Her er ferieidyllens verste fiende

Montezumas hevn og Delhi belly er magebakterier du bør unngå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer vil vi til Syden, og gjerne ta noen lange kvelder med deilig grillmat til. Men dette kan vi bli syke av. DinSide har samlet noen forhåndsregler vi bør følge for å unngå å bli syke av mat i sommer.

Varme strøk

Er du en av de som ikke har en ordentlig sommer før du ligger i en solseng på en hvit middelhavsstrand, har du kanskje også opplevd den svært så ubehagelige magesjauen som ofte følger med. Løsningen er å være selektiv i forhold til det man spiser, mener seksjonssjef for omsetning til forbruker i Mattilsynet, Atle Wold.

- Når folk blir syke på ferie er det stort sett fordi de har vært ukritiske i forhold til mat, sier han til DinSide Helse.

Skalldyr, fjærkre og salatblandinger er mat man bør være forsiktig med når man er i varme strøk. Mat som oppbevares i romtemperatur er også utsatt for bakterier, og bør unngås.

- Et klassisk uttrykk er at man skal påse at varm mat er tilstrekkelig varm og at kald mat er tilstrekkelig kald, sier Wold.

Seksjonssjefen kan ikke understreke nok hvor viktig det er at man passer på at maten er ordentlig varmebehandlet. Da kan man spise matvarer som kylling og kjøttdeig, som vanligvis er forbundet med stor bakteriefare.

- Når folk er på ferie vil de gjerne leve et normalt og avslappende liv. Og det går fint an så lenge man har god hygiene og er selektiv i matveien, sier han. Det er for eksempel mange restauranter i utlandet som er ordentlig gode på sjømat, det er derfor viktig å vurdere de ulike restaurantene der og da.

Matportalen.no advarer også reisende mot å drikke ikke-desinfisert drikkevann. En god regel er derfor å holde seg til kjøpevann uansett hvor man befinner seg - enten det er i Europa, Asia eller Afrika.

Les mer om hvordan du kan unngå feriemage i sommer.

Og slik kan du unngå de verste ferieplagene.

Også farlig her hjemme


Folkehelseinstituttet advarer om grilling kan produsere helseskadelige stoffer. Når man griller ved høy temperatur over lengre tid, og når fettet fra grillmaten drypper ned i grillen dannes det helseskadelige stoffer som blant annet er kreftfremkallende.

For å unngå dette bør man unngå å grille over åpne flammer, og heller grille ved lavere temperaturer når maten skal stekes lenge.

Temperatur, lufttilførsel, avstand og plassering i forhold til varmekilden er de kritiske faktorene for dannelsen av helseskadelige stoffer ved grilling, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmeside. De høyeste konsentrasjonene er funnet i pølser grillet på bål.

Det er likevel ingen grunn til å slutte å grille. Så lenge de største grillentusiastene reduserer grillingen noe, og folk flest er mer bevisst på hvordan de steker på grill, er det ingen grunn til bekymring. I følge en undersøkelse fra Opplysningskontoret for kjøtt grillet 26 % av oss mer enn 17 ganger i løpet av 2006.


Les også: Slik griller du kreftsikkert

De farlige bakteriene

I utlandet er det campylobakteriose og salmonellose som er de mest vanlige og utslagsgivende bakteriene.

Campylobakteriose er den vanligste årsaken til bakteriell diaré idag, og i Norge er det den hyppigste årsaken til mage- og tarmsykdommer, i følge Matportalen.no. Salmonellose er en sykdom forårsaket av bakterier fra Salmonella-familien som kan føre til blant annet diaré, magesmerter og feber.

Grillmat inneholder andre risikoer i form av stoffer som kan skade arvestoffet og er kreftfremkallende. Grillet mat inneholder mer av slike stoffer enn annen stekt og kokt mat. Disse stoffene, henholdsvis polisykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) og heterosykliske aromatiske aminer (HA), kan reduseres dersom grillmaten tilberedes i følge rådene ovenfor.