Her er noen av verdens største palasser

Bo herskerlig

  1. ... og noen du kan bo på
  2. Her er noen av verdens største palasser


Istana Nurul Iman-palasset, Brunei

Dette er den offisielle adressen og bostedet til hans majesten sultan Hj Hassanal Bolkiah av Brunei, og ligger på elvebankene ved Bruneielven. Dette skal være verdens største bebodde palass, og uten tvil verdens største bolig. Det er 1.788 rom i palasset, og 257 baderom. Gulvarealet er 200.000 kvadratmeter. Palasset er kun åpent for publikum under den årlige islamske Hari Raya-feiringen, da den kongelige familien også hilser på de besøkende. Palassets gullkledte kupler kan sees fra vannkanten ved Persiaran Dumuan.

Saddam Husseins palass ble benyttet av militærstyrkene under invasjonen av Irak.
Foto: Chris Hondors/Getty Images og All Over Press Foto: Chris Hondors/Getty Images og All Over Press Vis mer


Republican Palace, Irak

Saddam Hussein hadde mange palasser i sitt dømme, men republikkpalasset er det desidert største. Det ble spart under den amerikanske invasjonen av Irak, og huset koalisjonsstyrker i en periode etter invasjonen. Palasset ligger ved elven Tigris, og måler 4.403.000 kvadratmeter, ifølge FNs liste. Hele komplekset består av 19 palasser og 136 andre bygninger. Det er fremmet planer om å for det første åpne palasset for publikum, men også å omgjøre palasset til en turistattraksjon, og endog lage temapark der.

Les mer på DinSide:
Saddamfryd

Parlamentpalasset, Romania

Påbegynt av despoten Nicolae Ceausescu i 1984, hadde dette palasset opprinnelig navnet Folkets Hus. Men det var nok aldri despotens mening at dette skulle åpnes for allmuen. Nå skulle skjebnen ha det til at Ceausescu ble styrtet og henrettet i 1989, så han fikk ikke så mye glede av dette enorme palasset selv ...

Det har rykte på seg for å være Europas største bygning, med et areal på imponerende 330.000 kvadratmeter. Det målet 240 x 270 meter, strekker seg 86 meter opp i været, og 92 meter ned i bakken. Det er 12 etasjer høyt, har 1.100 rom og fire ytterligere etasjer under bakken. I bygge- og utsmykningsprosessen er det benyttet (estimert) en million kubikkmeter marmor, 3.500 tonn krystall, 480 lysekroner, 1.409 taklamper mm.

I dag huser palasset blant annet det rumenske senatet og andre offentlige kontorer, nasjonalmuseet for samtidskunst og museet for totalitærisme og reell sosialisme. Det arrangeres guidede rundturer i palasset på flere språk. Adgangsavgiften er 20 ron, nye rumenske lei (cirka 45 kroner) for utenlandske besøkende.

Ekstern lenke: Chamber of Deputies om palasset, Parlamentspalasset, nasjonalmuseet for samtidskunst

Vinterpalasset, Russland

Vinterpalasset i St. Petersburg ble bygget i årene mellom 1754 og 1762, som en vinterresidens for de russiske tsarene. Cathrine den store var den første som bodde i palasset, som har 1.057 haller og rom, 1.786 dører og 1.945 vinduer. Det var tsarens residens frem til revolusjonen i 1917. I dag er palasset en del av Hermitage-museet, som er en av de viktigste historie- og kultursamlingene i verden. Her er det verker blant annet av Picasso, Van Gogh og Rembrandt. Om kvelden ligger palasset badet i lys ved elven Neva.

Les mer på DinSide:
St. Petersburg: Magisk møte mellom øst og vest

Ekstern lenke: Det statlige hermitagemuseet

Glimt fra Sommerpalasset.
Foto: Cancan Chu/Getty Images og All Over Press Foto: Cancan Chu/Getty Images og All Over Press Vis mer


Sommerpalasset, Kina

Dette er ikke den største palassbygningen i verden, men hele anlegget er av en anselig størrelse: Området er 294 hektar (2.940.000 kvadratmeter) stort, og 75 prosent av området er dekket av vann. Her er 3.000 bygningskonstruksjoner, blant annet paviljonger, broer, tårn etc.

Konstruksjonen ble påbegynt i 1750 av keiser Qinglong, som en bursdagsgave til hans mor. Det tok 15 år å ferdigstille anlegget. Det meste av bygningsmassen ble ødelagt av brann og plyndringer av utenlandske tropper i 1860, men ble gjenreist i 1888 av keiserinne Dowager Cixi.

Ekstern lenke: Beijings attraksjoner

Forbudte by.
Foto: Guang Niu/Getty Images og All Over Press Foto: Guang Niu/Getty Images og All Over Press Vis mer


Den forbudte by, Kina

Byggingen av palasset tok til i 1406, under Ming-keiser Yongle, og det tok hele 14 år, 100.000 håndverkere og en million arbeidere til å få byggverket ferdig. Den første keiseren som bodde der, var Ming-keiser Zhudi. I fem århundreder bodde det til sammen 23 suksessive keisere der, inntil 1911 da Qing-keiser Puyi ble tvunget til å abdisere.

Den forbudte by i Beijing har et totalareal på 720.000 kvadratmeter. Området er kvadratisk, og måler 960 x 750 meter. Det er omringet av en 52 meter bred og 6 meter dyp vollgrav, samt en 10 meter høy og 3.400 meter lang mur. Inne på området er det 9.999 bygninger.

Stedet har vært listet i Unescos verdensarvliste siden 1997, og mottar i gjennomsnitt mer enn 10.000 besøkende daglig. Under keiserdømmene var ikke vanlige kinesere tillatt adgang til palasset, og de ble henrettet dersom de forsøkte å komme seg innenfor murene. Det er imidlertid antatt at rundt 100.000 evnukker tjenestegjorde der på høyden av Ming-dynastiet.

I dag er det kalt palassmuseet.

Les mer på DinSide Reise:
Bildeserie fra Den forbudte by

Ekstern lenke: Beijings attraksjoner og Palassmuseet

Illustrasjon av Den forbudte by og Folkets hall.
Foto: China Photos/Getty Images og All Over Press Foto: China Photos/Getty Images og All Over Press Vis mer


Bo herskerlig

  1. ... og noen du kan bo på
  2. Her er noen av verdens største palasser


Chateau de Versailles

Solkongens franske slott er kanskje ikke størst i verden, men du bør pakke gode sko om du har planer om å utforske hagene og palasset til fots: Hele området strekker seg over 800 hektar (8.000.000 kvadratmeter), og ifølge den offisielle informasjonen fra slottet, som nå er museum, tar det 60 minutter å spasere fra slottet til enden av den enorme Grand Canal.

Inne på området er det 20 kilometer med veier, 200.000 trær, 210.000 planter som blir plantet hvert år, 50 fontener, 51.210 kvadratmeter gulv, 2.153 vinduer, 700 rom og 67 trapper.

Ekstern lenke: Chateau de Versailles