Her er reisejobbene

Vi har snakket med 21 forskjellige mennesker – i like mange forskjellige yrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I hver av de 21 artiklene kan du lese unike historier om de 21 menneskene, og få vite hvordan de havnet i akkurat den jobben. Vi forteller deg også hva du må ha av eventuell utdannelse for å få reisejobben.

Her kan du lese om menneskene, og hvordan du kommer deg til drømmejobben.

 • Dykkeinstruktør, hotelleier, fotograf, FN-soldat eller frivillighetsarbeider? Her finner du ti yrker for de virkelige eventyrerne.
 • Biolog

  image: Her er reisejobbene

  For å bli biolog kreves fem års utdannelse etter videregående skole. Gjennomsnittslønnen ligger på 300.000 kroner.

  Verden rundt på full lønn
  JOBB: Se verden og tjen penger samtidig – vi viser vei til de feteste opplevelsesjobbene. Møt biologen som guider cruiseturister i Karibia og Alaska.

  Diplomat

  image: Her er reisejobbene

  For å bli diplomat, må du komme deg gjennom nåløyet til UDs aspiranttjeneste. Dette krever endt høyskole- eller universitetsutdannelse, gode språkkunnskaper – og du må være mellom 25 og 32 år. Årlig rekrutteres 15-20 aspiranter, av en søkermasse på 600-900 personer. Lønnen ved utenriksstasjoner starter på lønnstrinn 40 – som tilsvarer 280.000 kroner.

  Se verden med diplomatpass
  JOBB: San Francisco, Havanna, Manila og Sicilia – diplomatiet gir reiselystne adgang til verden. Vi møter en norsk konsul med 49 år i UDs tjeneste.

  Sosialantropolog

  image: Her er reisejobbene

  For å bli sosialantropolog må du ta hovedfag i sosialantropologi, til sammen seks års utdannelse. Som sosialantropolog i staten begynner lønnen på lønnstrinn 35, som tilsvarer 259.900 kroner i året.

  Profesjonell oppdager
  REISEJOBB: Felt- og studiearbeid i Afrika, Agra eller Alta? Sosialantropologen med Kamerun som spesialfelt forteller hva det handler om.

  Kokk

   Foto: Fredrik Giertsen
  Foto: Fredrik Giertsen Vis mer

  Utdannelsen til kokk tas som yrkesfaglig studieretning på videregående skole. Kokken vi har intervjuet driver en suksessfull restaurant i Buenos Aires, og sier at man i tillegg til kunnskaper må ha en god del eventyrlyst.

  Gourmetkokk i Argentina
  JOBB: Fiskespesialist i kjøttlandet - norske Trine Røed har slått seg opp som restauranteier og TV-kokk i Buenos Aires.

  Kaptein

   Foto: RCCL
  Foto: RCCL Vis mer

  Vi har snakket med en som er kaptein på et cruiseskip – men på cruiseskip er mulighetene mange; Du kan for eksempel jobbe som maskinist, elektriker, kokk, danser eller treningsinstruktør.

  Helt sjef på cruise
  JOBB: - Å arbeide som kaptein på cruiseskip er glamorøst. Vi har snakket med en av de norske kapteinene hos RCCL.

  Pilot

  image: Her er reisejobbene

  Kapteiner finner vi også på fly. Vi har snakket med en av de få kvinnelige pilotene i Norge, Tove Skogheim. Finn ut mer om hverdagen som sjef ombord i flyet.

  Verdens beste kontorutsikt
  JOBB: - Jeg har verdens beste kontorutsikt, det ville jeg ikke byttet bort mot noe, sier Tove Skogheim. Hun er kaptein i Braathens. Se hvordan du kan bli pilot.

  Flyvert

  image: Her er reisejobbene

  Sammen med piloten, finner du gjerne flere flyverter. En mulighet for mange som vil i luften, men ikke fristes av lang og kostbar pilotutdannelse.

  Flygende smil
  JOBB: Høye og flotte, smilende og vennlige, – vi snakker med flyvert Jon Vidar Sveen om hvor glamorøst det egentlig er å jobbe som flyvert.

  Norges Eksportråd

  image: Her er reisejobbene

  For jobb i Norges Eksportråd kreves ingen særskilt utdanningsretning – men du må ha høyere utdannelse, samt 2-3 års arbeidserfaring. Sivilingeniører og folk med ekspertise på IT og teknologi er mest etterspurt. Lønnen starter på 400.000 kroner, i tillegg til fri bolig.

  Selger Norge i smilets land
  JOBB: Høy lønn og diplomatstatus venter dem som skal ut i verden for Norges Eksportråd. Vi snakker med eksportrådets mann i Bangkok.

  Turoperatør

   Foto: star Tour
  Foto: star Tour Vis mer

  Som ansatt hos en turoperatør, får du kjøpe reiser til en rimeligere penge enn andre. Jobbmulighetene er mange og varierte; Du kan jobbe med salg, markedsføring, personal, økonomi og drift – og utdannelsene er selvsagt like forskjellige som yrkene. Som selger hos for eksampel Star Tour får du en begynnerlønn på 180.000 kroner – pluss provisjon.

  Jobber med reiser
  JOBB: Hun har jobbet i reisebransjen i 15 år og bodd i Italia, Spania og England. Bananskall-effekten brakte Lena Petersson inn i bransjen.

  Reiseleder

   Foto: Karoline
  Foto: Karoline Vis mer

  Turoperatørene byr også på en annen spennende utfordring, som mange unge mennesker fristes av: Å arbeide som reiseleder. Se hva du kan oppleve, og hvordan du kan få en slik jobb.

  Charterselskapenes førsteskanse
  JOBB: - Det er det beste jeg noen gang har gjort, forteller Line Marthe Fuglum om sine ti sesonger som reiseleder. Sjekk hvordan du kan få en slik jobb.

  Norges Turistråd

  image: Her er reisejobbene

  Norges Turistråd har kontor i Oslo – foruten i Stockholm, København, London, Madrid, Milano, Hamburg, Paris og New York. På utenrikskontorene jobber til sammen 45 mennesker – hvorav halvparten er nordmenn. Jobbene er populære og utskiftningen er liten. Spesielt mennesker med markedsføringsutdannelse stiller sterkt som jobbsøker til Norges Turistråd.

  Skal lokke turister til Norge
  JOBB: De markedsfører det ferielandet vi kjenner aller best, til utenlandske turister. Vi har snakket med Bjørn Krag Ingul som arbeider i Norges Turistråd.

 • Frivillighetsarbeider, dykkeinstruktør, reisejournalist og hotelleier. Jobb med mye frihet og usikker lønn - her er åtte jobber for de virkelige eventyrerne.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.