Her er ølen dyrere enn i Norge

Joda, den kan visst bli dyrere enn hos oss.

Foto: Stine Okkelmo
Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et dyrt land. Det gjenspeiles også i prisene vi betaler for øl og vin i butikken og på Vinmonopolet, og ikke minst hvis du går ut og tar deg et glass på en restaurant eller bar.

Å betale 64 kroner for en 0,4 liter med øl er ikke uvanlig, i hvert fall ikke i de store byene. Det er prisen for eksempel puben 3 Brødre på Karl Johan tar. Omregnet til halvliterpris koster da en "ekte" halvliter 80 kroner!

Stive priser til tross - vi drikker stadig mer øl

I Nuuk, eller Godthåb, som byen heter på dansk, må du grave dypt for å få deg en øl. Likevel, grønledere drikker ganske mye øl, men mest i egne hjem. Foto: Oliver Schauf
I Nuuk, eller Godthåb, som byen heter på dansk, må du grave dypt for å få deg en øl. Likevel, grønledere drikker ganske mye øl, men mest i egne hjem. Foto: Oliver Schauf Vis mer
Hva synes du om ølprisene i Norge? (Avsluttet)
Både alkoholavgiften og barenes avanse er hårreisende(42%)
Alkoholavgiften er altfor høy!(34%)
Alkoholavgiften er grei, men barene tar altfor stor avanse(12%)
Helt greit for meg at alkohol er dyrt(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Her er den enda dyrere

160 kroners literpris på øl er ikke snaut, og det er lett å tenke at det må være en av de saftigste ølprisene noe sted i verden. Men faktisk ikke. Ifølge nettsiden Pintprice.com, der alle kan rapportere inn halvliterprisen på øl i land over hele verden, topper faktisk Grønland listen. Norge kommer på en finfin andreplass.

Vi måtte selvsagt sjekke at dette stemte, og fant et hotell i Grønlands hovedstad Nuuk, Hotel Hans Egede, der en 0,4 liter øl koster 68 danske kroner i baren. Det tilsvarer 72 norske kroner ifølge vår valutakalkulator. Det blir 90 kroner for en 0,5 liters øl, det!

Her får du verdens verste øl

Så høy er alkoholavgiften

Så er altså Grønland dyrere, men det er jo et ganske spesielt sted hvor det koster flesk å få importert råvarene som skal til for å brygge det grønlandske øl (for prisen vi fant var for det lokale ølet fra Godthaab Bryghus). Men la oss konsentrere oss om Norge, for det er ikke billig å måtte betale 80 kroner for en halvliter, heller.

Det er altså ikke billig å ta seg en øl på en restaurant eller bar i Norge. Nå skal det sies at restaurantbransjen vet å ta seg ganske høye avanser for drikkevarene de selger (en 0,33 l flaske med brus koster fort 40 kroner).

Men når det gjelder alkohol kommer alkoholavgiften i tillegg. Per liter øl (med styrke mellom 3,7 og 4,7 prosent alkohol) betales det 19,28 kroner i alkoholavgift til staten. For en halvliter utgjør altså alkoholavgiften 9,64 kroner.

Hvis du kjøper en 0,4 liters øl på 3 Brødre til 64 kroner, utgjør alkoholavgiften 7,70 kroner, og i tillegg må det betales merverdiavgift. 3 Brødre sitter uansett igjen med en pen sum, så det er helt klart at avansen er stor, selv om baren selvsagt har betalt for ølet de får levert fra Tuborg.

Oppdatert 19.03.11 klokka 14:33

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer