Her er nyttårsfestene

Det blir fest fra nord til syd på nyttårsaften. De aller fleste byene vil markere overgangen til 2001, om ikke like stort og voldsomt som i fjor. Vi har sjekket aktivitetsnivået i de større byene fra nord til sør.

Slunkne kommunekasser gjør at det blir sparsomt med gratis smell i år. Men hva gjør vel det, når vi handler større og mer for hvert år som går. Fyrverkerispesialisten i Levanger har importert og solgt fyrverkeri over hele landet i 15 år, og burde ha godt grunnlag til å plukke ut byen med det beste fyrverkeriet.

Året er snart over, og millioner av kroner venter på å gå i luften.
Året er snart over, og millioner av kroner venter på å gå i luften. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det er tradisjonelt Oslo, her bruker det vanligvis å bli ett kjempefyrverkeri på nyttårsaften. Ellers har byer som Kristiansand, Grimstad og Arendal god tradisjon på å sende krutt i lufta. Og selvfølgelig Tromsø med fjellfyrverkeriet, forteller daglig leder, Vidar Burmo.

Mye eller lite fyrverkeri, den 31. desember blir det fest over hele landet. Ta en titt på hva som skjer i din nærmeste by.

Oslo

I Oslo markerer nyttårsaften avslutningen på tusenårsjubileet. Oslo by inviterer alle til å være med på en siste fest på Bislett Stadion. Fra kl 14:30 blir det underholdning, taler fra ordføreren, kavalkade over jubileumsårets høydepunkter, samt opptredener fra Bjelleklang, Hjallis, Kari Svendsen, Oslo Gatedans og Lars Lillo Stenberg. Alle som kommer får anledning til å sette håndavtrykket sitt i våt sement, som senere vil bli brukt til dekorasjon av den nyoppussede Bislett Stadion. Forestillingen kulminerer i sprengning av en av stadionseksjonene (alle får med seg en bit hjem), og selvfølgelig fyrverkeri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste restauranter, utesteder og hoteller holder åpent. Det samme gjør kunstisbanen i Spikersuppa, og alle offentlige bad. I tillegg kan vi nevne at Den Norske Opera har nyttårsforestilling med Csardafyrstinnen kl. 17:00, Dukketeateret viser Jul med Prøysen på Oslo Nye Teater kl. 16:00. I Oslo Domkirke er det høymesse kl. 11:00 og midnattsmesse kl. 23:00. Rundt midnatt er det populært å samles i Frognerparken. Best utsikt får du fra Grefsenkollen og Frognerseteren.

Bergen

Fest og liv rundt Bryggen midt i sentrum av Bergen. Flere restauranter og hoteller holder åpent. Zachariasbryggen har nyttårsfest med mat og underholdning, på Banco Rotto er det nyttårsparty med bespisning og underholdning fra Jørn Flugs Orkester, Rick’s feirer årsskiftet med DJ’s, gigantisk lysshow og musikk. For de som setter pris på litt mer rolige markeringer, tilbyr Domkirken musikkmeditasjon med Bach: Die Kunst der Fuge kl 16:00. Det blir også orgelresitasjon kl. 22:30. Ellers holder flere kunstgallerier åpent på nyttårsaften. Årets siste dag er også siste sjanse til å få med seg Ferdinand Finnes minneutstilling på Galleri Nygaten, samt malerier av Ørnulf Opdahl på Galleri s.e. Fyrverkeriet skal du se fra Bryggen, Skansen eller fra toppen av Fløyen.

Stavanger

Godt med alternativer i Stavanger, hvor de fleste hoteller, utesteder og restaurantene holder åpent i nyttårshelgen. Av utesteder anbefales Taket, Hard Rock Cafe og Check Point Charlie, som alle har nyttårsarrangementer. Av gode restauranter som fortsatt har ledig kapasitet kan nevnes Bølgen & Moi og Gaffel og Karaffel. SAS Royal Hotel og Radisson SAS Atlantic Hotel har nyttårsbuffeer. Ellers har Stavanger Domskirke to gudstjenester på nyttårsaften. En høymesse kl. 11:00 og en midnattsmesse kl. 23:15. Best utsikt over byen og fyrverkeriet får du fra Valbergtårnet.

Kristiansand

Kristiansand lover mye folk i gatene og fantastisk fyrverkeri. Rundt midnatt samles det flest festglade i Tresse ved Christiansholm Festning. Her er det også satt opp utskytningsrampe som alle kan benytte seg av. De fleste hoteller, restauranter og utestedene har planer om å holde åpent. Clarion Hotel Ernst og Radisson SAS Caledonien arrangerer nyttårsbuffeer, med underholdning og fortsatt fest i de respektive hotells nattklubber. Kristiansand Domkirke arrangerer nattmesse fra kl. 23:15.

Lillehammer

Julebyen Lillehammer, som de liker å kalle seg, satser også på å innfri som en nyttårsby. Flere aktiviteter er spredd ut over dagen, det begynner med julemarsj ved Lillehammer Turistforening, og fortsetter med tenning av varder og fakler på Sjusjøen. Ved midnatt er det felles rakettoppskytning på Sjusjøvannet. Ellers holder de fleste restauranter og hoteller åpent. Det er stort nyttårsarrangement på Nedre Berg gård, med underholdning og ”tusenårsmåltid”, ett 30 retters koldtbord. Sjusjøen Fjellkirke holder gudstjeneste kl. 16:00, kl. 23:00 er det midnattsgudstjeneste i Lillehammer Kirke. Best utsyn over byens fyrverkeri får du fra toppen av hoppbakken, Mesnabrua eller i svingen over Randgård.

Sjekk hva som skjer i Trondheim, Ålesund, Tromsø og Kirkenes i denne artikkelen

Billig reise?

Den enkleste måten å få seg en ferie i siste liten er å følge med på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?