Her er Norges fineste veger nå

Skien og Bergen har fått hver sin pris.

Borgestadalléen i Skien fikk i dag heder som Norges fineste veg. Foto: Tom Riis/Statens vegvesen
Borgestadalléen i Skien fikk i dag heder som Norges fineste veg. Foto: Tom Riis/Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen har idag tildelt prestisjeprisen Vakre vegers pris 2012 til to svært ulike strekninger:

  • Bybanen i Bergen
  • Borgestadalléen ved Borgestad gård i Skien

I tillegg har juryen bak prisen gitt heder til den 30 kilometer lange strekningen fra Raftsundet til Gullesfjordbotn, som er en del av LOFAST, Lofotens fastlandsforbindelse. (E10)

Vegpris til kollektivsatsning

45 år etter at trikken ble nedlagt i Norges nest største by, ble en ny bybane åpnet mellom Byparken og Nesttun i 2010. Neste år åpnes byggetrinn to mellom Nesttun og Rådal, mens tredje byggetrin til Flesland er under prosjektering med planlagt åpning i 2016.

Juryen sier følgende:

Påstigning for passasjerer på bybanen i Bergen, som faktisk også har fått heder som Norges fineste veg. Foto: Knut Opeide
Påstigning for passasjerer på bybanen i Bergen, som faktisk også har fått heder som Norges fineste veg. Foto: Knut Opeide Vis mer


– Målsetningene i Bybanens designprogram er gjennomført på en overbevisende måte. Markbelegg, kanter, tunnelportaler, plattformer, léskur, ledningsmaster og annet har god form, farge og materialbruk og utgjør til sammen en helhetlig design. Bruken av vegetasjon er bevisst og kunstprosjektene i prosjektet bidrar ytterligere til å heve Bybanens opplevelsesverdi og estetiske kvaliteter.

Bybanen har fått priser også tidligere. I fjor høst vant banen prisen som "Worldwide Project of the Year", tildelt av Light Rail Transit Association i London.

Vil du oppleve fine veger i Norge, bør du sjekke turistvegene. De nasjonale turistvegene har dessuten fått noen ganske spesielle attraksjoner ...

Eldre anlegg skiller seg ut

Alléen ved Borgestad gård i Skien får pris fordi anlegget skiller seg ut både ved drift og vedlikehold. Alléen er bare 450 meter lang, men omkranset av 115 trær utmerker den seg i landskapet langs fylkesveg 32.

– Borgestadsalléen er et forbilledlig eksempel på planlegging av en allé og en systematisk bevaring med hensyn til drift og vedlikehold som bør sette standard for framtidig opparbeidelse av nye og bevaring av eksisterende alléer, heter det i juryens uttalelse.

Borgestadalléen ble etablert av statsminister Gunnar Knudsen i 1920. Alléen ble bygget framtidsrettet, med høyde for framtidig økt biltrafikk og et 500-årsperspektiv for trærne. Eierne på Borgestad gård har skjøttet alléen gjennom størstedelen av dens levetid. I 1985 ble alléen, kulturlandskapet og gården fredet, og Skien kommune overtok ansvaret på oppdrag fra Statens vegvesen.

Her finner du landets fineste rasteplasser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer