En forfriskende, kald øl er en forholdsvis dyr fornøyelse i Norge. Foto: Colourbox
En forfriskende, kald øl er en forholdsvis dyr fornøyelse i Norge. Foto: ColourboxVis mer

Her er ølet dyrest

Gjett hvilket land som kommer verst ut...

Joda, det er gamlelandet, det. Ingen bombe det, for så vidt. Norge har skyhøye alkoholavgifter. Alkoholavgiftene for vin og øl utgjør rundt 40 prosent av salgsprisen (for rimelig sprit er det rundt 70 prosent).

Nettsiden Pintprice.com lister opp gjennomsnittlig halvliterpris i 206 land over hele verden. Her kommer Norge opp som det dyreste landet å ta seg en øl i. Gjennomsnittsprisen oppgis å være cirka 6 pund, omtrent 55 kroner. Det stemmer ganske bra.

Norge blir tett fulgt av det øst-afrikanske landet Djibouti (5,95 pund), så kommer Iran (5 pund), Qatar (4,92 pund) og Grønland (4,85 pund).

Tenkt deg til Sverige for å handle på Systembolaget? Vi har sjekket om det er verdt turen

Ølprisene nettsiden Pintprice.com presenterer må tas med en klype salt, for prisene er lagt inn av brukerne selv, og dermed kan man ikke helt stole på at alt er 100 prosent korrekt. Men i de landene vi kjenner til prisnivået, ser det ut til å stemme ganske bra. I Storbritannia koster en halvliter omtrent 2,6 pund, rundt 22 kroner. I København koster den rundt 40 kroner, mens i Sverige er prisen gjennomsnittlig 36 kroner.

De billigste øllandene

Pintprice.com lister også opp landene der det er billigst å ta seg en halvliter. Her er det virkelig grisebillig, men reisen til disse landene er såpass dyr at vinningen nok gpr opp i spinningen. De fremstår ikke alle som de mest fristende reisemålene, heller. Uansett, de billigste landene er: Tadjikistan (0,25 pund), Panama (0,33 pund), Bhutan (0,36 pund), Kongo (0,38 pund) og Nord-Korea (0,38 pund).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koster halvliteren 55 kroner der du tar deg en øl? Eller er den billigere? Tips om billige ølsteder i debattforumet.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i desember 2009.