifølge ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Er du blant de som føler behov for å reise på ferie til et sted hvor du kan røyke på bar og restaurant? Da bør du reise til et av landene vi har listet opp nedenfor.

Røykeforbudt på fly? - Det driter vi i!

Danmark er ganske liberale

1. juni 2004 ble det forbudt å røyke på alle norske serveringssteder. Norge var altså et av foregangslandene, etter Irland, som var tidlig ute med å forby røyking på offentlig sted. Lenge kunne nordmenn reise til utlandet - eksempelvis Danmark - og fortsette sine røykevaner der.

Danmark er ennå et av landene hvor røykere fremdeles kan gå ut og ta seg en sigarett på offentlig sted. Der sier nemlig loven at du kan røyke på små restauranter og vertshus med et serveringsareal på under 40 kvadratmeter. I tillegg har danskene et relativt liberalt forhold til denne lovgivningen.

Hit bør du ikke reise!

Det finnes altså land som fremdeles tillater røyking på restauranter og offentlige steder, samtidig er det også land og steder hvor dette absolutt ikke er tillatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et sted av sistnevnte art, er Bhutan. Det er stedet du som er avhengig av å ta den en sigarett i ny og ne, ikke bør reise til. Der anses røyking som dårlig for karmaen - ja, det er forbundet med så dårlig karma at innbyggerne risikerer å bli arrestert for røyking i sitt eget hjem.

Tobakk har vært forbudt i landet siden 2005. All omsetning av tobakk er også forbudt, og overtredelser straffes med fengsel i tre til fem år.

Irland, Australia og noen stater i USA (blant annet California og New York) er blant de strengeste nasjonene når det kommer til røykelovgivning - og er dermed kanskje ikke førstevalget som feriedestinasjon for røykesugne.

Puerto de Mogan var et av stedene på Gran Canaria som prøvde å innføre røykeforbud på strendnee. De møtte så massiv motstand at de måtte moderere forbudet. Foto: colourbox.com
Puerto de Mogan var et av stedene på Gran Canaria som prøvde å innføre røykeforbud på strendnee. De møtte så massiv motstand at de måtte moderere forbudet. Foto: colourbox.com Vis mer


Forbud i populære ferieland

I januar 2011 ble det forbud mot å røyke på offentlige steder i Spania, som er nordmenns feriefavoritt nummer én. Dette forbudet inkluderer røyking på barer, restauranter og diskoteker.

Gran Canaria forsøkte seg også på å innføre røykeforbud på noen av strendene på øya, men etter massiv kritikk fra turister og innbyggere, modererte de seg og gikk i stedet for innføring av noen røykefrie områder på strendene i stedet.

Tyrkia, som også er en yndet feriedestinasjon for solhungrige nordmenn på sommerferie, innførte røykeforbud i 2008. I Frankrike har det vært røyeforbud på barer, klubber, restauranter og andre offentlige steder siden 2008, og Hellas innførte samme restriksjoner i 2010.

Her bys sigarene fram, på Procigar festival, Den dominikanske republikk. Foto: Procigar_festival
Her bys sigarene fram, på Procigar festival, Den dominikanske republikk. Foto: Procigar_festival Vis mer


Her er det tillatt

Enn så lange kan du imidlertid ta deg en røyk i tobakkproduserende land.

Ta for eksempel Den dominikanske republikk. Her har de endog en egen sigarfestival i disse dager: Fra 17 til 22. februar fyres det opp i sigarfestivalen "Procigar", og (sitat pressemelding om festivalen): «I løpet av den fem dager lange festivalen kan du komme tett på sigarens mange fasetter i et land hvor befolkningen er åpen og munter, og hvor stress og jag er ukjente begreper, i likhet med røykeforbud og røykerom.»

Russland er et av verdens aller største tobakksmarkeder, etter Kina. En av tre russere røyker. Er du på ferie i Russland, kan du trygt røyke, enn så lenge. Det er imidlertid snakk om et forbud mot tobakksreklame og økte avgifter på tobakksprodukter også her, men foreløpig ingenting som tyder på at de vil innføre forbud mot røyking.

Kina, som altså er verdens største tobakkskonsument, har et forbud mot røyking på offentlige steder, barer og restauranter - men med unntak av Beijing og Shanghai, er håndhevingen av forbudet omtrent ikke-eksisterende. I Hongkong håndheves forbudet strengt.

Røykerne har fremdeles ganske gode kår i i Nederland, Tyskland, Østerrike, Romania, Tsjekkia og Kroatia. Dette er land som har en form for tobakkslovgivning og et forbud, men som gjerne tillater røyking i nærmere definerte barer og nattklubber. Merk deg at Tyskland har ulike regler i ulike deler av landet: Bavaria er det strengeste distriktet, mens det er løsere i snippen i Berlin. Danmark har vi tidligere omtalt.

Hva er best? Røyking forbudt eller røyking tillatt? Del dine meninger i debatten nedenfor!