Her er det dyrest i EU

Det er høytid for storbyferie og snart står juleshopping på trappene. Er du samtidig interessert i å gjøre avstikkeren billig, bør du styre unna disse byene.

Her er det dyrest i EU

  1. Dyrest for hotell og vin

London topper og Paris er en god nummer to, men du skal ikke så langt ned på listen for å finne første skandinaviske plassering. København er kåret til den tredje dyreste storbyen i EU. Helsinki kommer på en sjette plass, mens Stockholm følger på en syvende, melder fagbladet Travel Business.

Ti på topp


Her er oversikten for prisnivå og leveomkostninger i hovedstedene i EU.

De dyreste storbyene i EU
 ByIndeks
1London106,9
2Paris79,2
3København78,8
4Wien77,6
5Dublin75,8
6Helsinki74,5
7Stockholm74,4
8Roma70,4
9Berlin70,1
10Luxembourg69,0
11Brussel67,9
12Amsterdam65,8
13Athen65,5
14Madrid64,0
15Lisboa61,9
Indeks i forhold til New York som er satt til 100. Tallene er hentet fra en undersøkelse foretatt av konsulentfirmaet William M Mercer i London.

Dette er utdrag fra en undersøkelse gjort av konsulentselskapet William M. Mercer i London. De har tatt for seg 146 byer rundt i verden og sammenliknet priser på en mengde varer, mat og tjenester. New York er brukt som utgangspunkt for sammenligningen med en satt sum til 100 poeng. De øvrige byene scorer ettersom prisnivået varierer i forhold til den amerikanske storbyen. (Oslo er for øvrig ikke med i undersøkelsen.)

Sterkt pund

Visste du at København en av Europas dyreste?
Visste du at København en av Europas dyreste? Vis mer

Et rekordsterkt pund har ført levekostnadene i London rett til himmels. Den populære finansbyen preges i tillegg av høye avgifter, transportkostnader og boligpriser. På verdensbasis ligger London imidlertid bare på 10. plass, langt bak byer som Tokyo (164,9), Osaka (143,6) og Hong Kong (141,5).

Billigere i sør

Er det dyrt i nord er det vel billig i sør? Antagelsen bekreftes av det generelle bildet som tegnes i undersøkelsen. Blant de billigste byene i EU finner vi Lisboa, Madrid og Athen. På verdensbasis rangeres Quito i Equador (32,1) som aller billigst. Den lille hovedstaden har altså et kostnadsnivå som er over fem ganger så lavt som Tokyo. Statens reiseregulativ har også rangert prisnivået rundt om i verden. Les mer om dette i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrest å spise pizza…

Undersøkelsen viser også forskjeller i pris mellom storbyene på en rekke varer og tjenester. Klikk her for å se hvor det er dyrest å ligge på hotell, spise pizza og drikke vin. Er det London, Paris, New York, Tokyo eller Sydney som tærer hardest på pengepungen?

Billig reise?

I vår restplassoversikt finner du de aller siste reisene som er tilgjengelig på markedet. Oversikten oppdateres en gang i timen døgnet rundt, og lar deg sortere etter ønsket reisemål, avreisested eller pris og dato. Er du usikker på hvor du vil reise kan du ta en titt på hva andre lesere synes topp eller bånn i Din Reiseguide.